Θέλησα να διαβάσω το μυθιστόρημα του Γιώργου Καστέλλη με τίτλο «Ερωσφόρος» από τις Εκδόσεις Πνοή γιατί μου κίνησε το ενδιαφέρον η πλοκή στο οπισθόφυλλο.
«Στο άμεσο μέλλον ο έρωτας κατηγοριοποιείται ως ψυχική ασθένεια. Η εικοσιεξάχρονη Φωτεινή αποφασίζει να εισαχθεί σε μια κλινική «συναισθηματικής αποτοξίνωσης» προκειμένου να επουλώσει τα τραύματα που της προκάλεσε η τελευταία ερωτική της περιπέτεια. Την επίβλεψη και τη θεραπεία της θα αναλάβει η Μίνα Παναγιώτου, η διακεκριμένη επιστήμονας που εφηύρε το χάπι που σε απαλλάσσει από κάθε ερωτική εξάρτηση. Τα επικίνδυνα μυστικά που κρύβουν η μία από την άλλη, και πολλές φορές κι από τον ίδιο τους τον εαυτό, θα μετατρέψουν τη διαδικασία της θεραπείας σ’ έναν ακήρυχτο, ψυχρό πόλεμο, που θα ενταθεί ύστερα από την ξαφνική έλευση ενός μυστηριώδους νεαρού ασθενή. Σαν από μηχανής θεός –μπορεί και διάβολος– ο άντρας αυτός θα φέρει τις δύο γυναίκες αντιμέτωπες με τις επιλογές τους και θα τις κάνει να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους απέναντι στη ζωή και στον έρωτα».
Χωρίς να σας αποκαλύψω πολλές λεπτομέρειες για την πλοκή του βιβλίου, η πρωταγωνίστρια Φωτεινή μπαίνει στη κλινική ως ασθενής με απώτερο σκοπό να καταργήσει το χάπι που σε απαλλάσσει από το αίσθημα του έρωτα, ενώ η ίδια η ψυχολόγος που το εφηύρε ερωτεύεται σφοδρά έναν ασθενή της. Οι δύο γυναίκες μάχονται για τα πιστεύω τους ενώ μπλέκουν συναισθηματικά με τον ίδιο άντρα.
Μπορεί ο έρωτας να σε τρελάνει; Μπορεί να σε στείλει στο ψυχιατρείο;
Ναι μπορεί, βάση των ερευνών με FMRI (Functional magnetic resonance imaging-μαγνητική τομογραφία) ο πόνος που σου προκαλεί ένας χωρισμός είναι ο ίδιος με το φυσικό πόνο. Όταν πληγωθείς από ένα χωρισμό ενεργοποιούνται στον εγκέφαλο οι ίδιοι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται όταν σπάσεις το πόδι σου. Η διαφορά είναι ότι ο φυσικός πόνος θα περάσει μέσα σε λίγα λεπτά, ώρες ή σε μέρες, ενώ ο πόνος του χωρισμού διαρκεί από μερικούς μήνες μέχρι και πολλά χρόνια για κάποιους.
Επίσης οι άνθρωποι που στερούνται τον/την αγαπημένη τους εμφανίζουν το ίδιο σύνδρομο στέρησης που εμφανίζεται στους ναρκομανείς όταν στερούνται την δόση τους. Χάνουν και στις δύο περιπτώσεις την ικανότητα συγκέντρωσης και λογικής σκέψης.
Περαιτέρω, όταν πληγωθείς ο εγκέφαλος του ανθρώπου δέχεται ενοχλητικές και απρόοπτες εικόνες για τον/την πρώην του/της χωρίς να το προκαλέσει. Εισβάλλουν στις σκέψεις του/της με το έτσι θέλω και αυτή η εικόνα μπορεί είναι συνήθως στιγμές που έζησαν μαζί, ένα απόσπασμα από μία συνομιλία τους και κάθε φορά που εμφανίζεται μια τέτοια σκέψη, ανοίγει ξανά την πληγή του «ασθενή» και ενεργοποιεί τον συναισθηματικό πόνο και τα συμπτώματά της στέρησης. Δεδομένου ότι οι ενοχλητικές αυτές σκέψεις μπορούν να εμφανιστούν δεκάδες φορές σε μια ώρα είναι σαφές γιατί πολλοί από μας προσπαθούν να ξεπεράσουν τον χωρισμό έγκαιρα και συνήθως ανακάμπτουν μέσα σε 3 μήνες σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology.
