Η Αγγλίδα συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ υπήρξε σημαντική μορφή στη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου. Τα διασημότερα έργα της είναι τα μυθιστορήματα ‘‘Η κυρία Ντάλογουεϊ’’ (1925), ‘‘Στο Φάρο’’ (1927), το ‘‘Ορλάντο: Μια Βιογραφία’’ (1928) και το δοκίμιο ‘‘Ένα Δωμάτιο Ολοδικό Σου’’ (1929) με την παροιμιώδη φράση της: «Μια γυναίκα πρέπει να έχει τα χρήματα και ένα δωμάτιο κατάδικό της, εάν πρόκειται να γράψει μυθιστοριογραφία».

Η Βιρτζίνια Γουλφ γεννήθηκε στην Αγγλία στις 25 Ιανουαρίου του 1882 από φιλελεύθερους γονείς. Ο πατέρας της ήταν ιστορικός και συγγραφέας ενώ η μητέρα της γεννήθηκε υπήρξε μοντέλο για ζωγράφους. Η Βιρτζίνια είχε τρία εξ αίματος αδέλφια και τέσσερα ετεροθαλή αδέλφια. Τα οχτώ αδέλφια ζούσαν όλα μαζί στην περιοχή  Κένσινγκτον του Λονδίνου. Έως το 1895 περνούσε τα καλοκαίρια της στο St. Ives, παραλιακή πόλη της νοτιοδυτικό άκρο της Αγγλίας στην κομητεία της Κορνουάλλης. Το σπίτι τους είχε θέα την παραλία ‘‘Porthminster Bay’’ και το φάρο ‘‘Godrevy’’, τα οποία την ενέπνευσαν τη γραφή της. Ενσωμάτωσε σκηνές από αυτά στο νεωτεριστικό της μυθιστόρημα, ‘‘Στον Φάρο’’ το 1927.

Στη προσωπική της ζωή υπέφερε από κατάθλιψη, τα δύο από τα τέσσερα ετεροθαλή αδέλφια της, την βίαζαν και την κακοποιούσαν από έξι χρονών γεγονότα που τα κατέγραψε στα κείμενα όπως το ‘‘A Sketch of the Past’’ (1939) . Το 1895 η μητέρα της πέθανε απότομα και μετά από δύο χρόνια πέθανε και η ετεροθαλής αδελφή της, γεγονότα που της προκάλεσαν νευρικό κλονισμό. Αν και αντιμετώπιζε προσωπικά προβλήματα, συνέχισε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο του King’s College  στο Λονδίνο. Το 1904 πέθανε και ο πατέρας της γεγονός που την κράτησε μέσα στο ψυχιατρείο για μικρό χρονικό διάστημα. Το 1905 ξεκίνησε να γράφει επαγγελματικά για την εφημερίδα λογοτεχνίας ‘‘The Times Literary Supplement’’.

Παντρεύτηκε τον Λεονάρντ Γουλφ στις 10 Αυγούστου το 1912.Το 1914 το ζευγάρι αποφασίζει ότι θα έκανε καλό στη ψυχική υγεία της Βιρτζίνια να απομακρυνθεί από το θορυβώδες Λονδίνο και γι’ αυτό εγκαταστάθηκαν στην πόλη Ρίτσμοντ. Mετά από μερικά χρόνια,  έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα με ονομασία ‘‘Το ταξίδι’’ (The Voyage Out), συγκεκριμένα το 1915.  Ενω τον Μάρτιο του 1915 αγόρασαν πλέον και εγκαταστάθηκαν στο Hogarth House, σπίτι όπου στεγάστηκε και ο εκδοτικός οίκος που ίδρυσαν. Το πρώτο τους βιβλίο, από τον δικό τους εκδοτικό οίκο, τον ‘‘Hogarth House Press’’ κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1915, και ήταν ένα κομψό βιβλιαράκι 32 σελίδων που περιλάμβανε το διήγημα της Βιρτζίνια ‘‘Σημάδι στον Τοίχο’’ (Mark on the Wall) και το διήγημα του Λέναρντ, ‘‘Τρεις Εβραίοι’’ (Three Jews). 

Η Βιρτζίνια Γουλφ θα αρχίσει να γράφει το δεύτερο μυθιστόρημά της, το ‘‘Νύχτα  και Μέρα’’ (Night and Day) το 1919. Ενώ το 1920 θα αρχίσει να συγγράφει το ‘‘Το δωμάτιο του Ιακώβου’’ (Jacob’s Room), μυθιστόρημα που συντίθεται από τις αναμνήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα της για τον πρόωρα χαμένο αγαπημένο αδερφό της Τόμπυ. Το έργο τελειώνει στις 4 Νοεμβρίου του 1921 και θα εκδοθεί από τον δικό της εκδοτικό οίκο το 1922.

