ABOUT PERSONAL DEVELOPMENT Words

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ-Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΞΗΣ

By on 25/03/2020

Το βιβλίο «Το μυστικό» από την Ρόντα Μπερν το πρωτοδιάβασα όταν ήμουν πολύ νεαρή, την έκδοση του 2007. Μου το χάρισε η μητέρα μου γιατί πίστευε πως θα με βοηθήσει με την αυτοπεποίθηση μου. Ήμουνα πολύ ντροπαλή σαν έφηβη και ομολογώ ότι με τα χρόνια έγινα πιο αισιόδοξος και δυναμικός άνθρωπος.

Το μυστικό στο οποίο αναφέρεται ο τίτλος του βιβλίου είναι ο Νόμος της Έλξης. Πρόσφατα παρακολούθησα και ντοκιμαντέρ με βάση το βιβλίο αυτό, όπου επιστήμονες, ψυχολόγοι, φιλόσοφοι, συγγραφείς ισχυρίζονται πως ο νόμος της έλξης συμβαίνει. Μάλιστα μάρτυρες λένε πως οι ίδιοι πραγματοποίησαν τα όνειρα τους με το να βάζουνε σε εφαρμογή το νόμο της έλξης. Το σύμπαν ακούει στην ενέργεια σου και φέρνει έτσι τα γεγονότα ώστε να πραγματοποιήθει την ευχή σου, τα θέλω σου.

Βάση του βιβλίου ο νόμος της έλξης ορίζεται ως εξής «Ότι και αν έρχεται στη ζωή σας το έλκετε επειδή το προσελκύετε. Και το προσελκύετε επειδή το έχετε στο μυαλό σας. Ο νόμος αυτός που συγκροτεί την απόλυτη τάξη στο σύμπαν και καθορίζει κάθε λεπτό της ζωής σας, την παραμικρή εμπειρία σας. Δεν έχει σημασία ποιος είστε ή που βρίσκεστε, ο νόμος της έλξης πλάθει το σύνολο της βιωματικής εμπειρίας σας, κάτι που ο πανίσχυρος αυτό νόμος πετυχαίνει μέσω των σκέψεων σας» (Ρόντα Μπερν,σελ. 26-27)

Με πιο απλά λόγια, φανταστείτε τον εαυτό σας σαν ένα μαγνήτη. Όπου εστιάζετε η σκέψη σας αυτό θα σας φέρει το σύμπαν. Ο νόμος της έλξης είναι ένας φυσικός νόμος. Είναι απρόσωπος και δε διακρίνει καλές ή κακιές πράξεις ούτε νοιάζεται αν εύχεστε κάτι καλό ή κακό.  Λαμβάνει τις σκέψεις σας σαν ενέργεια και την επιστρέφει σε σας.

Για παράδειγμα, αν σκέφτεστε συνέχεια τα χρέη σας, γκρινιάζοντας όλη μέρα είναι σαν να λέτε στο σύμπαν θέλω χρέη. Εκλαμβάνει την αρνητικότητα σας και την πραγματοποιεί στη ζωή σας, φέρνοντας περισσότερα χρέη.  Ενώ αν σκέφτεστε θετικά, λέγοντας  «θέλω να κερδίσω το λαχείο», τότε αυτό θα πάρετε. Για να συμβεί κάτι θετικό πρέπει να νιώθεις καλά μέσα σου και να είσαι αισιόδοξος ότι το πρόβλημα σου θα ξεπεραστεί.

Όλοι μας έχουμε στιγμές αρνητικότητας και απαισιοδοξίας, είναι σχεδόν αδύνατον να είσαι χαρωπός συνέχεια αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας είναι, εκείνη τη στιγμή που η ψυχολογία μας πάει να πέσει στα τάρταρα να βάλουμε να ακούσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι, να θυμηθούμε όμορφες αναμνήσεις, να πάμε για περπάτημα στη φύση. Όταν  η διάθεση μας  αλλάζει, αλλάζει και η συχνότητα μας στο σύμπαν και τότε μπαίνει σε διαδικασία να υλοποιήσει τις επιθυμίες μας.

