Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805 – 1875) από την Δανία, υπήρξε συγγραφέας θεατρικών έργων, μυθιστορημάτων, ποιημάτων, ταξιδιωτικών βιβλίων και πολλών παραμυθιών. Ο Άντερσεν απέκτησε παγκόσμια φήμη γράφοντας καινοτόμα και επιδραστικά παραμύθια & ανάμεσα στις πιο γνωστές ιστορίες του είναι «Το ασχημόπαπο», «Μικρή γοργόνα», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι» κ.α. Τα παραμύθια του είναι από τα πιο συχνά μεταφρασμένα έργα σε όλη την ιστορία της λογοτεχνίας. Έγραψε περίπου 168 παραμύθια.
Ο Άντερσεν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στην πόλη Odense της Δανίας. Ο πατέρας του Άντερσεν, ο οποίος είχε λάβει δημοτική εκπαίδευση, μύησε τον γιο του στη λογοτεχνία, διαβάζοντάς του το περίφημο λογοτεχνικό έργο Αραβικές Νύχτες. Η μητέρα του ήταν μια αναλφάβητη πλύστρα και μετά το θάνατο του συζύγου της το 1816, ξαναπαντρεύτηκε το 1818. Ο Άντερσεν τότε στάλθηκε σε ένα τοπικό σχολείο για φτωχά παιδιά, όπου έλαβε βασική εκπαίδευση και έπρεπε να συντηρεί τον εαυτό του, δουλεύοντας ως μαθητευόμενος ράφτης. Στα 14, ο Άντερσεν μετακόμισε στην Κοπεγχάγη για να αναζητήσει δουλειά ως ηθοποιός. Έχοντας καλή φωνή σοπράνο, έγινε δεκτός στο Βασιλικό Θέατρο της Δανίας, αλλά η φωνή του σύντομα άλλαξε λόγο προβλημάτων υγείας. Ο Jonas Collin, διευθυντής του Βασιλικού Θεάτρου της Δανίας, έτρεφε μεγάλη στοργή για τον Άντερσεν πείθοντας τον βασιλιά Frederick VI να πληρώσει μέρος της εκπαίδευσης του. Ο Άντερσεν είχε μέχρι τότε δημοσιεύσει την πρώτη του ιστορία το 1822. Το 1828 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Το Λογοτεχνικό έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Το 1827 ο Άντερσεν δημοσίευσε ποιήματά του και έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα. Έγραψε το πρώτο σημαντικό λογοτεχνικό του έργο το 1829 και στη συνέχεια στράφηκε στη θεατρική συγγραφή. Μετά από μερικές ανεπιτυχείς προσπάθειες, πέτυχε την αναγνώριση το 1840 με το «The Mulatto», ένα έργο που απεικονίζει τα κακά της σκλαβιάς. Το θέατρο, ωστόσο, δεν επρόκειτο να γίνει ο τομέας του και για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Άντερσεν θεωρείτο κυρίως μυθιστοριογράφος.
Ο πολλά υποσχόμενος νεαρός συγγραφέας κέρδισε μια επιχορήγηση από τον βασιλιά, επιτρέποντάς του να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και να αναπτύξει περαιτέρω το έργο του. Ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην εποχή του στην Ιταλία, το «The Improvisatore», εκδόθηκε το 1835. Την ίδια χρονιά, ο Άντερσεν άρχισε να παράγει παραμύθια για παιδιά. Τα παραμύθια του άρχισαν να αποκτούν μεγάλη δημοτικότητα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Το πρώτο βιβλίο παραμυθιών του Άντερσεν είναι το (1835, «Tales, Told for Children»), περιελάμβανε ιστορίες όπως «Tο μαγικό σπιρτόκουτο», «Ο μικρός Κλάους και ο μεγάλος Κλάους», «Η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι » και « Τα λουλούδια της μικρής Αίντας». Ο Άντερσεν έγραψε νέες συλλογές παραμυθιών το 1843, το 1847 και το 1852. Ενώ μεταξύ του 1858–72, εκδόθηκε η συλλογή «New Fairy Tales and Stories». Αυτές οι συλλογές άνοιξαν νέους δρόμους τόσο σε στυλ όσο και σε περιεχόμενο.
