Στην μακρόχρονη ιστορία της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, όπου ο κόσμος ήταν κυρίως ανδροκρατούμενος, πολλές γυναίκες συγγραφείς επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ανδρικά ψευδώνυμα για να ξεπεράσουν τα κοινωνικά εμπόδια της εποχής τους ή για να έχουν ευρεία αποδοχή.

Οι περιπτώσεις πολλές, πάμε όμως, να αναφέρουμε τις πιο γνωστές: 

  1. Μαίρη Ανν Έβανς (George Eliot): Η γνωστή Βρετανίδα συγγραφέας του 19ου αιώνα έγραψε με το ανδρικό ψευδώνυμο «George Eliot». Η επιλογή του ψευδώνυμου ήταν μια στρατηγική για να αποφύγει τις προκαταλήψεις κατά των γυναικών συγγραφέων της εποχής της.
  2. Λουίζα Μέι Άλκοτ (A. M. Barnard): Η συγγραφέας του διάσημου έργου «Μικρές Κυρίες» χρησιμοποίησε το ανδρικό ψευδώνυμο «A. M. Barnard» για να δημοσιεύσει πιο σκοτεινές και δραματικές ιστορίες, οι οποίες δεν θα γίνονταν αποδεκτές από την κοινωνία της εποχής για μια γυναίκα.
  3. Κάρολαϊν Χίλσον (Curry H. Davis): Ήταν μία από τις γυναίκες συγγραφείς που χρησιμοποίησαν το ανδρικό ψευδώνυμο «Curry H. Davis» για να μπορέσουν να πουλήσουν τα έργα τους και να γίνουν δεκτές στον ανδρικό κόσμο των εκδόσεων και της λογοτεχνίας.
  4. Αμαλία Έβερτ (E. L. James): Η Βρετανίδα συγγραφέας της διάσημης σειράς «Fifty Shades of Grey», χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «E. L. James» για να διατηρήσει ανώνυμο το φύλο της κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης δημοσίευσης, ενώ το όνομα «E. L.» φαίνεται ουδέτερο.
  5. Αλίσια Στίβενς (George Sand): Η Γαλλίδα συγγραφέας Αμάντα Ντενίς (Amandine Aurore Lucie Dupin) χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «George Sand». Ήταν μια από τις πιο διάσημες γυναικείες φιγούρες του 19ου αιώνα στη Γαλλία και η απόφασή της να υιοθετήσει ανδρικό ψευδώνυμο την βοήθησε να αναγνωριστεί και να γράψει ανοιχτά για κοινωνικά και πολιτικά θέματα.
  6. Ρόμπερτς, Ντόροθι (George Egerton): Η Ντόροθι Ρόμπερτς, η οποία ήταν γνωστή και ως «George Egerton», ήταν Βρετανίδα συγγραφέας που χρησιμοποίησε το ανδρικό όνομα για να γράψει προοδευτικά και συχνά προκλητικά έργα, κυρίως γύρω από τη γυναικεία απελευθέρωση και τα κοινωνικά ζητήματα.
  7. Βέρα Μπρίτσολντ (Henry Handel Richardson): Η Αυστραλή συγγραφέας χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Henry Handel Richardson». Έγινε γνωστή για τα έργα της σχετικά με την αυστραλιανή κοινωνία του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, ενώ διάλεξε το ανδρικό ψευδώνυμο για να αποφύγει τις περιορισμένες ευκαιρίες που είχαν οι γυναίκες συγγραφείς.
  8. Καρλότα Βίντερ (C. L. Moore): Η αμερικανική συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «C. L. Moore». Οι ιστορίες της, πολλές από τις οποίες ήταν επηρεασμένες από την επιστημονική φαντασία και το φανταστικό, έγιναν πολύ δημοφιλείς στη δεκαετία του 1930, και η χρήση του ανδρικού ψευδωνύμου την βοήθησε να αποκτήσει αναγνώριση, καθώς στο λογοτεχνικό αυτό είδος κυριαρχούσαν οι άνδρες.
  9. Κάρολιν Σέιλορ (Currer Bell): Η αδερφή της Σαρλότ Μπροντέ, η Άννα, χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Currer Bell» για να γράψει τα έργα της, προτού τα ονόματα της οικογένειας Μπροντέ γίνουν διάσημα. Η ίδια η Σαρλότ Μπροντέ χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Currer Bell» για να διασφαλίσει ότι τα έργα της θα γίνονταν αποδεκτά στον ανδροκρατούμενο λογοτεχνικό κόσμο.

 

Αυτές οι γυναίκες, και πολλές άλλες, χρησιμοποίησαν ανδρικά ψευδώνυμα για να αποκτήσουν αναγνώριση και να μπορέσουν να δημοσιεύσουν τα έργα τους σε περιόδους που οι γυναίκες συγγραφείς συχνά αποκλείονταν ή απορρίπτονταν. 

Σήμερα, ευτυχώς, τέτοιες προκαταλήψεις, τουλάχιστον στο σύγχρονο κόσμο, έχουν καταρρεύσει και οι γυναίκες συγγραφείς μπορούν να διαπρέπουν στο χώρο και να γίνονται best sellers χωρίς να κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα.