Η Διεθνής Ημέρα του Παιδιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου και καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1954 από τα Ηνωμένα Έθνη για να προωθήσει τη διεθνή συνοχή, την ευαισθητοποίηση προς τα παιδιά και τη βελτίωση της ευημερίας των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Ιστορία

Το 1959, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου.

Το 1989 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έχει γίνει η πιο ευρέως επικυρωμένη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία και έχει βοηθήσει να αλλάξει η ζωή των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Από το 1990, η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού σηματοδοτεί επίσης την επέτειο από την ημερομηνία που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τόσο τη Διακήρυξη όσο και τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών.

Σκοπός και Στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν ότι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού προσφέρει ευκαιρίες για υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών και ενθαρρύνει συνομιλίες και ενέργειες που βοηθούν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά.

Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με ζητήματα όπως η εκπαιδευτική ανισότητα, η παιδική εργασία και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ενθαρρύνοντας την παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.  Επίσης, γιορτάζει τις δυνατότητες των παιδιών και τους δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουν τις προοπτικές τους, ενισχύοντας την ενότητα και τη δέσμευση για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, δίκαιου κόσμου για κάθε παιδί. 

Στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών έδειξαν πως μέχρι το 2030 τα παιδιά κινδυνεύουν σε παγκόσμιο επίπεδο :  

  • Να πεθάνουν πριν συμπληρώσουν τα πέμπτα γενέθλιά τους -σχεδόν 52 εκατομμύρια παιδιά .
  • Να μείνουν εκτός σχολείου, ειδικά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης-περισσότερα από 60 εκατομμύρια παιδιά
  • Να παντρευτούν πριν από τα 18α γενέθλιά τους-περισσότερα από 150 εκατομμύρια κορίτσια

Με την υιοθέτηση των νέων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) τον Σεπτέμβριο του 2015, οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη φτώχεια έως το 2030.

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού- Κύπρος

Στην Κύπρο, ο Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού «είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός o οποίος ασχολείται αποκλειστικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού και του οποίου οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις ορίζονται με νομοθεσία. Ο Επίτροπος διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση τον Περί Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 22 Ιουνίου 2007 (Νόμος 74(Ι)/2007) και τροποποιήθηκε αργότερα το 2014 (Νόμος 44(1)/2014)».

Η Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου διορίστηκε στις 3 Οκτωβρίου 2019 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Νίκο Αναστασιάδη, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Ο θεσμός αυτός προφέρει: νομική εκπροσώπηση των παιδιών, εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, πολυμέσα, εργαλεία  και εγχειρίδια για τους  γονείς , τα ΜΜΕ και  τους επαγγελματίες στην εκπαίδευση και γραμμή βοηθείας στα παιδιά.

Από την ιστοσελίδα τους το παιδί μπορεί να υποβάλει απευθείας το παράπονο του, είτε διαδικτυακά ή τηλεφωνικά και βοηθείται από τις αρμόδιες αρχές. Τα παράπονα αξιολογούνται με βάση τις υφιστάμενες νομοθεσίες και σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβιάσεις η Επίτροπος προβαίνει στις κατάλληλες λύσεις.

Εναπόκειται στη γενιά μας να απαιτήσουμε από τους ηγέτες από την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και να αναλάβουν δράση για τα δικαιώματα των παιδιών τώρα, μια για πάντα.