Κάθε χρόνο στις 24η Ιανουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ημέρα αυτή καθιέρωσε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2018 με σκοπό να αναδεικνύεται ο ρόλος που διαδραματίζει η εκπαίδευση στην ειρήνη και την ανάπτυξη. Η εκπαίδευση είναι το ισχυρότερο μέσο για να σπάσει ο κύκλος της φτώχειας, να εξαλείφθούν οι ανισότητες μεταξύ των φύλων και να επιτεφθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Η UNESCO αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης 2025 στην Τεχνητή Νοημοσύνη/ΑΙ, με θέμα «Διατήρηση της ανθρώπινης αυτονομίας σε έναν αυτοματοποιημένο κόσμο», που ενθαρρύνει τον προβληματισμό σχετικά με την ικανότητα της εκπαίδευσης να ενδυναμώνει τους ανθρώπους και τις κοινότητες να κατανοούν, να πλοηγούνται και να επηρεάζουν την τεχνολογική πρόοδο.  

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, καλεί τα κράτη μέλη της να επενδύσουν στην κατάρτιση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών σχετικά με την υπεύθυνη χρήση αυτής της τεχνολογίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ολοένα και περισσότερο παρούσα στην εκπαίδευση. Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, περισσότερα από τα 2/3 των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χρησιμοποιούν ήδη εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή σχολικών εργασιών. Οι δάσκαλοι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη για να προετοιμάσουν τα μαθήματά τους και να αξιολογήσουν τη δουλειά των μαθητών. Η σχολική καθοδήγηση και οι εισαγωγές, που παραδοσιακά καθοδηγούνται από δασκάλους και ειδικούς, καθορίζονται επίσης όλο και περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με έρευνα 450 ιδρυμάτων που διεξήχθη από την UNESCO τον Μάιο του 2023, μόνο το 10% των σχολείων και των πανεπιστημίων έχει επί του παρόντος επίσημο πλαίσιο για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερες χώρες θέτουν περιορισμούς στη χρήση των νέων τεχνολογιών στην τάξη. Σύμφωνα με νέα στοιχεία της UNESCO, σχεδόν το 40% των χωρών έχουν πλέον νόμο ή πολιτική που απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

Τον Νοέμβριο του 2021, τα κράτη μέλη της UNESCO του ενέκριναν το πρώτο παγκόσμιο πλαίσιο καθορισμού προτύπων σχετικά με την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, στον τομέα της εκπαίδευσης, η UNESCO δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο του 2023 την πρώτη Οδηγία για τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση και την Έρευνα, καθώς και δύο πλαίσια ικανοτήτων τεχνητής νοημοσύνης για μαθητές και εκπαιδευτικούς το 2024, αντιμετωπίζοντας τόσο τις δυνατότητες όσο και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, ως βήμα προς την ασφαλή, ηθική, χωρίς αποκλεισμούς και υπεύθυνη χρήση του. Αυτές οι δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν την πρόταση να τεθεί ένα όριο ηλικίας 13 ετών για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην τάξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μαζί με τα κράτη μέλη συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου της παγκόσμιας βοήθειας για την εκπαίδευση, στηρίζοντας τον τομέα της εκπαίδευσης σε περισσότερες από 100 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: www.unesco.org