Το ζευγάρι Γουλφ άνηκε σε ένα κύκλο διανοουμένων, συγγραφείς, ζωγράφους και κριτικούς πού μονοπώλησαν την πολιτιστική κίνηση του Λονδίνου για δύο δεκαετίες. Αυτή η ομάδα ονομάζονταν ‘‘Μπλούμσμπουρι’’ και μέσα από αυτήν, το 1922  γνωρίζει την κόρη του βαρόνου Λάιονελ Σάκβιλ Γουέστ, την Βίτα Σάκβιλ Γουέστ με την οποία εκτός από τα λογοτεχνικά τους ενδιαφέροντα θα μοιραστεί και μια παθιασμένη ερωτική σχέση. Η γνωριμία τους σηματοδοτεί και τα πιο παραγωγικά χρόνια της. Το 1927, έγραψε την βιογραφία της Σάκβιλ με τίτλο ‘‘Ορλάντο’’, την οποία ο γιος της Βίτα, Νάιτζελ Νίκολσον, χαρακτήρισε ως την πιο μακροσκελέστατη και γοητευτική ερωτική επιστολή στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Το μυθιστόρημα ‘‘Η κυρία Ντάλογουεϊ’’ υπήρξε το τέταρτο της μυθιστόρημα στη σειρά, το οποίο έλαβε πολύ αυστηρές κριτικές. Έθιγε θέματα όπως ο φεμινισμός, ψυχικής ασθένειας και ομοφυλοφιλίας σε μια εποχή με αυστηρές αρχές. Το 1997 το μυθιστόρημα της αυτό έγινε πρώτη φορά ταινία καθώς αρκετές θεατρικές σκηνές το ανεβάζουν σε διασκευή.  

Το μυθιστόρημα ‘‘Στον Φάρο’’ του 1928, ήταν μια άλλη κρίσιμη επιτυχία και θεωρήθηκε επαναστατική για το ρεύμα της αφήγησης της συνείδησης. Το νεωτεριστικό κλασικό εξετάζει το υποκείμενο των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από τις ζωές της οικογένειας Ramsay καθώς είναι διακοπές στο νησί της Skye στη Σκωτία.

Το 1929 έκδωσε το ‘‘Ένα δικό σου δωμάτιο’’, (A Room of Ones Own), ένα φεμινιστικό δοκίμιο βασισμένο σε διαλέξεις που είχε δώσει στα γυναικεία κολέγια, όπου εξετάζει το ρόλο των γυναικών στη λογοτεχνία. Το 1931 η Γουλφ έκδωσε έβαλε το επόμενο έργο της, ‘‘Τα Κύματα’’(The Waves).

Το 1937 έκδωσε το τελευταίο της μυθιστόρημα ‘‘Τα Χρόνια’’ (The Years). Την επόμενη χρονιά δημοσίευσε την έκθεση ‘‘Τρεις Γουινέα’’(Three Guineas).

Η Γούλφ έκανε συστηματικά διαλέξεις σε κολλέγια, πανεπιστήμια, έγραψε κινούμενα δοκίμια και δημοσίευσε έναν μακρύ κατάλογο διηγήσεων. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’40, είχε καθιερωθεί ως πνευματικός, καινοτόμος και επιρροή συγγραφέας και πρωτοπόρος φεμινίστρια. Η ικανότητά της να εξισορροπήσει ονειρικές σκηνές με βαθιά έντονες γραμμές δόμησης απέσπασε τον απίστευτο σεβασμό της από το κοινό.

Παρά την εξωτερική της επιτυχία, συνέχισε τακτικά να υποφέρει από εξουθενωτικές περιόδους κατάθλιψης και δραματικές αλλαγές της διάθεσης. Αυτοκτόνησε μετά την καταστροφή του σπιτιού του ζευγαριού στ ο Λονδίνο κατά την διάρκεια τοy  2Ου Παγκόσμιου Πολέμου το 1940, όταν η Γερμανία κατέλαβε την Αγγλία. Το ζευγάρι σχεδίαζε να αυτοκτονήσει μαζί επειδή ο σύζυγος της ήτανε Εβραίος και ως γνωστός οι Εβραίοι καταδιώκονταν από τον Χίτλερ. Τελικά η Βιρτζίνια Γουλφ αυτοκτόνησε μόνη. Πνίγηκε στο ποταμό River Ouse στις 28 Μαρτίου 1941 σε ηλικία 59 ετών.

Αν και η φήμη της έπεσε μετά τον πόλεμο, το 1970 με την νέα γενναία αναγνωστών και την αναγέννηση του φεμινισμού το 1970, η φήμη της αναζωπυρώθηκε.