Ο Antoni Gaudi (Αντόνι Γκαουντί) είναι ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα και πρωτοποριακή μορφή της Art Nouveau ή αλλιώς του Καταλανικού Μοντερνισμού (modernisme). Ο Γκαουντί είναι περισσότερο γνωστός για τις περίπλοκες κατασκευές του σε όλη τη Βαρκελώνη, με την περίφημη Basílica de la Sagrada Família να έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.
Ο Antoni Gaudi (Αντόνι Γκαουντί) γεννήθηκε στην Καταλονία στις 25 Ιουνίου το 1852 και ήταν ένα από τα πέντε παιδιά, του Francesc Gaudí i Serra και της Antònia Cornet i Bertran. Η οικογένειά του ήταν ξεκάθαρα εργατική, καθώς ο πατέρας του ήταν χαλκουργός. Ο καλλιτέχνης μαζί με τον αδελφό του μετακόμισαν στην πόλη της Βαρκελώνης για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, με τον αδερφό του να αναζητά καριέρα στην ιατρική. Νοικίαζαν μαζί ένα οικονομικό κατάλυμα, και αν και η πόλη τους πρόσφερε διάφορους πειρασμούς, κατάφεραν να παραμείνουν αφοσιωμένοι στις αρχικές τους προθέσεις. Έχοντας φτάσει το 1868, θα χρειαζόταν 6 χρόνια μέχρι ο εκκολαπτόμενος Αντόνι Γκαουντί να κερδίσει τελικά τη θέση του στη Σχολή Αρχιτεκτονικής. Έκανε σχέδια για τον αρχιτέκτονα Josep Fontserè (1829-1897) για να καλύψει τα έξοδα της εκπαίδευσής του. Ο Γκαουντί αποφοίτησε από την Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης το 1878. Μετά την αποφοίτησή του, ο Γκαουντί εργάστηκε αρχικά με την καλλιτεχνική ματιά των βικτωριανών προκατόχων του, αλλά σύντομα ανέπτυξε το δικό του στυλ.
Η άνοδος του Antoni Gaudi συνέπεσε με σημαντικές αλλαγές στην πόλη της Βαρκελώνης. Η πόλη αναπτύχθηκε ξαφνικά με γρήγορους ρυθμούς, που σημαίνει ότι οι ταλαντούχοι αρχιτέκτονες είχαν μεγάλη ζήτηση εκείνη την περίοδο. Είχε την τύχη να έχει την υποστήριξη του πλούσιου επιχειρηματία, Eusebi Güell, ο οποίος του παρείχε μια σταθερή ροή εργασίας και του επέτρεπε να δημιουργεί ελεύθερα. Ο Eusebi Güell, ανέθεσε στον Γκαουντί, να δημιουργήσει στην γη του, στο Κτήμα Güell και στο Ανάκτορο Güell. Το έργο κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1900 και το 1914 και άνοιξε σαν δημόσιο πάρκο με ονομασία Park Güel το 1926.
Ο Γκαουντί επίσης πειραματίστηκε με διάφορες παραλλαγές ιστορικών στυλ: το Episcopal Palace (1889-1893) και το Casa de los Botines (1892-1894), τα οποία έχουν γοτθικό στυλ, και το Casa Calvet (1898-1904), που έχει μπαρόκ στυλ. Δες τα πιο κάτω:
Μετά το 1902, τα σχέδια του Γκαουντί άρχισαν να αψηφούν τη συμβατική στιλιστική ταξινόμηση και δημιούργησε έναν τύπο δομής που μπορούσε να στέκεται μόνο του χωρίς εσωτερικά στηρίγματα. Τα κύρια λειτουργικά στοιχεία αυτού του συστήματος ήταν οι κολώνες που έγειρε για να χρησιμοποιήσει διαγώνιες ωθήσεις και ελαφρούς θόλους από πλακάκια. Συγκεκριμένα, ο Γκαουντί χρησιμοποίησε το εξισορροπημένο σύστημά του για να κατασκευάσει δύο πολυκατοικίες στη Βαρκελώνη: την Casa Batlló (1904–1906) και την Casa Milà (1905–1910), των οποίων τα δάπεδα ήταν δομημένα σαν συστάδες από πλακάκια κρίνων. Και τα δύο έργα θεωρούνται χαρακτηριστικά του στυλ του Γκαουντί. Δες τα πιο κάτω:
Μετά το 1910, ο Γκαουντί εγκατέλειψε σχεδόν όλες τις άλλες εργασίες για να επικεντρωθεί στο πασίγνωστο αξιοθέατο Sagrada Familia (Σαγράδα Φαμίλια). Πρόκειται για Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη Βαρκελώνη, που ο Γκαουντί είχε ξεκινήσει την κατασκευή του από το 1883. Είχε τέτοιο πάθος να ολοκληρώσει το δημιούργημα του σε σημείο που ζούσε και μέσα.
Ο Γκαουντί πέθανε ενώ εργαζόταν ακόμη στη Σαγκράδα Φαμίλια στις 10 Ιουνίου 1926. Χτυπήθηκε από τρόλεϊ στη Βαρκελώνη, στα 73 του χρόνια και θαύτηκε στην κρύπτη της Σαγκράδα Φαμίλια, η οποία παρέμεινε ημιτελής μέχρι και σήμερα. Η εκκλησία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του Αντόνι Γκαουντί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα κτίρια του Αντόνι Γκαουντί: το Park Güell, το Palacio Güell, το Casa Mila, το Casa Vicens (το πρώτο του μεγάλο έργο), η πρόσοψη και η κρύπτη της Γέννησης της La Sagrada Família, η Casa Batlló και η κρύπτη στην Colonia Güell- αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η ιδιοσυγκρασία του, το στυλ ώθησε τα όρια των αρχιτεκτονικών συμβάσεων του 20ου αιώνα. Οι τουρίστες μπορούν να θαυμάσουν το μοναδικό εσωτερικό τους.