Πρόσφατα έχω διάβασει το βιβλίο «Επάγγελμα Γραμματέας» από την Νάντια Παπαθανασοπούλου και μπορώ να πω ότι με συντρόφευε  ευχάριστα τις ελεύθερες μου ώρες.

Μου κέντρισε το ενδιαφέρον από το πρώτο κεφάλαιο, διότι οι πρωταγωνίστριες παρουσιάζονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, στο χώρο της δουλειάς τους. Τέσσερις γραμματείς, οι οποίες δουλεύουν η κάθε μια σε άλλο εργοδότη, έχουν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες και κατά ένα περίεργο τρόπο η ανάγκη τους για ψυχοθεραπεία τις φέρνει κοντά.

Η Χριστίνα, ζει και αναπνέει για τα παιδία της, η σεμνότυφη Δόμνα έχει σχέση με έναν άντρα το άκρον αντίθετο από εκείνη, η Δανάη ελεύθερη και ωραία δεν έχει κάτι σημαντικό στη ζωή της ενώ η Αντιγόνη είναι παγιδευμένη σε μια σχέση δίχως μέλλον.

Ο ψυχολόγος τους Αντρέας συγκροτημένος και ακέραιος σαν χαρακτήρας, καταφέρνει να τις κάνει να αναδείξουν την θετική πλευρά του εαυτού τους και να δουν τη ζωή διαφορετικά. Μία σπάνια φιλία αναπτύσσεται μεταξύ των 5 ανθρώπων, η οποία τους βοηθάει στην αυτό-βελτίωση τους, ακόμη και του ψυχολόγου. 

Συνιστώ ακράδαντα αυτό το βιβλίο διότι είναι ευκολοδιάβαστο και σου κρατάει παρέα δίχως να σε κουράζει. Μπορείς άνετα να ταυτιστείς με έναν από τους πρωταγωνιστές διότι είναι σύγχρονο και μοντέρνο μυθιστόρημα. Οι προβληματισμοί που έχουν οι πρωταγωνιστές και οι περιπέτειες που μπλέκονται είναι επίκαιροι. Θίγεται το θέμα των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και έμμεσα σου δίνει το ηθικό δίδαγμα πως όλες οι μορφές σχέσεων είναι αναγκαίες για μία ευτυχισμένη ζωή. Ηθικό δίδαγμα του μυθιστορήματος είναι ότι ο έρωτας, η φιλία και η οικογένεια είναι  απαραίτητα να υπάρχουν όλα μαζί για μια συγκροτημένη και ευτυχισμένη ζωή.  

Πιστεύω πως κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της μία Χριστίνα ή Δανάη, μία Αντιγόνη ή μία Δόμνα.

Διαβάστε το για να ταυτιστείτε!

«Επάγγελμα Γραμματέας» από τις Εκδόσεις Πνοή.