Η 28η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως εθνική ημέρα υπερηφάνειας στην Ελλάδα, που τιμά την επέτειο του «Όχι» του Ιωάννη Μεταξά προς τον Μουσολίνι. 

Ο ελεύθερος κόσμος παρακολούθησε μια προς μία χώρες σε όλη την Ευρώπη να παραδίδονται στις δυνάμεις του «Άξονα» (Βασικά μέλη: Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) του Χίτλερ. Στις 3:00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, εκπρόσωπος των δυνάμεων του Άξονα έφτασε στην κατοικία του Έλληνα πρωθυπουργού και απαίτησε την παράδοση της Ελλάδας. Ο πρώην στρατηγός και Έλληνας πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς είχε διορία τρεις ώρες για να δώσει απάντησή σε ένα τελεσίγραφο που έθεσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μπενίτο Μουσολίνι, να επιτρέψει στις ιταλικές δυνάμεις να καταλάβουν την Ελλάδα ή αλλιώς να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο το 1940.Ο Μεταξάς απάντησε: «Alors, c’ est la guerre» («Πόλεμος, λοιπόν») και με αυτή τη φράση, στα Γαλλικά, ειπώθηκε το ΟΧΙ, που αντιπροσώπευε το θέλημα του Ελληνικού λαού.

 Λίγες ώρες αργότερα, ιταλικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Αλβανία επιτέθηκαν στα ελληνικά σύνορα και άρχισε ο πόλεμος. Οι Έλληνες πολέμησαν γενναία και μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την επίθεση του Μουσολίνι, αναγκάζοντάς τον να ζητήσει βοήθεια από τον Χίτλερ. Μετά από έξι μήνες και με τη βοήθεια των γερμανικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, με τη Ελλάδα να παραδίδεται, προκαλώντας όμως μεγάλες και απροσδόκητες ζημιές στις δυνάμεις του «Άξονα». Η έκταση των απωλειών έκανε τον Χίτλερ να καθυστερήσει μια επίθεση στη Ρωσία. Υποβάλλοντας έτσι τα στρατεύματά του σε σκληρές χειμερινές συνθήκες και συμβάλλοντας στην ήττα της Γερμανίας. Η Μάχη της Ελλάδας θεωρήθηκε καθοριστική για τον καθορισμό της μελλοντικής πορείας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, οι Έλληνες και Κύπριοι γιορτάζουν με σχολικές και στρατιωτικές παρελάσεις, επετειακές εκδηλώσεις και πολλές σημαίες. Επίσης η  Ελλάδα και Κύπρος καθιέρωσαν την 28η Οκτωβρίου ως αργία.