Οι κομψές γυναίκες είναι ένα τεράστιο θέμα στην ιστορία της τέχνης και οι άνθρωποι υποθέτουν ως επί το πλείστον, καθώς περπατούν στα μουσεία τέχνης, ότι κοιτάζουν βασίλισσες, δούκισσες και τις συζύγους των πλουσίων. Αλλά αρκετά συχνά, δεν είναι. Κοιτάζουν βασιλικές «αγαπημένες», ερωμένες και εταίρες (πόρνες της αρχαιότητας). Οι άνθρωποι σήμερα περνούν από δίπλα τους χωρίς να συνειδητοποιούν ποιοι ή τι ήταν, γιατί οι εταίρες, αν υπάρχουν σήμερα, δεν είναι σημαντικές στον πολιτισμό μας, επομένως τις αγνοούμε.

Πάμε να δούμε 4 διάσημους πίνακες που απεικονίζουν ερωμένες:

Emma Hart as Circe (1782) από τον George Romney

 

Ο George Romney (1734 –1802) ήταν Άγγλος ζωγράφος πορτρέτων και ο πιο μοντέρνος καλλιτέχνης της εποχής του, ζωγραφίζοντας πολλές κορυφαίες προσωπικότητες της κοινωνίας. Αυτός ο πίνακας απεικονίζει την Emma Hart, σύζυγο του Sir William Hamilton, του Βρετανου πρεσβευτή στη Νάπολη, όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον ναύαρχο Λόρδου Nelson το 1893 και έγιναν εραστές. Η Hart ήταν διασημη οικοδέσποινα της εποχής ο Nelson ήταν ο εθνικός ήρωας, πρόσφατος κατακτητής του στόλου του Ναπολέοντα στη Μάχη του Νείλου, όταν ξεκίνησε η σχέση τους. Προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο η σχέση τους και απέκτησαν και μλία κόρη την Horatia. Η παράμονη σχέση τους διήρκεσε μέχρι το θάνατο του Nelson στο Trafalgar το 1805. Το κατεστημένο την διέγραψε από την ιστορία του και πέθανε εξαθλιωμένη στο Καλαί το 1815.

Σε αυτόν τον κομμένο και ημιτελή πίνακα παρουσιάζεται ως η Κίρκη, τη μυθολογική μάγισσα που υποδούλωσε τους ανθρώπους μετατρέποντάς τους σε ζώα. Ο ζωγράφος γοητεύτηκε από την ομορφιά και τη σεξουαλική έλξη της Emma και έγινε το αγαπημένο του μοντέλο. Τη ζωγράφισε αμέτρητες φορές με κλασικές και φανταχτερές μεταμφιέσεις. Αν και ο Ρόμνεϊ θεωρούνταν ο κύριος αντίπαλος του Τζόσουα Ρέινολντς στην προσωπογραφία, πάντα λαχταρούσε να είναι ζωγράφος της «ιστορίας».

Η Emma Hart ήταν η μούσα του Romney και πόζαρε γι’ αυτόν πάνω από εκατό φορές, με τις συνεδρίες τους να καταλήγουν σε περίπου εξήντα πίνακες. Ήταν μόλις 17 ετών όταν πόζαρε για αυτόν το πίνακα.

The Awakening Conscience (1853) από τον William Holman Hunt

Η ελαιογραφία «The Awakening Conscience» είναι ένας πίνακας με λάδι σε καμβά του Άγγλου καλλιτέχνη William Holman Hunt, ενός από τους ιδρυτές της  «αδελφότητας των Προραφαηλιτών» που απεικονίζει μια γυναίκα να σηκώνεται από τη θέση της στην αγκαλιά ενός άνδρα και να κοιτάζει ατενισμένη έξω από το παράθυρο του δωματίου.

Ο ζωγράφος εμπνεύστηκε από την αναζήτηση του Ντάνιελ Πεγκότι για την ανιψιά του Έμιλυ, μετά τη φυγή της με τον σαγηνευτή Στέρφορθ στο λογοτεχνικό έργο «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» του Κάρολου Ντίκενς. Η φωλιά του έρωτα στο έργο είναι γεμάτη με σύμβολα της παγίδευσης της ερωμένης όπως η γάτα που βασανίζει ένα πουλί και του ρολογιού κάτω από το γυαλί που δείχνει τη διακοπή του χρόνου. Η αρραβωνιαστικιά του καλλιτέχνη, η Annie Miller, ήταν περίπου 18 όταν πόζαρε για τον πίνακα αυτό αλλά χώρισαν πριν προλάβουν να παντρευτούν. Ο άντρας που απεικονίζεται στο καμβά πιθανόν να ήταν ο Augustus Egg ή ο Thomas Seddon και οι δύο ζωγράφοι φίλοι του Hunt.

Olympia (1863) από τον Édouard Manet

Το έργο «Olympia» είναι δημιουργία του πασίγνωστου Γάλλου ζωγράφου Édouard Manet, ένας από τους θεμελιωτές της μοντέρνας τέχνης ενώ συνδέθηκε έντονα και με το κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ο πίνακας απεικονίζει μια γυμνή λευκή γυναίκα (την Ολυμπία) ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι και την προσέχει μια υπηρέτρια. Η φιγούρα της Ολυμπίας διαμορφώθηκε από τη Victorine Meurent και αυτή την υπηρέτρια της. Η  Meurent ήταν Γαλλίδα ζωγράφος και μοντέλο που πόζαρε για ζωγράφους. Αν και είναι περισσότερο γνωστή ως το αγαπημένο μοντέλο του Édouard Manet, ήταν μια καλλιτέχνιδα από μόνη της που έκθετε τακτικά στο διάσημο Salon του Παρισιού. Το βλέμμα της Ολυμπίας προκάλεσε σοκ και διαμάχη όταν ο πίνακας εκτέθηκε για πρώτη φορά στο σαλόνι του Παρισιού το 1865, ειδικά επειδή μια σειρά από λεπτομέρειες στην εικόνα την αναγνώρισαν ως πόρνη. Η γαλλική κυβέρνηση απέκτησε τον πίνακα το 1890 μετά από δημόσια συνδρομή που οργάνωσε ο Κλοντ Μονέ. Ο πίνακας βρίσκεται τώρα στο Musée d’Orsay, στο Παρίσι.

Le Rêve (1932) από τον Pablo Picasso

Ο πίνακας  «Le Rêve» (ελληνικά:Το όνειρο) είναι ένας πίνακας με λάδι του πασίγνωστου Ισπανού καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο, που τότε ήταν 50 ετών και απεικονίζει την 22χρονη ερωμένη του Marie-Thérèse Walter. Λέγεται ότι την  ζωγράφησε σε ένα απόγευμα, στις 24 Ιανουαρίου του 1932. Ανήκει στην περίοδο των παραμορφωμένων απεικονίσεων του Πικάσο, με τα υπεραπλουστευμένα περιγράμματα και τα χρώματα που μοιάζουν με τον πρώιμο κυβισμό. Το ερωτικό περιεχόμενο του πίνακα έχει σημειωθεί επανειλημμένα, με τους κριτικούς να επισημαίνουν ότι ο Πικάσο ζωγράφισε ένα πέος σε όρθια θέση, που πιθανώς συμβολίζει το δικό του, στο αναποδογυρισμένο πρόσωπο του μοντέλου του.  Στις 26 Μαρτίου 2013, ο πίνακας πουλήθηκε σε ιδιωτική πώληση για 155 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ακριβούς πίνακες που πουλήθηκαν ποτέ.