Το βιβλίο «Ποτέ χωρίς την κόρη μου» πρόκειται για αληθινή ιστορία, και περιγράφει τα γεγονότα που βίωσε η Betty Mahmoody, η οποία συνέγραψε την βιογραφία της το 1987 με τον συγγραφέα William Hoffer. Η ταινία με τον ίδιο τίτλο έκανε ντεμπούτο το 1991, και το σενάριο από τον David W. Rintels ήταν βασισμένο στο βιβλίο. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Brian Gilbert, ενώ την Betty Mahmoody υποδύθηκε η ηθοποιός Sally Field.
Η ιστορία που ξεδιπλώνεται είναι “τρομακτική”, όχι όμως με την έννοια αυτή που καταλαβαίνουμε όταν βλέπουμε τη λέξη τρόμος, αλλά κυριολεκτικά τρομακτική όταν σκεφτόμαστε ότι όλο αυτό μπορεί να συνέβαινε σε κάποιον στην πραγματικότητα. Δεν είναι μία φανταστική ιστορία, αλλά μια πραγματική ιστορία. Τον Αύγουστο του 1984, η Betty Mahmoody, Αμερικανίδα παντρεμένη με Ιρανό, ταξίδεψαν με την κόρη τους στην Τεχεράνη. Έντρομη ανακαλύπτει πως ο συζυγος της δεν ήταν αυτός που νόμιζε. Βρίσκεται δέσμια, στην ουσία, ενός φαλλοκρατικού φανατικού σε μία χώρα όπου οι γυναίκες είναι σχεδόν σκλάβες. Η μόνη ελπίδα διαφυγής βρίσκεται στα χέρια ενός παράνομου δικτύου λαθρέμπορων. Είναι η αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που πέτυχε το ακατόρθωτο, μια Οδύσσεια που παρακολουθούμε με κομμένη ανάσα. Ένα βιβλίο που θα σας καθηλώσει. Παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα έναν αγώνα επιβίωσης, μιας γυναίκας που αγάπησε και παντρεύτηκε έναν Ιράνο στην Αμερική και μετά από λίγα χρόνια βρέθηκε σκλαβωμένη στη μακρινή Τεχεράνη. Ο άνδρας της από γλυκός σύζυγος μετατράπηκε σε ” σατράπη ”. Όταν κατάλαβε σε τι βαθμό παγίδευσης είχε περιέλθει πήρε την απόφαση να σώσει τον εαυτό της και την κόρη της και ξεκίνησε ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι επιστροφής στον πολιτισμό. Μια ιστορία που καθηλώνει με κάθε της σελίδα. Μια αληθινή ιστορία που πρέπει να διαβαστεί.
Καθηλώνει με τη σκληρότητα και την αλήθεια του, που σχεδόν σου την τρίβει στα πολιτισμένα, φιλελεύθερα και καθησυχασμένα μούτρα σου, καθώς κάθεσαι και διαβάζεις στον καναπέ σου, απολαμβάνεις τη στρουθοκαμηλική λογική σου, δεν το βλέπω, άρα δεν υπάρχει… Δεν υπάρχει… Όχι μόνο στην άλλη άκρη του πλανήτη, μα και δίπλα μας, στο δικό μας σπίτι. Η κάθε μορφή βίας και απαξίωσης, δεν αφορά μόνο τους άλλους αλλά πρωτίστως εμάς, καθώς η ανοχή είναι που την προάγει και τη διατηρεί αληθινή…
Η ταινία δεν τα πήγε καλά στο Box Office (ταμεία των κινηματογράφων), εφόσον κέρδισε λιγότερο από 15 εκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις εισιτηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, ενώ διεθνώς κέρδισε 28 εκατομμύρια δολάρια για ένα παγκόσμιο σύνολο 43 εκατομμύρια δολάρια. Όπως και να’χει και το βιβλίο αλλά και η ταινία ήταν μια γροθιά στο στομάχι μας για να καταλάβουμε ότι η ηρωίδα της ιστορίας είναι μίας εκ των χιλιάδων γυναικών σήμερα, που μένουν εγκλωβισμένες σε γάμους με θρησκευτικά φανατισμένους ανθρώπους που τις θεωρούν κατώτερες ως υπόσταση και ονειρεύονται την λύτρωση από τον εφιάλτη που ζουν.