Οι αρμονικές σχέσεις ανάμεσα στους συναδέλφους είναι απαραίτητες για την αρμονική και κερδοφόρα λειτουργία της επιχείρησης αλλά συνάμα για την καλή ψυχολογία των υπαλλήλων και στελεχών. Μα πόσο εφικτό είναι να διατηρούνται αρμονικές σχέσεις και να αποφεύγονται συγκρούσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και ειδικότερα μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαφορετική παιδεία και νοοτροπία; Είναι αδύνατον να μην υπάρχουν καθόλου συγκρούσεις αλλά τουλάχιστον με κάποιες κινήσεις μπορούν να αποφθεχθούν ή να μειωθούν.       

Θα αναφέρω στα συχνότερα αίτια συγκρούσεων που προκύπτουν στο εργασιακό χώρο:

1.Η έλλειψη σωστής επικοινωνίας, είτε από προϊσταμένους στους υπάλληλους ή είτε μεταξύ υπαλλήλων, όπως η κακή/μη αποτελεσματική μετάδοση πληροφοριών ώστε να εκτελεστούν τα καθήκοντα σωστά.

2.Η κακή δομή της επιχείρησης που ίσως οδηγεί στον υπερβολικός φόρτο εργασίας σε λίγα άτομα.

3.Η ανασφάλεια και η έλλειψη προοπτικής ανέλιξης σε κάποια τμήματα ή θέση μέσα στην οργανισμό και πιο συγκεκριμένα να ευνοούν οι προϊσταμένοι συγκεκριμένα άτομα περισσότερο από άλλα. 

4.Το κουτσομπολιό μεταξύ υπαλλήλων και η ”έγχυση” προσωπικών ζητημάτων μέσα στο χώρο εργασία . Όταν οι εργαζόμενοι νιώθουν ανασφάλεια στα προσωπικά τους, έχει ως συνέπεια να έχουν κακή ψυχολογία. Κάποιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά το βάρος που αισθάνονται με αποτέλεσμα να ξεσπούν στους συναδέλφους του.

Εάν προσπαθείτε να επιλύσετε μια σύγκρουση στο χώρο εργασίας, βεβαιωθείτε ότι οι συζητήσεις περιστρέφονται σταθερά γύρω από τα ζητήματα και όχι τα εμπλεκόμενα άτομα. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθεί το πρόβλημα εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι επωμιστούν την ευθύνη και όχι απλώς ένα άτομο.Το να κατηγορείς κάποιον για μια σύγκρουση δεν βοηθάει να το φέρεις πιο κοντά σε μια ευτυχισμένη επίλυση. Διατηρείτε πάντα συζητήσεις για συγκεκριμένα θέματα και όχι για την προσωπικότητα κάποιου, διαφορετικά κινδυνεύετε να αποξενώσετε τους υπαλλήλους φαίνοντας ότι παίρνετε θέση σε μια διαμάχη.

Όταν όλα τα ζητήματα έχουν καθοριστεί και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν ήρεμα τα παράπονα τους, μπορείτε επιτέλους να αρχίσετε να αναζητάτε μια φιλική λύση που ελπίζουμε να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές των επιχειρημάτων. Σοφό είναι όταν δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, η σύγκρουση να λυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όσο περισσότερο διαρκεί μια σύγκρουση τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιλυθεί. Όταν ξεσπάσει ένα πρόβλημα στο γραφείο, αντιμετωπίστε το γρήγορα, διαφορετικά θα μπορούσε να καταλήξει σε μόνιμη ζημιά στο ηθικό του χώρου εργασίας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήστε το πρόβλημα για να δημιουργήσετε μια θετική αντίδραση. Εάν επιλυθεί σωστά, μια σύγκρουση στο χώρο εργασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να μετατραπεί ένα ζήτημα στη δουλειά σε κάτι ωφέλιμο. Εάν προκύψει ένα παράπονο, συχνά οφείλεται σε σφάλμα εντός της εταιρείας, οπότε η διόρθωση αυτού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο θετικό εργασιακό περιβάλλον.

Από μεριάς της διεύθυνσης, ο κυριότερος τρόπος μείωσης των συγκρούσεων μέσα στο εργασιακό χώρο είναι πρωτίστως να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων των εργαζομένων ισάξια, ώστε να αισθάνονται ότι εκτιμόνται από τους ανώτερους τους. Να ικανοποιείται ο ‘‘εγωισμός’’ τους, δηλαδή να αισθάνονται ότι εκτιμάται ο κόπος τους με την επιβράβευση από τους ανωτέρους τους ισάξια με άλλους συναδέλφους.  Με αυτό τον τρόπο ανεβαίνει το ηθικό τους και συνάμα η όρεξη τους για δουλειά, που έχει ως αποτέλεσμα στη μείωση της έχθρας μεταξύ υπαλλήλων επικεντρώνοντας την ενέργεια τους στη δουλεία και όχι αν ο συνάδελφος δίπλα τους είναι καλύτερος στο να ”γλείφει” το αφεντικό.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν προοπτική επαγγελματικής ανέλιξης για να έχουν και κίνητρο να δουλεύουν σκληρά και σωστά. Αυτό επιτυγχάνεται με την συστηματική εκπαίδευση των υπαλλήλων ώστε να βελτιώνονται οι γνώσεις και τα προσόντα τους. Το να δουλεύουν σωστά σημαίνει πως είναι αναγκαίο να έχουν καλές σχέσεις με τους συναδέλφους του.

Ένας ευχάριστος τρόπος μείωσης των συγκρούσεων είναι με τη δημιουργία χαρούμενων αναμνήσεων με τους συναδέλφους. Με τη διοργάνωση εκδηλώσεων οικοδομείται καλύτερη και ποιοτικότερη επικοινωνία μεταξύ των μελών και συνεργατών της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργούνται στενοί δεσμοί και θερμές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων.

Κατά τη γνώμη μου οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να εργοδότουν ψυχολόγο ώστε να γίνεται σωστή αντιμετώπιση των συγκρούσεων ή έστω να παραπέμπονται τα εμπλεκόμενα άτομα της σύγκρουσης.


Πηγή: Human Resourches Management by Alan Price (2011)