Ο Ρατσισμός αναφέρεται στη διάκριση και προκατάληψη κατά των ανθρώπων με βάση τη φυλή ή την εθνικότητα τους. Βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε διαφορετικές ομάδες οι οποίες, με βάση κληρονομικά γενετικά χαρακτηριστικά μπορούν να καταταχθούν σε ανώτερες και κατώτερες. H 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και Εξάλειψης Φυλετικών Διακρίσεων στις 26 Οκτωβρίου 1966.
Απαρτχάιντ / O ρατσισμός που έγινε νόμος
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημέρα που η αστυνομία στη πόλη Sharpeville, της Νότιας Αφρικής άνοιξε πυρ και σκότωσε 69 ανθρώπους σε μια ειρηνική διαδήλωση κατά του «περάσματος των νόμων» του Απαρτχάιντ το 1960. Οι νόμοι Απαρτχάιντ ήταν μια πολιτική των Λευκών που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάση φυλετικών κριτηρίων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Ο σκοπός των νόμων του Απαρτχάιντ ήταν να σταματήσουν οι επαφές μεταξύ λευκών και των μαύρων. Ο όρος Aπαρτχάιντ σημαίνει στην τοπική διάλεκτο «διαχωρισμός» και επιβλήθηκε από την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της ζωής, από την παιδεία ως την υγεία, ενώ όσοι αντιστάθηκαν έχασαν τη ζωή τους ή κλείστηκαν στη φυλακή για δεκαετίες. Ως επίσημη κρατική πολιτική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική από το Εθνικό Κόμμα το 1948 και καταργήθηκε στις 30 Ιουνίου 1991.

Το 1979, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας για τη δράση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Με την ευκαιρία αυτή, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι μια εβδομάδα αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, που αρχίζει στις 21 Μαρτίου και θα διοργανώνεται ετησίως σε όλα τα κράτη. Από τότε, το σύστημα του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική έχει εξαρθρωθεί. Οι ρατσιστικοί νόμοι και πρακτικές έχουν καταργηθεί σε πολλές χώρες και ο ΟΗΕ έχει δημιουργήσει ένα διεθνές πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού, με γνώμονα τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Η Σύμβαση πλησιάζει τώρα στην καθολική επικύρωση, αλλά ακόμα, σε όλες τις περιοχές, πάρα πολλά άτομα, κοινότητες και κοινωνίες υποφέρουν από την αδικία και το στίγμα που επιφέρει ο ρατσισμός.
Τα Ηνωμένα Έθνη ασχολούνται με αυτό το θέμα από την ίδρυσή τους και η απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων κατοχυρώνεται σε όλα τα βασικά διεθνή κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιβάλλει υποχρεώσεις στα κράτη και τους αναθέτει την εξάλειψη των διακρίσεων στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα. Η αρχή της ισότητας απαιτεί επίσης από τα κράτη να υιοθετούν ειδικά μέτρα για την εξάλειψη των συνθηκών που προκαλούν ή βοηθούν στη διαιώνιση των φυλετικών διακρίσεων.
Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα και έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών τους.