Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία είναι το «κοινόν αυτάδελφον» της ανθρωπότητας. Με άλλα λόγια η επιστήμη της τεχνολογίας εξελίσσεται ραγδαία. Σπουδαία η εφεύρεση του τηλεφώνου και πάντα όλοι θα θυμόμαστε τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ως τον άνθρωπο που εκμηδένισε τις αποστάσεις. Μα ποιος κάθεται πλέον στο θρόνο της βασίλισσας παγκοσμίως; Ομολογουμένως άπαντες θα ομολογήσουν πως το «έξυπνο τηλέφωνο» ήρθε για να απλοποιήσει τις ζωές μας και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι επιτελεί πολλές χρήσιμες λειτουργίες μιας και απορρίπτει τον γραφιά παλαιάς κοπής. Πως απαθανατίζουμε στιγμές σήμερα; Ναι, έχει εξοβελίσει τις φωτογραφικές μηχανές. Πως επικοινωνούμε τις περισσότερες φορές μέσα στη μέρα; Ναι, το παλιό γραπτό μήνυμα αντικαταστάθηκε από τα μηνύματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πως πληρώνουμε λογαριασμούς; Ναι, μέσω ειδικών ηλεκτρονικών λογαριασμών. Αυτό λέγεται απλοποίηση.
Ως προς την σύνθεση όμως η «βασίλισσα τεχνολογία» έχει διαπρέψει. Η χειρουργική ρομποτική είναι το αποδεικτικό στοιχείο που συνηγορεί για την ωφελιμιστική της χρήση για τον άνθρωπο. Χάρη στην χειρουργική ρομποτική οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται από μια υπεύθυνη μηχανή , η οποία αναπαράγει με απόλυτη ακρίβεια τις ανθρώπινες χειρουργικές κινήσεις. Όπως λοιπόν πολύ έξυπνα εφευρέθηκε το τηλέφωνο , έτσι χάρη στην σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Ιατρική τον Σεπτέμβριο του 2006 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ρομποτική επέμβαση στην Ελλάδα από τον πρωτοπόρο, στον χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, καθηγητή Κ. Μ. Κωνσταντινίδη. Όπως τονίζει ο Δρ. Αθανασόπουλος το ρομποτικό σύστημα da Vinci ελέγχεται από ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είναι σε θέση να προσφέρει ακρίβεια κινήσεων, η οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί από το ανθρώπινο χέρι. Ο έλεγχός του γίνεται με τηλεχειρισμό. Ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε ειδική κονσόλα χειρισμού του ρομπότ μέσω Η/Υ και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς, ενώ βλέπει σε οθόνη το χειρουργικό πεδίο σε πραγματικό χρόνο (real time) και τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση. Κάθε κίνηση του χειρουργού αναπαράγεται με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στο χειρουργικό πεδίο από τους χειρουργικούς βραχίονες του ρομποτικού συστήματος.
Πότε όμως η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει καταστροφικά για τον άνθρωπο;
Η απάντηση είναι πως αυτό θα συμβεί όταν ο ίδιος ο άνθρωπος αποφασίσει να την στρέψει κατά της ανθρωπότητας. Και αν όλοι θυμόμαστε τα «στρατιωτάκια» που παίζαμε στα παιδικά μας χρόνια μπορούμε τώρα να αναλογιστούμε πως με αν η τεχνολογία βρεθεί σε ακατάλληλα χέρια που φορούν πολλές τον μανδύα της εξουσίας μπορεί να χειραγωγήσει, να αλλοτριώσει , να κατευθύνει και σίγουρα να απειλήσει την ελευθερία της βούλησης της ανθρωπότητας συλλήβδην. Άρα όσο και να εξελίσσεται η τεχνολογία τον απόλυτο έλεγχο και ευθύνη θα την έχει αποκλειστικά ο άνθρωπος εκτός και αν τα «ρομπότ» επαναστατήσουν.