Η πόλη Μundal, η οποία βρίσκεται στην Νορβηγία στην επαρχία Fjærland, δεν τη λες πολυσύχναστη καθώς μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν προσβάσιμη μόνο με βάρκα. Εκτός από μικρή έκταση έχει και  λιγοστούς κατοίκους. Στο περίπου ζούνε μόλις 300 μόνιμοι κάτοικοι, μα το αξιοσημείωτο είναι πως διαθέτει περίπου 150,00 βιβλία διάσπαρτα μέσα στη πόλη βάση του περιοδικού Travel + Leisure. Σε μία πόλη όπου τα βιβλία είναι περισσότερα από τους κατοίκους της, αποκλείεται να βαρεθεί ένας φανατικός βιβλιοφάγος επισκέπτης.  

Η Νορβηγική βιβλιούπολη, ξεκίνησε να γεμίζει τα ράφια της με βιβλία σχετικά πρόσφατα, συγκεκριμένα από το 1995. Από τότε, η συλλογή του έχει αυξηθεί τόσο πολύ, που αν όλα τα ράφια με βιβλία της πόλης έμπαιναν στην σειρά, θα δημιουργούσαν ένα «διάδρομο» περίπου 3.218 μέτρων. Τα βιβλία δεν περιορίζονται μόνο σε βιβλιοπωλεία αλλά μπορείς να τα βρεις στο ταχυδρομείο, στο μπακάλικο, σε εγκαταλειμμένα υπόστεγα και ακόμη σε μια παλιά περιοχή αναμονής για πορθμεία. Γενικά, σε κάθε κατάστημα στη Μundal θα συναντήσετε ένα ράφι με βιβλία. Δεν είναι περίεργο που η Νορβηγοί  αναφέρονται σε αυτήν ως « η νορβηγική βιβλιοπώλη». 

Τα περισσότερα βιβλιοπωλεία, πωλούν μεταχειρισμένα βιβλία, καθώς έχουν την άποψη ότι τα παλιά βιβλία πρέπει να διατηρούνται ασφαλή, σε μία κυρίως ψηφιακή πλέον εποχή.

Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επισκεφτούν αυτή την ιδιαίτερη πόλη, πρέπει να λάβουν υπόψη και την εποχή που θα βρεθούν εκεί, καθώς τα υπαίθρια βιβλιοπωλεία λειτουργούν μόνο από τα μέσα Μαΐου, μέχρι και τον Ιούνιο. Επιπλέον, όσοι επισκεφτούν τη Μundal αυτή την συγκεκριμένη εποχή, θα μπορούν να συμμετάσχουν και στο Solstice Book Fair, το ετήσιο παζάρι βιβλίου.

Υπαίθρια βιβλιοθήκη στο Μundal

Η Mundal δεν είναι η μόνη πόλη στον κόσμο με περισσότερα βιβλία από τους κατοίκους της. Το απομακρυσμένο χωριό Hay-on-Wye, της επαρχίας Brecknockshire στην Ουαλία έχει πληθυσμό μόνο 1.400 κατοίκων, αλλά χιλιάδες βιβλία που πλαισιώνουν τα βιβλιοπωλέια και υπαίθριες βιβλιοθήκες. 

Η ιστορία του Hay-on-Wye ως βιβλιόφιλης πόλης ξεκίνησε όταν ο Richard Booth άνοιξε το πρώτο βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων βιβλίων σε μια παλιά πυροσβεστική, το 1961. Είχε ακούσει ότι πολλές βιβλιοθήκες τις ΗΠΑ έκλειναν και έτσι πήρε την πρωτοβουλία να μεταπουλήσει τα βιβλία. Σύντομα, πολλοί άλλοι άνθρωποι στην πόλη άνοιξαν τα δικά τους βιβλιοπωλεία. Τώρα, υπάρχουν βιβλιοπωλεία αφιερωμένα σε σπάνια, vintage, παιδικά, ιστορικά  και άλλων ειδών βιβλία. Συνολικά, το Hay on Wye έχει πλέον πάνω από είκοσι βιβλιοπωλεία, όλα αφιερωμένα στην αγάπη του γραπτού λόγου. Κάθε χρόνο, στο Hay-on-Wye, διοργανώνεται ετήσιο  φεστιβάλ, με την ονομασία «Hay-Wye Festival», το οποίο είναι μία γιορτή της λογοτεχνίας και των τεχνών. Συνήθως, το φεστιβάλ πραγματοποιείται στις αρχές Ιουνίου. Προσελκύει τους λάτρεις των βιβλίων, τους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες, και αμέτρητους τουρίστες. Ένας πληθυσμός περίπου 1500 μόνιμων κατοίκων αυξάνεται μέχρι και μισό εκατομμύριο κατά τη διάρκεια της σεζόν του φεστιβάλ.

Bιβλιοπωλείο στο Hay-on-Wye, όπου το σύνολο των ραφιών είναι τοποθετημένα ενάντια στα ερείπια του κάστρου.