Μετά την απόρριψη του σχεδίου Φουτ από την Τουρκία αρχές του 1958, ο κυβερνήτης, μη μπορώντας να κατανοήσει γιατί το απέρριψε η Τουρκία, αφού ικανοποιούσε σχεδόν όλες τις απαιτήσεις της, δεν το έβαλε κάτω και τονίζοντας την αναγκαιότητα διευθέτησης του κυπριακού, απόστειλε στον Άγγλο πρωθυπουργό Μακμίλλαν νέο σημείωμα με εισηγήσεις και απόψεις για το περιεχόμενο μιας λύσης, προσεγγίζοντας ακόμα πιο πολύ τις τουρκικές θέσεις. Οι εισηγήσεις αυτές προνοούσαν: 1. Καθε κοινότητα θα ήταν υπεύθυνη για τα δικα της θέματα, 2. Θα υπήρχαν δύο βουλές, μια για κάθε κοινότητα, 3. Στο συμβούλιο του κυβερνήτη θα παρέμεναν τα θέματα που δεν αφορούσαν τις δύο κοινότητες, καθώς και τα θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικών υποθέσεων, 4. Το σύνταγμα θα εφαρμοζόταν δοκιμαστικά για τρία χρόνια και μετά θα μπορούσε να αναθεωρηθεί μετά από διαβουλεύσεις Αγγλίας, Τουρκίας και Ελλάδας και 5. Η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση θα διόριζαν εκπρόσωπό τους στο συμβούλιο του κυβερνήτη, που θα αποφάσιζε για όλα τα θέματα που δεν ήταν στην αρμοδιότητα των δύο κοινοτήτων.

Ουσιαστικά ο Φουτ πρότεινε, και ο Μακμίλλαν αποδέχτηκε, τριχοτόμηση της Κύπρου, που αντί έναν αφέντη, τους Άγγλους, θα είχε τώρα τρεις αφέντες, τους Άγγλους, τους Έλληνες και τους Τούρκους. Έτσι η Τουρκία θα έμπαινε ξεκάθαρα στη διακυβέρνηση της Κύπρου, παρά το ότι με τις συνθήκες της Λωζάννης το 1925 αποδέχτηκε ότι δεν θα είχε πια κανένα ρόλο στην Κύπρο και ούτε θα ήταν ενδιαφερόμενο μέρος. Ο Μακμίλλαν πήρε τις προτάσεις του Φουτ ως βάση, τις επεξεργάστηκε κι έφτιαξε ένα νέο σχέδιο λύσης, που έμεινε γνωστό ως MacMillan Plan.

 

 

Οι βασικές πρόνοιες του σχεδίου Μακμίλλαν ήταν οι ακόλουθες:

 

  1. Σύνδεση της Κύπρου με την Αγγλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.
  2. Συνεργασία των τριών κυβερνήσεων Αγγλίας, Ελλάδας και Τουρκίας σε μια κοινή προσπάθεια για επίτευξη λύσης, ειρήνης, προόδου και ευημερίας στην Κύπρο.
  3. Διορισμός εκπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στο συμβούλιο του κυβερνήτη της Κύπρου, με εκτελεστικές αρμοδιότητες και συναποφάσεις με τον κυβερνήτη.
  4. Όλοι οι Κύπριοι θα αποκτήσουν δύο υπηκοότητες, ελληνική και αγγλική οι Ελληνοκύπριοι και τουρκική και αγγλική οι Τουρκοκύπριοι.
  5. Θα εφαρμοστεί νέο σύνταγμα στην Κύπρο, που θα ήταν κατόπιν συμφωνίας όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
  6. Το καθεστώς της Κύπρου δεν θα μεταβληθεί για 7 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Κύπρος θα ήταν κάτω από τη βρετανική κυριαρχία.
  7. Με τον τερματισμό της βίας στο νησί (εννοούσε τον αγώνα της ΕΟΚΑ), θα χαλαρώσουν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και θα επιτραπεί να επιστρέψουν στην Κύπρο ο Μακάριος και οι υπόλοιποι εξόριστοι.
  8. Κάθε κοινότητα θα έχει τη δική της βουλή και θα είναι υπεύθυνη για τα δικά της θέματα.
  9. Το συμβούλιο του κυβερνήτη που θα ασκεί την εξουσία θα αποτελείται από τον κυβερνήτη, τον Έλληνα και τον Τούρκο εκπρόσωπο και έξι Κύπριους υπουργούς, 4 Ελληνοκύπριους και 2 Τουρκοκύπριους.
  10. Ο κυβερνήτης μαζί με τον Έλληνα και τον Τούρκο εκπρόσωπο θα εξασφαλίζουν και θα προστατεύουν τα συμφέροντα της κάθε κοινότητας.
  11. Ο κυβερνήτης θα συνεχίσει να έχει τις εξουσίες για την άμυνα, την εσωτερική ασφάλεια και τις εξωτερικές υποθέσεις.
  12. Δημιουργία ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου, που θα επιλαμβάνεται όλων των νομοθετημάτων που θα θεωρείται ότι περιέχει διακρίσεις σε βάρος μιας κοινότητας.

Το σχέδιο Μακμίλλαν έγινε αποδεκτό από την Τουρκία ως είχε (και πώς μπρούσε να μην γίνει, αφού έβαζε την Τουρκία σε κυριαρχικό ρόλο στην Κύπρο), ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής το απέρριψε αμέσως. Αμέσως και ασυζητητί το απέρριψε και ο Μακάριος. Μάλιστα ο Καραμανλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ ως ένδειξη αντίδρασης. Τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Σπάακ ανέλαβε πρωτοβουλία για να γίνουν κάποιες αλλαγές στο σχέδιο, ώστε να το κάνει αποδεκτό και η ελληνική πλευρά.

Πράγματι ο Μακμίλλαν επέφερε κάποιες τροποποιήσεις στο σχέδιο του και τον Αύγουστο του 1958 επισκέφτηκε την Αθήνα και την Άγκυρα, προκειμένου να καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο οι αλλαγές που επέφερε ήταν επουσιώδεις και με κανένα τρόπο δεν απαντούσαν στις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της ελληνικής πλευράς, ενώ η βασική του ιδέα, της συγκυριαρχίας Αγγλίας, Ελλάδας και Τουρκίας στην Κύπρο παρέμενε αναλλοίωτη. Έτσι το σχέδιο Μακμίλλαν κατέληξε σε αδιέξοδο, παρά το ότι σε κάποια φάση μετά την απόρριψή του η Αγγλία απείλησε την Κύπρο και την Ελλάδα ότι θα το εφαρμόσει μονομερώς.

 Το σχέδιο Μακμίλλαν για τους Ελληνοκύπριους θεωρείται το χειρότερο σχέδιο που προτάθηκε ποτέ για τη λύση του κυπριακού.