Η ιστορία των εικαστικών τεχνών στη Χιλή είναι ένας συνδυασμός ιθαγενών παραδόσεων, αποικιακών επιρροών και σύγχρονων εκφράσεων. Χωρίζετε σε πέντε περιόδους: την Προκολομβιανή τέχνη, τον Ισπανικό αποικισμό, τον 19ο αιώνα του ακαδημαϊσμού και ρεαλισμού και τον 20ος αιώνα του μοντερνισμού.  Σήμερα, η καλλιτεχνική σκηνή της Χιλής είναι ποικίλη με καλλιτέχνες που εργάζονται σε διάφορα μέσα και στυλ, από τη ζωγραφική και τη γλυπτική έως την εννοιολογική τέχνη, την εγκατάσταση και την αστική τέχνη.

Πιο κάτω θα αναφερθούν τέσσερις σημαντικοί Χιλιανοί ζωγράφοι:  

1. Pedro Lira (1845-1912)

Ο Pedro Lira θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της τέχνης της Χιλής. Ήταν ζωγράφος και κριτικός τέχνης, ο οποίος οργάνωνε εκθέσεις που οδήγησαν στην ίδρυση του Εθνικού Μουσείου Καλών Τεχνών της Χιλής. Είναι περισσότερο γνωστός για τα εκλεκτικά του πορτρέτα γυναικών.Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακαδημαϊκής τέχνης στη χώρα και υπήρξε κορυφαίος εκφραστής του ρεαλισμού. Τα έργα του συχνά απεικόνιζαν σκηνές από την ιστορία και την καθημερινή ζωή της Χιλής. 

Fundación de Santiago (1888)

2. Marcial Plaza-Ferrand (1876 - 1948)

Ο Marcial Plaza-Ferrand είναι  ένας από τους κορυφαίους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους της Χιλής. Σπούδασε στην Ευρώπη, όπου επηρεάστηκε από τα έργα των Γάλλων ιμπρεσιονιστών. Ζωγράφιζε κυρίως φύση και την αστική ζωή της Χιλής με ζωντανά χρώματα. Xάρη στην δεξιοτεχνία του ως πορτραίτη, το έργο του Marcial Plaza Ferrand σημείωσε διεθνή επιτυχία, κάτι που είναι εμφανές με την τιμητική διάκριση στο Salon de Paris το 1905. Στη Χιλή, η καριέρα του αναγνωρίστηκε με την αναδρομική έκθεση που έγινε στο Salon de Paris του 1948, με αφορμή τον θάνατό του.

Chilean Woman with Parasol Reading in a Sunny Field (1904)

3. Roberto Matta (1911-2002)

Ο Roberto Matta ήταν αρχιτέκτονας και ένας από τους πιο γνωστούς ζωγράφους της Χιλής. Υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα στην αφηρημένη εξπρεσιονιστική και σουρεαλιστική τέχνη του 20ου αιώνα σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη.Το έργο του είχε βαθιά επίδραση στον κόσμο της τέχνης και επηρέασε πολλούς επόμενους καλλιτέχνες. Το  στυλ του Matta συνδύαζε αφηρημένα και παραστατικά στοιχεία και οι πίνακες του συχνά εξερευνούσαν θέματα του σύμπαντος, της ανθρώπινης ψυχής και της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

Elle Loge La Folie (1970)

4. Eugenio Cruz Vargas (1923-2014)

Ο Eugenio Cruz Vargas ήταν ένας αξιόλογος Χιλιανός ποιητής και ζωγράφος. Η τέχνη του αναπτύχθηκε κάτω από το νατουραλιστικό τοπίο και την αφαίρεση. Αρχικά, το θέμα των εκθέσεων του 1986 ήταν για τον Χιλιανό περιβαλλοντικό αγρότη. Η φύση ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα που πλησίαζε με τους πίνακές του. Η τελευταία του έκθεση ζωγραφικής ήταν «από το τοπίο στην αφαίρεση», που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Providencia, Montecarmelo το 2008.

“Caserío en Puangue”
“Puente en Ayentemo”