Το μυθιστόρημα «Η Δύναμη» από την Naomi Alderman, μεταφρασμένο από την Brainfood Εκδοτική έλαβε το βραβείο Baileys 2017, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε γυναίκες μόνο συγγραφείς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν αντίκρυσα το βιβλίο μου έκανε εντύπωση το περίτεχνο εξώφυλλο, και μετά μου κέντρισε το ενδιαφέρον η περιγραφή στο οπισθόφυλλο. Ποια γυναίκα δεν θα ήθελε να διαβάσει ένα βιβλίο, όπου οι γυναίκες είναι ισχυρότερες σωματικά από τους άντρες;  

Αυτό το βιβλίο θα το περιέγραφα ως παράξενα ιδιοφυές καθώς η ιστορία είναι πέρα για πέρα πρωτότυπη, όπου σε βάζει σε ένα φανταστικό κόσμο όπου οι γυναίκες αποκτούν την υπερφυσική δύναμη, να εκπέμπουν ηλεκτρισμό. Κουνώντας μόνο το μικρό τους δακτυλάκι μπορούν να προξενήσουν αφόρητο πόνο που φθάνει μέχρι και το θάνατο. Ένα  φεμινιστικό, επαναστατικό κίνημα εξελίσσεται εναντίον της ανδροκρατούμενης κοινωνίας και οι άντρες αντιδρούν όταν συνειδητοποιούν πως έχασαν τον έλεγχο.

Η Ρόξι, ο Τούντε, η Μάργκο και η Άλι είναι οι  τέσσερεις πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, όπου η πλοκή εξελίσσεται μέσα από την δική τους οπτική γωνία. Το κάθε κεφάλαιο του μυθιστορήματος είναι αφιερωμένο στο κάθε πρωταγωνιστή ξεχωριστά, όπου οι συγκυρίες που αντιμετωπίζουν τους ενώνει με κάποιο τρόπο.  

Η Ρόξι, είναι ένα δεκατετράχρονο κορίτσι και είναι από τις πρώτες που αποχτούν τη δύναμη.

Ο Τουντε, ένα κολεγιόπαιδο, με αφορμή ένα περιστατικό σε σουπερμάρκετ όπου μία κοπέλα αποκαλύπτει τη δύναμη της, το καταγράφει στη κάμερα του και το ανεβάζει ανώνυμα στο διαδίκτυο. Αυτό το γεγονός γίνεται η αφορμή οι γυναίκες από όλο το κόσμο να μάθουν για το κρυφό τους ταλέντο.

Η Μάργκο είναι δήμαρχος μιας φανταστικής πολιτείας, όπου βλέποντας τα βίντεο με παρόμοια περιστατικά να πολλαπλασιάζονται, καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η Άλι, μία δεκαεξάχρονη έφηβη, ακούγοντας μια φωνή να τη καθοδήγει στο κεφάλι της, φεύγει από το σπίτι της ξεκινώντας έτσι η αρχή της περιπέτειας της.    

«Η Δυναμη» είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί από τους λάτρεις του φανταστικού. Έχει απλή γραφή, χωρίς αχρείαστες λεπτομέρειες και μεταφορές. Έχει 480 σελίδες μόνο με περιπέτεια και δράση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη, με παραγωγή των Amazon Studios.

 

                                                           ∗Το βιβλίο κυκλοφορεί με δύο εξώφυλλα.