Η Τζοάν Ρόουλινγκ έχει γίνει η εν ζωή συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία και είναι μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο. Γνωστή από την σειρά από τα βιβλία της με πρωταγωνιστή τον Χάρι Πότερ, τον μάγο που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι είναι η δέυτερη πιο ακριβοπληρομένη συγγραφέας παγκοσμίως βάση του Forbes (2023). 

Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1965, στο Yate του Gloucestershire, στην Αγγλία. Πήγε στο Δημοτικό του Αγίου Μιχαήλ και ο εκεί  διευθυντής της ήταν το πρότυπο για το χαρακτήρα του Άλμπους Ντάμπλντορ, του διευθυντή της μαγικής σχολής Χάγκουαρτζ  από την ομώνυμη σειρά μυθιστορημάτων της Χαρι Ποτερ. Η Τζόαν θυμάται τον εαυτό της να γράφει  από μικρή φανταστικές ιστορίες και στη συνέχεια να της διαβάζει στην αδελφή της. Πρότυπό της, ως νεαρή έφηβη, ήταν η συγγραφέας Τζέσικα Μίτφορντ.

Αργότερα φοίτησε στο Λύκειο στο Wyedean School and College, στο οποίο η μητέρα της είχε δουλέψει ως τεχνικός στο Τμήμα Επιστήμης. Για την εφηβεία της η ίδια έχει πει πως έμοιαζε στην Ερμιόνη Γκρέιντζερ,  την πρωταγωνίστρια τις σειράς βιβλίων της «Χάρι Πότερ», η οποία ήταν μια απλή θνητή που ήθελε με σθένος να γίνει μάγισσα με αποτέλεσμα ωα είναι η “σπασίκλας” της μαγικής σχολής Χάγκουαρτζ.  Η Τζοάν διάβαζε πάρα πολύ αν και δεν δηλώνει ιδιαίτερα περήφανη για αυτό. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Exeter.

Βρήκε δουλειά στο Λονδίνο ως ερευνήτρια και γραμματέας στη Διεθνή Αμνηστία. Εκείνη την περίοδο άρχισε να γραφεί για τον Χάρι Πότερ τον οποίο εμπνεύστηκε μέσα στο τρένο, σε ένα ταξίδι με καθυστέρηση, από το Μάντσεστερ προς το Λονδίνο.

Η πιο τραυματική στιγμή της ζωής της ήταν η ημέρα που η μητέρα της πέθανε την πρωτοχρονιά του 1991 όταν η Τζοάν ήταν μόλις 25 ετών. Υπέφερε χρόνια από την ασθένεια σκλήρυνση κατά πλάκας. Η απώλεια της δικής της μητέρας την οδήγησε να δημιουργήσει έναν ήρωα που είχε ζήσει και ο ίδιος το θάνατο των γονιών του, τον Χάρι Πότερ. 

Μετά από το θάνατο της μητέρας της, μετακόμισε στη βόρεια Πορτογαλία για να κάνει μία νέα αρχή και δίδασκε αγγλικά. Άρχισε να βγαίνει με κάποιον, έμεινε έγκυος και μετακόμισε σε ένα μικρό διαμέρισμα, με τη μητέρα του συντρόφου της. Ο σύντροφος της ήταν ο Πορτογάλος δημοσιογράφος Arantes, τον οποίο και παντρεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1992, ενώ στις 27 Ιουλίου του 1993 γεννήθηκε η κόρη τους, Jessica Isabel Rowling Arantes. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 1995, ενώ ήδη από το Δεκέμβριο του 1994 η Τζόαν είχε μετακομίσει, μαζί με την κόρη της, στη Σκωτία στο σπίτι της αδερφής της, Ντιάν Ρόουλινγκ. Ο ταραχώδης γάμος κράτησε μόλις 13 μήνες και αμέσως μετά η Ρόουλινγκ επέστρεψε με την κόρη της στη Μ. Βρετανία. Στη βαλίτσα της είχε τα τρία πρώτα κεφάλαια του «Χάρι Πότερ».

Άνεργη πλέον και ζώντας από τα κρατικά επιδόματα , θα τελειώσει το πρώτο της μυθιστόρημα δουλεύοντας σε κάποιο καφέ στο Εδιμβούργο. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται ως η σκοτεινότερη που έζησε ποτέ η Τζοάν Ρόουλινγκ. Είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη, κάτι που ήταν η αιτία για να δημιουργήσει τους χαρακτήρες «Παράφρονες» στην σειρά βιβλίων «Χάρι Πότερ», οι οποίοι βάση της πλοκής ρουφούν την ευτυχία από τους ανθρώπους.

