Η φιλία είναι μια έννοια πολυδιάστατη που αναβράζει ανάμεικτα συναισθήματα στον καθένα μας.  Συμφώνα με τον Αριστοτέλη (384 π.Χ. – 322 π.Χ.), αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και επιστήμονα, του οποίου η διδασκαλία επηρεάζει  ακόμα τα σημερινά πεπραγμένα, η φιλία χωρίζεται σε τρία είδη. 

Η φίλια της ‘‘ωφελιμότητας’’ υπάρχει όταν μεταξύ δύο ατόμων τους ενώνει ένα κοινό συμφέρον. Συνήθως, αυτό το όφελος είναι οικονομικό και παράδειγμα μιας τέτοιας φιλίας είναι μεταξύ δύο ανθρώπων που εργάζονται στο ίδιο επαγγελματικό χώρο. Η φιλία τους βασίζεται στην αμοιβαία θέληση για διατήρηση της θέσης τους ή την αναβάθμιση τους. Αυτού του είδους φιλίες είναι παροδικές . Όταν τελειώσει η ‘‘σύμβαση’’ και κανείς δεν αποκομίζει οφέλη πια,  τότε χάνονται γιατί τίποτα άλλο δεν μπορεί να τους κρατήσει μαζί πέρα από το συμφέρον.  

Η δεύτερη μορφή φιλίας είναι η φιλία της ‘‘απόλαυσης’’,  που υπάρχει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που συμμερίζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Αυτοί οι άνθρωποι καλοπερνούν μαζί και απολαμβάνουν τις χαρές τις ζωής, μα όταν πάψουν να υπάρχουν αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά που τους ενώνουν τότε σταματά και η φιλία. Αυτό το κοινό χαρακτηριστικό μπορεί να είναι ένα κοινό χόμπι, όπως το ψάρεμα. Αν τα δεδομένα της ζωής του ενός από τους δύο αλλάξουν και πλέον δεν μπορούν να πηγαίνουν για ψάρεμα, τότε η φιλία τους διακόπτεται διότι πλέον δεν έχουν τίποτα κοινό πέρα από το κοινό τους χόμπι.    

Το τρίτο είδος φιλίας, το οποίο είναι και το πιο αληθινό είναι η φίλια της αρετής και του αγαθού, η  αγνή φιλία, που πηγάζει από συναισθήματα αγνά και καθαρά που δεν την κυριεύει το συμφέρον αλλά ούτε διατηρείται μόνο επειδή υπάρχει καλοπέραση.  Αυτή η φιλία υπάρχει μονάχα μεταξύ  ανθρώπων που σέβονται ο ένας τον άλλον και έχουν κοινές ηθικές αξίες. Αυτούς τους ανθρώπους τους έχουμε για πάντα στη ζωή μας, στις χαρές και στις λύπες μας. Δεν τους νοιάζει ο τόπος, ο χρόνος ή ο λόγος για να μας συναντήσουν. Απλώς θέλουν να είμαστε μέρος της ζωής τους γιατί απλά μας αγαπούν αληθινά.

Όλα τα είδη φιλίας είναι ευπρόσδεκτα και αναγκαία στη ζωή μας αρκεί να μην μας αλλοιώνουν σαν ανθρώπους. Ο Κομφούκιος, Κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος (550 π.Χ. – 479 π.Χ.)  είπε κάποτε, ‘‘Ποτέ μην κάνεις φιλία με άνθρωπο που δεν είναι καλύτερος από εσένα’’. Αν κάνεις παρέα με έναν άνθρωπο που είναι πνευματικά κατώτερος σου και δεν ζει βάση κάποιων ηθικών αξίων δεν θα μπορέσει να σε βοηθήσει στην εσωτερική και συνάμα πνευματική ανέλιξη σου. Ίσως και να σε παρασύρει στο να γίνεις χειρότερος άνθρωπος από ότι ήσουν.

Αγαπάτε τους φίλους σας και κρατήστε τους μακροπρόθεσμα στη ζωή σας, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι ενάρετοι άνθρωποι.