Για να βάλεις σε εφαρμογή τον νόμο της έλξης πρέπει να φανταστείς αυτό που θέλεις και να το συζητάς συχνά. Να επικεντρωθείς έντονα στην επιθυμία σου και να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη και χαρά για την εφιστάμενη ζωή σου, να γελάς συχνά. Είναι σαν να δίνεις μήνυμα στο σύμπαν να στο υλοποιήσει. Επίσης το βιβλίο προτείνει  να καταργήσουμε στο λεξιλόγιο μας προτάσεις όπως δεν μπορώ, δεν είμαι όμορφος αρκετά, δεν πληρώ τα κριτήρια για αυτή τη θέση εργασίας, δεν έχω τα εφόδια για να ξεκινήσω μια επιχείρηση και να τα αντικαταστήσω με πιο θετικές προτάσεις.    

Το κορμί αυτό-θεραπεύεται όταν αλλάξεις τρόπο σκέψης, ισχυρίζονται οι συντελεστές του βιβλίου. Για παράδειγμα, όταν κάποιος είναι άρρωστος δεν πρέπει να σκέφτεται τον εαυτό του σαν ασθενή αλλά σαν ένα υγιή άνθρωπο. Στο ντοκιμαντέρ υπήρχε μια μαρτυρία καρκινοπαθούς γυναίκας η οποία ξεπέρασε την αρρώστια εφαρμόζοντας τον νόμο της έλξης. Παρακολουθούσε μόνο κωμωδίες στη τηλεόραση, διάβαζε ανάλαφρα βιβλία και γενικά γελούσε συχνά. Δεν εστιαζόταν στο πρόβλημα αλλά προσπαθούσε να το ξεγελάσει, προσποιούταν πως ήταν υγιείς και κατάφερε να το ξεπεράσει και τώρα φέρει άκρας υγείας. 

Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, απλώς σας μεταφέρω ότι διάβασα. Είδαμε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ήταν θετικοί ότι θα ζήσουν μέχρι την τελευταία στιγμή του θανάτου τους. Πιστεύω πως η θετική σκέψη βοηθάει κυρίως στις ψυχολογικές  και ψυχοσωματικές παθήσεις που ίσως η αιτία τους να είναι το άγχος.

Εγώ σας θέτω τα εξής ερωτήματα, αν σε ότι εστιαζόμαστε το παθαίνουμε και εστιαστούμε σε κάτι πολύ αδύνατον, από πάμπτωχος για παράδειγμα να γίνεις εκατομμυριούχος χωρίς κανένα λογικό σχέδιο, τι γίνεται αν αυτό μας γίνει εμμονή; Επίσης ο άνθρωπος είναι κατά φύσιν υλιστής, από τα αρχαία χρόνια δημιουργεί ύλη για να βελτιώσει τη ζωή του, επιζητεί τα πλούτη. Αν όντως λειτουργούσε ο νόμος της έλξης τότε στο σύμπαν δεν θα υπήρχαν μόνο πλούσιοι άνθρωποι; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που αφήνει κενά ο νόμος της έλξης. 

Η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι ο αντικατοπτρισμός των περασμένων σκέψεων είναι η ζωή σας σήμερα. Αν πάρουμε υπόψη τη επιστήμη της κβαντικής φυσικής και τον Αϊνστάιν τότε ο χρόνος είναι μια αυταπάτη, και όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει ο χρόνος με την έννοια που τον ξέρουμε, το παρελθόν, παρών και μέλλον συμβαίνουν στο ίδιο χρόνο. Κάπου εκεί έξω υπάρχει η παράλληλη εκδοχή του εαυτού σου που έχει όλα όσα επιθυμείς. Άρα ο νόμος της έλξης θα μπορούσε να ισχύει με βάση το Αϊνστάιν.

Αυτό που θα κρατήσω από το βιβλίο είναι το εξής «Το αίσθημα της αγάπης είναι η υψηλότερη συχνότητα στην οποία μπορείτε να εκπέμψετε. Όσο περισσότερη αγάπη νιώθετε και εκπέμπετε, τόσο μεγαλύτερη δύναμη συγκεντρώνετε».

 

ΠΗΓΗ:

Το μυστικό, Ρόντα Μπερν, Εκδόσεις Λιβάνη, 2007

 

 

Facebook Comments
TAGS