Ο μύθος της αλήθειας και του ψέματος είναι μια αλληγορία που διδάσκει τη σημασία της αλήθειας και την φύση του ψέματος. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του μύθου. Η πιο γνωστή και δημοφιλής παραλλαγή βασίζεται σε έναν μύθο του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με αυτόν, η Αλήθεια και το Ψέμα συναντιούνται μια μέρα κοντά σε ένα πηγάδι. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και φωτεινή και τα πουλιά κελαηδούσαν πάνω από τα κεφάλια τους.

-Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα δεν είναι; λέει το Ψέμα στην Αλήθεια.

Η Αλήθεια απάντησε ότι πράγματι είναι μια ωραία μέρα.

-Έχει πολλή ζέστη σήμερα, συνέχισε το Ψέμα.

Η Αλήθεια άρχισε να ηρεμεί και να καθησυχάζεται, αφού το Ψέμα συνέχισε να λέει αλήθειες.

-Αφού έχει τόση ζέστη και η μέρα είναι υπέροχη, δεν μπαίνουμε στη πηγάδι να δροσιστούμε; συνέχισε το ψέμα.

Η Αλήθεια, παρασυρμένη από το γεγονός πως το Ψέμα συνέχισε να λέει αλήθεια, συμφώνησε μαζί του. Έτσι το Ψέμα και η Αλήθεια έβγαλαν τα ρούχα τους και μπήκαν μαζί στο πηγάδι για να δροσιστούν στο δροσερό νερό.

Μετά από λίγο, αίφνης το Ψέμα βγαίνει τρέχοντας από το πηγάδι, παίρνει και φορά τα ρούχα της Αλήθειας και τρέχει να εξαφανιστεί. Η Αλήθεια, που κατάλαβε πια ότι το Ψέμα την εξαπάτησε, βγαίνει από το πηγάδι και αυτή, αλλά δεν είχε τίποτα να φορέσει. Δεν ήθελε να φορέσει τα ρούχα του ψέματος κι έτσι έκτοτε άρχισε ολόγυμνη να τρέχει σε όλον τον κόσμο να βρει το Ψέμα και να πάρει τα ρούχα της πίσω. Ο κόσμος, βλέποντας την Αλήθεια να κυκλοφορεί γυμνή, αποστρέφει το βλέμμα του από την Αλήθεια με περιφρόνηση. Αντίθετα, το καλοντυμένο Ψέμα, που ταξιδεύει και αυτό σε όλον τον κόσμο ντυμένο σαν Αλήθεια, γίνεται εύκολα δεκτό και αποδεκτό και παραπλανά όλον τον κόσμο, γιατί ικανοποιεί τις ανάγκες της κοινωνίας, η οποία δεν έχει καμιά διάθεση να συναντήσει τη γυμνή Αλήθεια.

Ο μύθος αυτός επισημαίνει ότι την αλήθεια είναι συχνά δύσκολο να την αποδεχτούμε και να την αναγνωρίσουμε, ενώ το ψέμα μπορεί να φανεί πιο ελκυστικό και ευκολότερο να το αποδεχτούμε επειδή είναι καλυμμένο με το ένδυμα της αλήθειας. Ωστόσο να μην ξεχνάμε ότι η γυμνή αλήθεια μπορεί να είναι σκληρή και ανεπιθύμητη, αλλά είναι πάντα η πραγματική ουσία της πραγματικότητας.

Η εποχή του παγκόσμιου ψεύδους και των fake news που διανύουμε, κάλυψε εντελώς την αλήθεια και την ύπαρξη της, αφού τα συνεχώς επαναλαμβανόμενα ψέματα στο τέλος γίνονται πιστευτά και αλήθειες. Ο άνθρωπος φαίνεται ότι προτιμά το όμορφο ψέμα που γοητεύει τον μικρόκοσμό του, παρά την γυμνή αλήθεια, που πολλές φορές είναι “γροθιά στο στομάχι” της κοινωνίας και του κόσμου. Μια βασική αλήθεια πολλές φορές χρησιμοποιείται να κτιστεί πάνω της βουνό από ψέματα, περιβεβλημένα με τα ρούχα της αλήθειας. Κάποτε, αυτό το βουνό αποκαλύπτεται και καταρρέει, αλλά συνήθως μένει εκεί καμουφλαρισμένο ως εάν να είναι η αλήθεια.

Στη σημερινή εποχή, πολλές φορές η πραγματικότητα δεν είναι αυτό που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι.