Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, οι σχέσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις που δεν ήταν τόσο συνηθισμένες πριν από την ανέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) και των ιστότοπων /εφαρμογών γνωριμιών (dating sites), όπως το Facebook, Instagram, Tinder, Grindr κ.α. Αυτές οι πλατφόρμες έχουν φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, αλλά και μπορεί και να προκαλέσουν εμπόδια για τα ζευγάρια που προσπαθούν να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους δυνατή.
Ας διερευνήσουμε πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές γνωριμιών επηρεάζουν τις σχέσεις και γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα δέσμευσης:
1. Αμέτρητες Επιλογές για Dating
Οι εφαρμογές γνωριμιών παρέχουν μια ατελείωτη λίστα πιθανών ατόμων που μπορείς να επιλέξεις για να κάνεις σχέση ή για κάτι εφήμερο, βάση της τοποθεσίας που ζεις, τα κοινά σας ενδιαφέροντα, την εργασία του ατόμου και ακόμα τα εξωτερικά χαρακτηρίστηκα του ατόμου. Αν και αυτό μπορεί να είναι συναρπαστικό, συχνά οδηγεί σε μια νοοτροπία ότι το ‘‘καινούργιο’’ είναι καλύτερο από το παλιό. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι υπάρχει πάντα κάποιος καλύτερος έξω γι’ αυτόν/ή και του καθιστώντας πιο δύσκολο να δεσμευτούν στον τρέχοντα σύντροφό τους ή σε ένα άτομο αποκλειστικά. Αντί να επικεντρωθούν στο χτίσιμο μιας σχέσης μπορεί να αποσπαστούν εξερευνώντας άλλες πιθανότητες. Έτσι δημιουργούνται οι «players» , τα άτομα που δεν δεσμεύονται εύκολα και ‘‘παίζουν’’ με τους άλλους.
2. Κουλτούρα Σύγκρισης
Τα social media μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια να αισθάνονται ανασφαλή. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν δημοσιεύσεις για τέλειες σχέσεις, φανταχτερές διακοπές ή μεγαλειώδεις ρομαντικές χειρονομίες, μπορεί να αρχίσουν να συγκρίνουν τη σχέση τους με άλλες. Αυτή η συνεχής σύγκριση μπορεί να δημιουργήσει δυσαρέσκεια, ακόμα κι αν η σχέση τους είναι υγιής και δυνατή. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες που τροφοδοτούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποδυναμώσουν τον δεσμό μεταξύ των συντρόφων.
3. Πειρασμός και Δυσπιστία
Οι εφαρμογές γνωριμιών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά θολώνουν τα όρια εμπιστοσύνης και καθιστούν την απιστία πιο εύκολη. Ένα άτομο μπορεί να πιστεύει ότι το φλερτ στο διαδίκτυο είναι αβλαβές αλλά ο σύντροφός του μπορεί να αισθάνεται διαφορετικά. Οι μυστικές συνομιλίες ή τα κρυφά προφίλ μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις ή ακόμα και σε εξαπάτηση. Αυτό δημιουργεί έναν κύκλο καχυποψίας και ανασφάλειας, που μπορεί να βλάψει τα θεμέλια της εμπιστοσύνης σε μια σχέση.
4. Μειωμένος Ποιοτικός Χρόνος
Το να ξοδεύουν ώρες σε εφαρμογές γνωριμιών ή στα social media μπορεί να αφαιρέσει πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσαν να περάσουν τα ζευγάρια μαζί. Το να μιλούνε συνεχώς στο τηλέφωνο μπορεί να κάνει έναν σύντροφο να αισθάνεται παραμελημένος ή ασήμαντος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η έλλειψη προσοχής μπορεί να αποδυναμώσει τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ δύο ανθρώπων.
5. Fear of missing out (FoMO) - Φόβος της Απώλειας
Ο φόβος της απώλειας (FoMO) είναι ένας μοναδικός όρος που εισήχθη το 2004 για να περιγράψει ένα φαινόμενο που παρατηρείται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Το FoMO περιλαμβάνει δύο διαδικασίες:την αντίληψη της απώλειας με μια καταναγκαστική συμπεριφορά για τη διατήρηση αυτών των κοινωνικών συνδέσεων.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά πυροδοτούν τον φόβο της απώλειας με τις δημοσιεύσεις των διαδικτυακών φίλων να απεικονίζουν τις συναρπαστικές τους στιγμές. Οι άνθρωποι μπορεί να βλέπουν ανύπαντρους φίλους να κάνουν πάρτι, να ταξιδεύουν ή να ζουν μια ξέγνοιαστη ζωή και να αρχίσουν να αναρωτιούνται αν χάνουν τη δυνατότητα να είναι σε μια αφοσιωμένη σχέση. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να οδηγήσει σε αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις για τη δέσμευσή τους.
6. Προβλήματα Επικοινωνίας
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να οδηγήσουν σε κακή επικοινωνία στις σχέσεις. Αντί να μιλούν πρόσωπο με πρόσωπο, οι άνθρωποι μπορεί να βασίζονται στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων ή στην ανάρτηση αόριστων ενημερώσεων στο διαδίκτυο. Οι παρεξηγήσεις γίνονται συχνές όταν τα ζευγάρια αποφεύγουν τις ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις. Η επικοινωνία είναι το κλειδί για κάθε δυνατή σχέση και η απουσία της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια;
Θέστε όρια και εστιάστε στον ποιοτικό χρόνο: το ζευγάρι συζητώντας με ειλικρίνεια και ανοιχτά, μπορεί να συμφωνήσει για το πόσο χρόνο θα αφιερώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές στο διαδίκτυο. Καλό είναι να αφήσουν τις συσκευές και να περάσουν ουσιαστικό χρόνο μαζί για να ενισχύσουν τον δεσμό τους.
Δημιουργήστε εμπιστοσύνη: οι σύντροφοι καλό είναι να παραμείνουν διαφανείς σχετικά με τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και να δώσουν προτεραιότητα στο άλλο τους μισό αντί των διαδικτυακών τους φίλων.
Έχοντας επίγνωση των επιπτώσεών τους και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα, τα ζευγάρια μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα ζητήματα και να οικοδομήσουν ισχυρότερες σχέσεις εμπιστοσύνης.
Πηγή: psychologytoday.com
Οι Επιπτώσεις που έχουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και οι Εφαρμογές Γνωριμιών στη Σχέση ενός Ζευγαριού