Η ανάγκη εισαγωγής ενός μαθήματος για τον εκφοβισμό (μπούλινγκ-bullying) στα σχολεία είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας στις μέρες μας, καθώς τα περιστατικά εκφοβισμού αυξάνονται συνεχώς, δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, που τις κουβαλούν σε όλη τους τη ζωή. Το μπούλινγκ, είτε αυτό είναι σωματικό, είτε λεκτικό, είτε ηλεκτρονικό, μπορεί να προκαλέσει βαθιά ψυχικά τραύματα, οδηγώντας σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, άγχος, και σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και σε αυτοκτονικές τάσεις. Γι’ αυτό, η εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με τον εκφοβισμό μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου. Εννοείται ότι το μπούλινγκ δεν περιορίζεται στον σχολικό χώρο. Μπούλινγκ με πολλές και διάφορες μορφές υπάρχει και στην κοινωνία και στην εργασία και στην οικογένεια. Με εκπαίδευση οι σημερινοί μαθητές όχι μ΄νο θα αναγνωρίζουν και θα αντιμετωπίζουν το σχολικό μπούλινγκ, αλλά και όταν ενηλικιωθούν θα μπορούν να αντιστέκονται και στο  μπούλινγκ ως ενήλικες και εργαζόμενοι.

Με αυτόνομο μάθημα κατά του μπούλινγκ μπορούν να επιτευχθούν τα ακόλουθα:

1. Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης

Η διδασκαλία ενός μαθήματος κατά του μπούλινγκ θα συμβάλει στην ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών. Μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων, κάτι που μπορεί να προωθήσει την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι βασική δεξιότητα για την αποφυγή καταστάσεων εκφοβισμού, καθώς βοηθά τα παιδιά να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις και να επιλύουν διαφωνίες με υγιείς τρόπους.

 

2. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Πολλοί μαθητές δεν αντιλαμβάνονται το μπούλινγκ ως σοβαρό πρόβλημα ή δεν γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν, είτε όταν το βλέπουν είτε όταν το βιώνουν. Το μάθημα κατά του μπούλινγκ θα μπορούσε να δώσει στα παιδιά τα εργαλεία για να αναγνωρίζουν τις διάφορες μορφές εκφοβισμού και τις επιπτώσεις τους, αλλά και να μάθουν πώς να αντιδρούν σε τέτοιες περιπτώσεις είτε ως θύματα είτε ως μάρτυρες. Η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης μέσω της εκπαίδευσης θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την αδράνεια απέναντι στο μπούλινγκ.

3. Καλλιέργεια κλίματος ασφάλειας και αποδοχής

Η εισαγωγή ενός τέτοιου μαθήματος θα βοηθήσει επίσης στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος στα σχολεία. Τα σχολεία είναι Οτο δεύτερο σπίτι των παιδιών και θα πρέπει να είναι χώρος όπου τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια και αποδοχή. Μέσω της συστηματικής εκπαίδευσης για το μπούλινγκ, οι μαθητές θα μάθουν να αναγνωρίζουν και να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού, ενθαρρύνοντας την αλληλεγγύη μεταξύ των συνομηλίκων τους.

 

4. Πρόληψη των αρνητικών συνεπειών

Ένα άλλο σημαντικό όφελος από την εισαγωγή ενός μαθήματος κατά του μπούλινγκ είναι η πρόληψη των σοβαρών αρνητικών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν από την έκθεση σε εκφοβισμό. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά που εκφοβίζονται, μπορεί να αναπτύξουν μακροχρόνιες ψυχικές διαταραχές, όπως άγχος και κατάθλιψη. Επιπλέον, οι θύτες του εκφοβισμού συχνά αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά αργότερα στη ζωή τους. Η έγκαιρη παρέμβαση μέσω της εκπαίδευσης μπορεί να αποτρέψει αυτά τα φαινόμενα και να προάγει υγιείς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

5. Συμμετοχή της οικογένειας και της κοινωνίας

Το μάθημα αυτό δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στους μαθητές. Η οικογένεια και η ευρύτερη κοινωνία έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του εκφοβισμού. Προγράμματα ευαισθητοποίησης για τους γονείς και συνεργασία με την τοπική κοινωνία μπορούν να ενισχύσουν το μήνυμα κατά του μπούλινγκ και να δημιουργήσουν μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για την προστασία των παιδιών.

 

Συμπέρασμα

Η εισαγωγή ενός αυτόνομου μαθήματος για το μπούλινγκ στα σχολεία είναι αναγκαία για την προώθηση ενός υγιούς, ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος. Η εκπαίδευση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση, αποδοχή και υποστήριξη των παιδιών, προάγοντας την ευημερία τους τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.