Από το 1831 έως το 1873 ο Άντερσεν ξόδεψε μεγάλο μέρος του χρόνου του ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη, τη Μικρά Ασία και την Αφρική και οι εντυπώσεις του καταγράφονται σε πολλά ταξιδιωτικά βιβλία, όπως το «A Poet’s Bazaar (1842), «Pictures of Sweden» (1851) και το «In Spain» 1863.
Το 1845, οι αγγλικές μεταφράσεις των παραμυθιών και των ιστοριών του Άντερσεν άρχισαν να κερδίζουν την προσοχή του ξένου κοινού. Ο Άντερσεν σχημάτισε φιλία με τον καταξιωμένο Βρετανό συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς, τον οποίο επισκέφτηκε στην Αγγλία το 1847 και ξανά μια δεκαετία αργότερα. Οι ιστορίες του Άντερσεν έγιναν αγγλόφωνες κλασικές και άσκησαν ισχυρή επιρροή στους επόμενους Βρετανούς συγγραφείς. Με τον καιρό, το σκανδιναβικό κοινό ανακάλυψε τις ιστορίες του Άντερσεν, όπως και το κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία και σε όλο τον κόσμο.
Τα πιο διάσημα παραμύθια του είναι:
Η Τοσοδούλα (1835)
Η πριγκίπισσα και το ρεβίθι (1835)
Η μικρή γοργόνα (1837)
Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα (1837)
Το μολυβένιο στρατιωτάκι (1838)
Οι αγριόκυκνοι (1838)
Το ασχημόπαπο (1843)
Το αηδόνι του αυτοκράτορα (1843)
Η βασίλισσα του χιονιού (1844)
Το κορίτσι με τα σπίρτα (1845)
Τα κόκκινα παπούτσια (1848)
Προσωπική Ζωή του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Όσο αφορά την προσωπική του ζωή, αν και ερωτεύτηκε πολλές φορές, ο Άντερσεν δεν παντρεύτηκε ποτέ και έζησε ανεκπλήρωτες στοργές για άνδρες και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης τραγουδίστριας Jenny Lind και του Δανού χορευτή Harald Scharff. Ένα έντονο αυτοβιογραφικό στοιχείο διατρέχει τις πιο θλιβερές ιστορίες του και παρά τη διεθνή αναγνώριση που έλαβε, ποτέ δεν ένιωσε απόλυτα αποδεκτός.
Ο Άντερσεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό το 1872 αφού έπεσε από το κρεβάτι στο σπίτι του στην Κοπεγχάγη. Η τελευταία του δημοσίευση, μια συλλογή ιστοριών, εμφανίστηκε την ίδια χρονιά. Εκείνη την περίοδο, άρχισε να δείχνει σημάδια καρκίνου στο συκώτι που θα του έπαιρναν τη ζωή. Η κυβέρνηση της Δανίας άρχισε να μνημονεύει τη ζωή και το έργο του Άντερσεν πριν από το θάνατό του. Ξεκίνησαν τα σχέδια για την ανέγερση ενός αγάλματος του συγγραφέα. Ο Άντερσεν πέθανε στις 4 Αυγούστου 1875 στην Κοπεγχάγη.
Οι ιστορίες του έχουν προσαρμοστεί για το θέατρο και τον κινηματογράφο πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένης της πιο δημοφιλής έκδοσης κινουμένων σχεδίων της «Μικρής Γοργόνας» το 1989 από το Ντίσνεϊ. Ενώ το 2006, ένα λούνα παρκ βασισμένο στη δουλειά του άνοιξε στη Σαγκάη. Στην γενέτειρα πόλη του Odense, στη Δανία, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το σπίτι οπού μεγάλωσε και το σπίτι του μετέπειτα , τα οποία έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών ανά το παγκόσμιο.