Ο χωρισμένος που αγαπάει το άλλο άτομο περνάει από το στάδιο του πένθους και αυτό αποτελείται από 5 στάδια: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή. Αυτά τα στάδια δεν εμφανίζονται απαραίτητα με αυτή τη σειρά, ή δεν περνούν όλοι οι άνθρωποι όλα τα στάδια.
Το στάδιο της κατάθλιψης είναι το πιο κρίσιμο καθώς ο ασθενής πρέπει να το καταπολεμήσει όσο πιο γρηγορά γίνεται και να φτάσει στο στάδιο της αποδοχής ώστε να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του. Στο στάδιο αυτό ο πενθών χάνει κάθε ελπίδα για επανασύνδεση και νιώθει ότι του λείπει ένα κομμάτι του εαυτού του. Αν η κατάθλιψη επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα τότε δυστυχώς το άτομο ίσως να έπεσε στα δίκτυα της άτυπης κατάθλιψη. Η άτυπη κατάθλιψη είναι η πιο συχνή μορφή κατάθλιψης και δεν θεωρείται ψυχική νόσος αλλά μια παραλλαγή της κλινικής μορφής της κατάθλιψης. Είναι η πιο συχνή μορφή κατάθλιψης.
Τα συμπτώματα της άτυπης κατάθλιψης περιλαμβάνουν αυξημένη ή μειωμένη όρεξη, υπνηλία , αίσθημα ότι τα χέρια ή τα πόδια σας είναι βαριά, αίσθημα απόρριψης και υπερευαισθησία στην κριτική. Επίσης μπορεί το ασθενής να έχει πρόβλημα να κάνει καθημερινές δραστηριότητες και μερικές φορές μπορεί να αισθάνεται σαν να μην αξίζει να ζήσει τη ζωή.
Η θεραπεία για την άτυπη κατάθλιψη περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, θεραπεία ομιλίας (ψυχοθεραπεία) και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η άτυπη κατάθλιψη ξεκινά συχνά στα εφηβικά χρόνια, νωρίτερα από άλλους τύπους κατάθλιψης, και μπορεί να έχει μια πιο μακροχρόνια (χρόνια) πορεία. Όπως και με άλλους τύπους κατάθλιψης, μπορεί να ενέχεται ένας συνδυασμός παραγόντων. Αυτά περιλαμβάνουν: από την εγκεφαλική λειτουργία του καθενός, κληρονομικά χαρακτηριστικά, άλλοι παράγοντες όπως το αλκοόλ, τραυματικές εμπειρίες κτλ. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ο ερωτάς που προκαλεί τη κατάθλιψη αλλά η απόρριψη και η αδυναμία του ατόμου να την αποδεχτεί.
Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την αποφυγή της άτυπης κατάθλιψης, αλλά αυτές οι στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν:
- Λάβετε μέτρα για να ελέγξετε το άγχος, να αυξήσετε την αντοχή σας και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας.
- Στραφείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας.
- Συμβουλευτείτε ψυχολόγο με τα πρώτα σημάδια του προβλήματος για να αποτρέψετε την επιδείνωση της κατάθλιψης.
Επίσης στο βιβλίο «ΕΡΩΣΦΟΡΟΣ» αναφέρει εγκληματικές συμπεριφορές στο όνομα του έρωτα. Το συνιστώ στους αναγνώστες που τους αρέσουν τα βιβλία με δράση και μυστήριο.
Ο έρωτας είναι ψυχική ασθένεια τελικά; Εγώ λέω πως OXI, μόνο αν το άτομο που ερωτευτεί είναι ψυχικά ασταθής!
STAY CONNECTED