Οι Ελληνίδες δεν είχαν πάντα δικαίωμα ψήφου.

Μέχρι να το αποκτήσουν έκαναν πολλούς αγώνες, οι οποίοι ευοδώθηκαν λίγο πριν τα μέσα του 20ού αιώνα, με πρωτεργάτρια τη δημοσιογράφο, εκδότρια και φεμινίστρια Καλλιρρόη Παρρέν.

Η πρώτη φορά που δόθηκε δικαίωμα ψήφου στις Ελληνίδες ήταν στις δημοτικές εκλογές του 1934, με σημαντικούς όμως περιορισμούς: δικαίωμα στο εκλέγειν είχαν μόνο όσες έκλεισαν τα 30 και είχαν τουλάχιστο απολυτήριο Δημοτικού. Φυσικά ούτε λόγος για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Σε αυτές τις πρώτες εκλογές που εχαν δικαίωμα ψήφου στην Αθήνα ψήφισαν μόλις 439. Και μάλιστα πολλές επώνυμες Ελληνίδες της εποχής αντιδρούσαν στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Ανάμεσα τους και η γνωστή ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1952, με τις γυναίκες να διεκδικούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με την πίεση των Ελληνίδων πρωτοπόρων του φεμινισμού, αλλά και την ευρωπαική πίεση, καθώς η μια ευρωπαική χώρα μετά την άλλη έδινε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαιστις γυναίκες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει νομοθεσία, που έδινε πλήρη πολιτικά δικαιώματα στις γυναίκες. Και παρ’ όλο που τον Νοέμβριο του 1952 είχε εκλογές, οι γυναίκες πάλι δεν ψήφισαν, αφού το κατεστημένο της εποχής έφερε ως επιχείρημα ότι δεν προλάβαιναν να ετοιμάσουν τους εκλογικούς καταλόγους.

Έτσι η πρώτη φορά που ψήφισαν και ψηφίστηκαν οι Ελληνίδες ήταν το 1953, όπου σε επαναληπτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη κατήλθαν ως υποψήφιες δύο γυναίκες, η Ελένη Σκούρα με το κόμμα του “Ελληνικού Συναγερμού” και η Βιργινία Ζάννα με το “Κόμμα των Φιλελευθέρων”.

Η Ελένη Σκούρα καταγράφηκε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής. Αμέσως μετά, το 1956, εισήλθαν στη βουλή η Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ και η Βάσω Θανασέκου της “Δημοκρατικής Ένωσης”. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Λίνα Τσαλδάρη ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός, ενώ η πρώτη γυναίκα δήμαρχος ήταν στην Κέρκυρα η Μαρία Δεσύλλα.

Τελικά, μετά την πτώση της δικτατορίας του 1967, με το Σύνταγμα που ψηφίστηκε το 1975, καθιερώθηκε οριστικά και επίσημα η αρχή της ισότητας των δύο φύλων. Έκτοτε είδαμε πολλές γυναίκες να γίνονται βουλευτές, υπουργοί και δήμαρχοι.

Στην Κύπρο επειδή δεν είχαμε εκλογές κατά την αγγλοκρατία, δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, αφού με τη δημιουργία του Συντάγματος του 1960, οι γυναίκες είχαν αμέσως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Πρώτη γυναίκα βουλευτής στην Κύπρο ήταν η Τουρκοκύπρια Αιλά Κιαζίμ. Πρώτη Ελληνοκύπρια βουλευτής ήταν η Ρήνα Κατσελή, η οποία εξελέγη το 1981 και κατά την ορκωμοσία της εμφανίστηκε με παραδοσιακή κυπριακή ενδυμασία και τσεμπέρι.