Ο Joseph Mallord William Turner (1775 – 1851) γνωστός ως William Turner (Ουίλλιαμ Τέρνερ) ήταν Άγγλος ζωγράφος τοπίων την περίοδο του Ρομαντισμού που άκμασε μεταξύ του 1800 με 1850. Η τεχνοτροπία του Ουίλλιαμ Τέρνερ λέγεται ότι έθεσε τις βάσεις του ιμπρεσιονισμού.
Ο Τέρνερ γεννήθηκε στο Maiden Lane, στο Covent Garden, στο Λονδίνο, στην Αγγλία. Ο πατέρας του, William Gay Turner ήταν κουρέας και κατασκευαστής περούκων, ενώ η μητέρα του, Mary Marshall, γινόταν όλο και πιο ασταθής διανοητικά, ίσως, εν μέρει, λόγω του πρόωρου θανάτου της μικρότερης αδερφής του το 1786. Πιθανώς λόγω του φόρτου των οικογενειακών προβλημάτων του, ο νεαρός τότε Τέρνερ στάλθηκε να μείνει με τον θείο του στην πόλη Μπρέντφορντ το 1785. Εκεί εξέφρασε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική. Ένα χρόνο αργότερα πήγε σχολείο στο Margate στη βορειοανατολική ακτή του Κεντ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε δημιουργήσει πολλά σχέδια, τα οποία ο πατέρας του εξέθετε στη βιτρίνα του.
Το 1789 άρχισε να φοιτά στη Royal Academy of Arts στο Λονδίνο, όταν ήταν μόλις 14 ετών. Εξέθεσε την πρώτη του ελαιογραφία το 1796, Fishermen at Sea, και στη συνέχεια εξέθεσε στην ακαδημία σχεδόν κάθε χρόνο για το υπόλοιπο της ζωής του. Δες την πιο κάτω:
Αν και διάσημος για τις ελαιογραφίες του, ο Τέρνερ είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες της βρετανικής ακουαρέλας τοπιογραφίας. Μία από τις πιο διάσημες ελαιογραφίες του είναι η The Fighting Temeraire, ζωγραφισμένη το 1838, η οποία κρέμεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Το 2005, το έργο ψηφίστηκε ως ο «μεγαλύτερος πίνακας» της Βρετανίας σε δημοσκόπηση του BBC. Δες το έργο πιο κάτω:
Ο Τέρνερ ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γαλλία και την Ελβετία το 1802 και σπούδασε στο Παρίσι την ίδια χρονιά. Σε μια επίσκεψη στο Lyme Regis, στο Dorset της Αγγλίας, ζωγράφισε μια θυελλώδη θαλάσσια σκηνή. Δες πιο κάτω:
Σημαντική υποστήριξη για τα έργα του του παρείχε ο Walter Ramsden Fawkes, από το Farnley Hall, κοντά στο Otley στο Γιορκσάιρ, ο οποίος έγινε στενός φίλος του καλλιτέχνη. Ο Τέρνερ επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Otley το 1797, σε ηλικία 22 ετών, όταν του ανατέθηκε να ζωγραφίσει ακουαρέλες της περιοχής. Τον έλκυε τόσο το Otley και η γύρω περιοχή που επέστρεφε ξανά και ξανά. Το θυελλώδες σκηνικό του Snow Storm: Hannibal and his Army Crossing the Alps (1812) λέγεται ότι εμπνεύστηκε από μια καταιγίδα πάνω από το Chevin του Otley. Δες το έργο πιο κάτω:
Η πιο πάνω ελαιογραφία πιθανότατα προοριζόταν ως σχόλιο για τους Ναπολεόντειους Πολέμους μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας. Ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης συγκρίνεται με τον ηγέτη της αρχαίας Καρχηδόνας, τον Αννίβα, ο οποίος οδήγησε τον στρατό του πέρα από τις Άλπεις στην Ιταλία το 218 π.Χ. Ο Τέρνερ δείχνει τον Αννίβα να καβαλάει έναν ελέφαντα, καταπλακωμένο από μια χιονοθύελλα και τα στρατεύματά του υπό επίθεση. Το θέμα της φύσης που κρατά υπό έλεγχο την ανθρώπινη φιλοδοξία έγινε το αγαπημένο του καλλιτέχνη.
Ο καλλιτέχνης επισκεπτόταν συχνά και την Βενετία. Σε ένα ταξίδι του εκεί φαίνεται να ζωγράφισε το έργο The Grand Canal – Venice, ένα σχέδιο με μολύβι που έγινε κατά το πρώτο ταξίδι του Τέρνερ στη Βενετία τον Αύγουστο του 1819 και συνδυάζει δύο απόψεις κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού. Παρουσιάστηκε μαζί με άλλα 4 έργα τον Μάιο του 1835 στη Royal Academy of Arts, όπου έτυχε θετικής υποδοχής ως ένα από τα «πιο ευχάριστα έργα του».
Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, καθώς μεγάλωνε, ο Τέρνερ γινόταν πιο εκκεντρικός. Είχε λίγους στενούς φίλους εκτός από τον πατέρα του, ο οποίος έζησε μαζί του για τριάντα χρόνια, δουλεύοντας τελικά ως βοηθός του στο στούντιο. Ο θάνατος του πατέρα του το 1829 είχε βαθιά επίδραση πάνω του και στη συνέχεια υπέστη κρίσεις κατάθλιψης. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αν και απέκτησε δύο κόρες από τη Sarah Danby, η μία γεννήθηκε το 1801 και η άλλη το 1811. Η ελαιογραφία Crossing the Brook (1818) λέγεται ότι απεικονίζει τις δύο του κόρες. Δες πιο κάτω:
Ο Ουίλλιαμ Τέρνερ πέθανε στο σπίτι της ερωμένης του Sophia Caroline Booth στο Cheyne Walk του Chelsea στις 19 Δεκεμβρίου 1851. Η τελευταία του έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία ήταν το 1850.
Ο Τέρνερ άφησε μια μικρή περιουσία που ήλπιζε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει αυτούς που αποκαλούσε «παρακμασμένους καλλιτέχνες». Μέρος των χρημάτων πήγε στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, η οποία δεν το χρησιμοποιεί τώρα για αυτόν τον σκοπό, αν και περιστασιακά απονέμει στους μαθητές το Turner Medal (Μετάλλιο Τέρνερ).
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης της Αγγλίας άφησε πίσω του πάνω από 550 ελαιογραφίες, 2.000 ακουαρέλες και 30.000 έργα σε χαρτί.
ΠΗΓΕΣ: william-turner.org, tate.org.uk