Στην επιστήμη της ψυχολογίας, Το μοντέλο “The five-factor model of personality- FFM’’(Το Μοντέλο των 5 παραγόντων’’) γνωστό και ως H Mεγάλη Πεντάδα ή ως Mοντέλο OCEAN πρόκειται για πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: conscientiousness, extraversion, neuroticism, agreeableness, and openness to experience. Μια πτυχή, από την άποψη της ψυχολογίας, είναι μια συγκεκριμένη πτυχή ενός ευρύτερου χαρακτηριστικού της προσωπικότητας. Οι ψυχολόγοι, Lewis Goldberg και McCrae & Costa μαζί με άλλους συναδέλφους πιστώνονται για το μοντέλο OCEAN που χρησιμοποιείτε ως σήμερα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά παίζουν σημαντικό ρόλο στις ρομαντικές σχέσεις επηρεάζοντας τη συμπεριφορά, την επικοινωνία και τη συμβατότητα. Η κατανόηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του άλλου μέσα από το πρίσμα του Μοντέλου OCEAN μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους να βελτιώσουν την επικοινωνία, να διαχειριστούν τις συγκρούσεις και να εκτιμήσουν τις δυνάμεις και τις διαφορές τους.
Πάμε να τα πως αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν τα ζευγάρια:
Openness to experience / Η πνευματική διαθεσιμότητα
Αυτό το χαρακτηριστικό αντανακλά την προθυμία ενός ατόμου να δοκιμάσει νέα πράγματα, να ασχοληθεί με δημιουργικές δραστηριότητες, να εξερευνήσει νέες ιδέες και να σκεφτεί έξω από το κουτί. Τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν διορατικότητα, πρωτοτυπία και περιέργεια.
Στις σχέσεις, οι σύντροφοι με υψηλό άνοιγμα τείνουν να φέρνουν καινοτομία και ενθουσιασμό, απολαμβάνουν βαθιές συζητήσεις και μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε αντισυμβατικές ιδέες. Ωστόσο, εάν ένας σύντροφος δεν είναι ανοιχτός, μπορεί να προτιμήσει τη ρουτίνα, η οποία μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει τριβές για διαφορετικά ενδιαφέροντα ή συνήθειες.
Conscientiousness / Ευσυνειδησία
Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι είναι οργανωμένοι, υπεύθυνοι και προσανατολισμένοι σε ένα στόχο. Η επιθυμία να είσαι προσεκτικός, επιμελής και να ρυθμίζεις την άμεση ικανοποίηση με αυτοπειθαρχία.
Στις σχέσεις, η υψηλή τους ευσυνειδησία μπορεί να οδηγήσει στο να είναι ένας σύντροφος αξιόπιστος, αφοσιωμένος και στοχαστικός. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον χειρισμό των ευθυνών και στην οικοδόμηση μιας σταθερής σχέσης. Η λιγοστή ευσυνειδησία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητικότητα, ασυνέπεια και δυσκολία διαχείρισης πρακτικών θεμάτων, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση ή παρεξηγήσεις.
Extraversion/ Εξωστρέφεια
Η εξωστρέφεια αναφέρεται στην κατάσταση όπου ένα άτομο αντλεί ενέργεια από τους άλλους και αναζητά κοινωνικές συνδέσεις ή αλληλεπίδραση, σε αντίθεση με το να είναι μόνο του (εσωστρέφεια). Τα χαρακτηριστικά του εξωστρεφή ατόμου περιλαμβάνουν να είναι ενεργητικός, κοινωνικοί, ενεργητικοί και απολαμβάνουν την επαφή με τους άλλους, γενικά να έχει αυτοπεποίθηση. Ενώ οι εξωστρεφείς ανθρώποι τείνουν να είναι πιο συγκρατημένοι και χρειάζονται περισσότερο χρόνο μόνοι τους για να επαναφορτιστούν.
Στις σχέσεις, εάν ο ένας σύντροφος είναι εξωστρεφής και ο άλλος εσωστρεφής, μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες στην κοινωνική δραστηριότητα και στον χρόνο μόνος. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές μπορούν επίσης να αλληλοσυμπληρώνονται εάν και οι δύο εταίροι σέβονται τις προτιμήσεις του άλλου. Οι εξωστρεφείς μπορεί επίσης να φέρουν κοινωνική ενέργεια και ενθουσιασμό, ενώ οι εσωστρεφείς μπορούν να προσφέρουν βάθος και ήσυχο προβληματισμό.
Agreeableness / Συνεργατικότητα
Η Συνεργατικότητα αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αλληλεπιδρά με άλλους, που χαρακτηρίζεται από το βαθμό συμπόνιας και συνεργασίας. Τα χαρακτηριστικά του ατόμου περιλαμβάνουν διακριτικότητα, ευγένεια και πίστη.
Στις σχέσεις, η υψηλή ευχαρίστηση μπορεί να προωθήσει την αρμονία, την ευγένεια και την υποστήριξη, διευκολύνοντας την επίλυση συγκρούσεων και τη διατήρηση της συναισθηματικής εγγύτητας. Η χαμηλή αποδοχή στα θέλω του συντρόφου σου, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες διαφωνίες, ανταγωνιστική ή κριτική στάση και εστίαση στο να είσαι σωστός παρά στη μεταξύ σας συνεργασία.
Neuroticism / Νευρωτισμός
Ο νευρωτισμός αναφέρεται στην τάση των ατόμων να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, φόβος, λύπη, ανασφάλεια, απαισιοδοξία ή ευερεθιστότητα. Μια τάση προς αρνητικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, συναισθηματική αστάθεια και αυτοκαταστροφική σκέψη.
Στις σχέσεις, ο σύντροφος με υψηλό νευρωτισμό μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν αστάθεια ή άγχος στη σχέση. Ένα χαμηλότερο επίπεδο νευρωτισμού μπορεί να συμβάλει σε μια πιο ήρεμη, πιο ανθεκτική δυναμική σχέσης. Η διαχείριση του νευρωτισμού περιλαμβάνει συναισθηματική ρύθμιση και επικοινωνιακές δεξιότητες.
Γενικά Συμπεράσματα
Η συμβατότητα των συντρόφων επηρεάζεται άμεσα από αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά. Η διαφάνεια και η ευσυνειδησία συνδέονται συχνά με τη σταθερότητα των σχέσεων. Ενώ οι σύντροφοι που είναι ανοιχτοί συναισθηματικά μπορεί να είναι πιο προσαρμόσιμοι στην αλλαγή. Η εξωστρέφεια και η καλή συνεργασία μεταξύ των συντρόφων είναι ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και αποτελεσματικής επίλυσης συγκρούσεων. Ο νευρωτισμός συνήθως θεωρείται ως μια πιθανή πρόκληση. Τα υψηλά επίπεδα μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες συγκρούσεις, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα προάγουν τη συναισθηματική σταθερότητα.
Στις ρομαντικές σχέσεις, η ισορροπία των πέντε προαναφερόντων παραγόντων προσωπικότητας του Μοντέλου OCEAN, είναι το κλειδί για την αρμονία και τη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση στην σχέση.
Πηγή:
Το Μοντέλο των 5 Παραγόντων της Προσωπικότητας και το Πως Επηρεάζει τις Ρομαντικές Σχέσεις