Έστειλε το πρώτο της βιβλίο Ο «Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»  σε δώδεκα εκδοτικούς οίκους και όλοι το απέρριψαν. Ο εκδότης Bloomsbury, το 1997 ήταν εκείνος που τελικά εξέδωσε τα βιβλία της Ρόουλινγκ. Της πρότεινε να μη βάλει ολόκληρο το όνομά της στο εξώφυλλο του βιβλίου παρά μόνο τα αρχικά της, επειδή φοβόταν πως μια γυναίκα συγγραφέας θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους άντρες αναγνώστες. Πρόσθεσε το «Κ» στο όνομα με το οποίο υπέγραφε- Καθλίν, όπως λεγόταν η μητέρα του πατέρα της. Τρεις ημέρες μετά από την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου στη Μ. Βρετανία, καταβλήθηκαν 100.000 δολάρια για τα εκδοτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, ένα απίστευτο ποσό για εφηβικό βιβλίο εκείνη την εποχή.

Από τότε, η σειρά των επτά βιβλίων έχει πουλήσει πάνω από 450 εκατομμύρια αντίτυπα, κέρδισαν αμέτρητα βραβεία, έγιναν ταινίες και βέβαια άλλαξαν τη ζωή της Ρόουλινγκ. Τον Ιούνιο του 2000 η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ την  έχρισε αξιωματούχο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ενώ τον Απρίλιο του 2006 ο αστεροειδής (43844) Rowling ονομάστηκε προς τιμήν της. Το όνομα αυτό καταχωρήθηκε στην Διεθνή Αστρονομική Ένωση από τον αστρονόμο Dr. Mark Hammergren, ο οποίος ήταν θαυμαστής της σειράς Χάρι Πότερ από το 2004.

Γνωστό είναι ότι η ομώνυμη σειρά των φανταστικών μυθιστορημάτων Χάρι Πότερ έκαναν ανάρπαστη επιτυχία στο Χόλιγουντ από τότε που έγιναν ταινίες. Το 2011, το Forbes εκτίμησε την αξία της συγγραφέας στο ένα δισεκατομμύριο, αλλά από τότε έχει βγει από τη λίστα του περιοδικού για τους δισεκατομμυριούχους, καθώς έδωσε μέρος της περιουσίας της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παραμένει όμως στις λίστες των πιο ισχυρών διάσημων και των πιο κερδοφόρων συγγραφέων στον κόσμο.

Από τότε που τέλειωσε η σειρά του Χάρι Πότερ εξέδωσε και αλλά βιβλία . Διαβάστε πιο κάτω:

Βιβλιογραφία

  1. 1997:Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Philosophers Stone)
  2. 1998Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά(Harry Potter and the Chamber of Secrets)
  3. 1999Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν(Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
  4. 2000Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς(Harry Potter and the Goblet of Fire)
  5. 2001:Φανταστικά Ζώα και Που Bρίσκονται (Fantastic Beasts and Where to Find Them)
  6. 2001:Το Κουίντιτς Άνα τους αιώνες (Quidditch Through the Ages)
  7. 2003: Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα(Harry Potter and the Order of the Phoenix)
  8. 2005:Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ (Harry Potter and the Half-Blood Prince)
  9. 2007:Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου (Harry Potter and the Deathly Hallows)
  10. 2008:Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου(The Tales of Beedle the Bard)
  11. 2012: Ένας ξαφνικός θάνατος(The Casual Vacancy)
  12. 2013:Το κάλεσμα του κούκου(The Cuckoos Calling) (Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ)
  13. 2014:Ο μεταξοσκώληκας(The Silkworm) (Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ)
  14. 2016: Η Σοδειά του Κακού (Career of Evil) (Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ)
  15. 2016: Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί (Harry Potter and the Cursed Child) (Κυκλοφόρησε στις 31 Ιουλίου 2016 ενώ η ελληνική μετάφραση εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2016)
  16. 2017: Φανταστικά Ζώα και Που Βρίσκονται -Το Πρωτότυπο Σενάριο της Ταινίας (Fantastic Beasts And Where to find Them– The Original Screenplay)
  17. 2018: Πολύ Καλές Ζωές, Τα οφέλη της αποτυχίας και η σπουδαιότητα της φαντασίας (Very Good Lives. The Fringe Benefits of Falture and the Importance of Imagination) (Ομιλία της συγγραφέως που δόθηκε το 2008 στους απόφοιτους του Harvard)
  18. 2018: Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ-Το Πρωτότυπο Σενάριο της Ταινίας (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald)
  19. 2022: Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ-Το Πρωτότυπο Σενάριο της Ταινίας (Fantastic Beasts: The SEKRET OF DUMPLANTOR)