Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying όπως είναι ευρέως γνωστό, αναφέρεται στην παρενόχληση ενός παιδιού στο σχολικό χώρο όταν αυτό είναι ανήμπορο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο σχολικός εκφοβισμός παραβιάζει τα ανθρωπινά δικαιώματα του παιδιού.  

Οι μορφές του είναι ποίκιλες όπως η ψυχολογική βία, η σεξουαλική παρενόχληση, η σωματική βία, η οικονομική εκμετάλλευση και ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Πίο κάτω θα αναλύσουμε τη κάθε μορφή bullying:    

  • Η ψυχολογική βία αναφέρεται στον λεκτικό πόλεμο που ασκείται στο αδύναμο παιδί ή αλλιώς σε ταπεινωτικά σχόλια που έχουν σκοπό να βλάψουν το παιδί ‘‘θύμα’’, όπως ρατσιστικά σχόλια και υβριστικά σχόλια. Επίσης ο αποκλεισμός από τις κοινωνικές και σχολικές δραστηριότητες λόγω της κακής συμπεριφοράς των συμμαθητών ενός μαθητή, θεωρείται σχολικός εκφοβισμός.  
  • Η σεξουαλική παρενόχληση αναφέρεται στο βιασμό ή και σε  ένα άγγιγμα στα απόκρυφα σημεία του παιδιού.
  • Η σωματική βία αναφέρεται σε βίαιο άγγισμα που έχει σκοπό να προκαλέσει πόνο στο παιδί όπως μια απλή κλωτσιά ή ένα χαστούκι.
  • Η οικονομική εκμετάλλευση αναφέρεται στο γεγονός της κλοπής ή να φθοράς στα προσωπικά του αντικείμενα του μαθητή.
  • Ο διαδικτυακός εκφοβισμός  ή αλλιώς cyber bullying, αναφέρεται σε οποιαδήποτε απειλή ή ταπείνωση μέσω διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων όπου το παιδί εξευτελίζεται σε μεγάλη απήχηση.

Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και μακροχρόνιες στα παιδιά ‘‘θύματα’’, στα παιδιά ‘‘θύτες’’ αλλά και στα παιδία που είναι απλοί παρατηρητές σε ένα συμβάν σχολικού εκφοβισμού.  

Τα παιδιά που εκφοβίζουν έχουν τάσεις για κατάχρηση αλκοόλ, γίνονται χρήστες ναρκωτικών και είναι πιθανόν να έχουν προβλήματα με το νόμο όταν ενηλικιωθούν.

Τα παιδιά που εκφοβίζονται παρουσιάζουν μείωση της σχολικής τους απόδοσης και λόγω της μοναξιάς που αισθάνονται. Συνήθως νοσούν από κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές, ασθένειες που ίσως να τα ακολουθούν εφόρου ζωής. Κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσουν και τα παιδιά παρατηρητές.

Τα παιδιά που είναι θύματα ή παρατηρητές σε σχολικό εκφοβισμό πρέπει αμέσως να ενημερώσουν τους κηδεμόνες τους ή τους δασκάλους τους ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να αποτραπούν οι παραπάνω συνέπειες που αναφέρθηκαν. Σε περίπτωση σωματικής βίας ή σεξουαλικής, πρέπει να ενημερωθεί και η αστυνομία.

Κατά τη γνώμη μου, τα παιδιά θύματα αλλά και τα παιδία θύτες θα έπρεπε να παραπέμπονται σε παιδοψυχολόγο αμέσως μετά το συμβάν, ακόμη και αν ήταν θύμα σχολικού εκφοβισμού έστω και μία φορά. Tα παιδία δεν εκφράζονται εύκολα και θα ήταν κρίμα μια τέτοια σοκαριστική εμπειρία να αφήσει κατέλειπα στη αθώα ψυχούλα τους.  

Αποτρέψτε το σχολικό εκφοβισμό όσο είναι ακόμα νωρίς! 

 

Πηγές: