Κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης προωθεί τη σημασία των δίκαιων σχέσεων μεταξύ ατόμου και κοινωνίας. Η ημερίδα εξετάζει ζητήματα όπως η φτώχεια, ο αποκλεισμός, η ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνική προστασία. Στις 26 Νοεμβρίου 2007, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δήλωσε ότι, ξεκινώντας από την εξηκοστή τρίτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, η 20η Φεβρουαρίου θα εορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ένας στόχος της δημόσιας πολιτικής που σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κατανέμονται οι πόροι ισάξια στη κοινωνία.   

Η κοινωνική δικαιοσύνη έχει γίνει δημοφιλής ιδέα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η ιδέα πηγάζει από πολύ παλιά. Ένας Ιησουίτης ιερέας και λόγιος ονόματι  Luigi Taparelli (1793 -1882) από την Ιταλία επινόησε τη φράση «κοινωνική δικαιοσύνη». Ο όρος διαδόθηκε κατά τις Επαναστάσεις του 1848 ή , την εποχή πολιτικών αναταραχών στην Ευρώπη, γνωστές σε ορισμένες χώρες ως Άνοιξη των Εθνών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κοινωνική δικαιοσύνη έγινε ζήτημα κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, καθώς η χώρα ευημερούσε, οι έντονες διαφορές μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών έγιναν όλο και πιο εμφανείς. Δυστυχώς, αυτές οι έντονες διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Η Κοινωνική Δικαιοσύνη χωρίζεται σε πέντε αρχές:

Αξιοπρέπεια του ανθρώπου – διασφαλίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν βασικές ανάγκες και δικαιώματα.

Υπεροχή του κοινού καλού – κάνοντας επιλογές που ωφελούν όλους.

Αμοιβαία δικαιώματα και ευθύνες – το δικαίωμα να έχουμε συνείδηση ​​και την ευθύνη να είμαστε ευγενικοί με τους άλλους.

Αξιοπρέπεια της εργασίας και δικαιώματα για τους εργαζόμενους – όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εργάζονται με ασφάλεια.

Θεμελιώδης επιλογή για τους φτωχούς και τους ευάλωτους – διασφάλιση της φροντίδας των περιθωριοποιημένων στην κοινωνία.

Η επιδίωξη της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η Διακήρυξη του ΟΗΕ για την Κοινωνική Δικαιοσύνη για μια Δίκαιη Παγκοσμιοποίηση εστιάζει σε δίκαια αποτελέσματα μέσω της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας και των δικαιωμάτων στην εργασία σε συνεργασία με τον ΔΟΕ (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας). Ο ΔΟΕ έχει 187 κράτη μέλη: 186 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ συν τις Νήσους Κουκ.

Κάθε χρόνο, η έδρα του ΟΗΕ φιλοξενεί μια εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας. Καθηγητές και δάσκαλοι εκπαιδεύουν τους μαθητές τους για την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ένωση Αμερικανικών Βιβλιοθηκών και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχουν επίσης κάνει δηλώσεις αυτήν την ημέρα σχετικά με τη σημασία της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πηγή: www.un.org