Η ανάγκη εισαγωγής ενός μαθήματος για τον εκφοβισμό (μπούλινγκ-bullying) στα σχολεία είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας στις μέρες μας, καθώς τα περιστατικά εκφοβισμού αυξάνονται συνεχώς, δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, που τις κουβαλούν σε όλη τους τη ζωή. Το μπούλινγκ, είτε αυτό είναι σωματικό, είτε λεκτικό, είτε ηλεκτρονικό, μπορεί να προκαλέσει βαθιά ψυχικά τραύματα, οδηγώντας σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, άγχος, και σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και σε αυτοκτονικές τάσεις. Γι’ αυτό, η εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με τον εκφοβισμό μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου. Εννοείται ότι το μπούλινγκ δεν περιορίζεται στον σχολικό χώρο. Μπούλινγκ με πολλές και διάφορες μορφές υπάρχει και στην κοινωνία και στην εργασία και στην οικογένεια. Με εκπαίδευση οι σημερινοί μαθητές όχι μ΄νο θα αναγνωρίζουν και θα αντιμετωπίζουν το σχολικό μπούλινγκ, αλλά και όταν ενηλικιωθούν θα μπορούν να αντιστέκονται και στο  μπούλινγκ ως ενήλικες και εργαζόμενοι.

Με αυτόνομο μάθημα κατά του μπούλινγκ μπορούν να επιτευχθούν η πρόληψη των αρνητικών συνεπειών, η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών και η καλλιέργεια κλίματος ασφάλειας, ανοχής και αποδοχής.

1. Πρόληψη των αρνητικών συνεπειών

Το πιο σημαντικό όφελος από την εισαγωγή ενός μαθήματος κατά του μπούλινγκ είναι η πρόληψη. Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της πρόληψης σε πολλούς σημαντικούς τομείς στη ζωή μας. Έτσι κι εδώ. Με το μάθημα κατά του μπούλινγκ θα φτάσουμε στο σημείο όχι μόνο να τιμωρούμε τέτοιες συμπεριφορές, αλλά να τις προλαβαίνουμε και να μπορέσουμε να βγάλουμε στην κοινωνία παιδιά που τέτοια φαινόμενα δεν θα τα κάνουν αποδεκτά.  Κι αυτό γιατί οι θύτες του εκφοβισμού συχνά αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά αργότερα όταν θα βγουν στην κοινωνία. Η έγκαιρη παρέμβαση και η πρόληψη μέσω της εκπαίδευσης θα αποτρέψει ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των φαινομένων, πράγμα που μακροπρόθεσμα θα αφήσει μεγάλο κέρδος στην κοινότητα.

2. Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης

Η εισαγωγή ενός αυτόνομου μαθήματος κατά του μπούλινγκ θα συμβάλει στην ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών, τα οποία θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων παιδιών, κάτι που θα προωθήσει την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό. Η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης είναι βασική παράμετρος για την αποφυγή καταστάσεων εκφοβισμού, γιατί θα βοηθήσει τα παιδιά να διαχειριστούν τις συγκρούσεις και να επιλύσουν διαφωνίες με κόσμιο τρόπο. Επίσης θα τα μάθει να αποδέχονται τη διαφορετικότητα.

3. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση θα μάθουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν το μπούλινγκ ως σοβαρό πρόβλημα είτε όταν το βλέπουν είτε όταν το βιώνουν. Το μάθημα κατά του μπούλινγκ θα τους δώσει τα εργαλεία για να αναγνωρίζουν τις διάφορες μορφές εκφοβισμού και τις συνέπειες που έχει αυτό στη ζωή των θυμάτων, που κάποιες φορές τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Επίσης θα μάθουν πώς να αντιδρούν σε περιπτώσεις μπούλινγκ είτε ως θύματα είτε ως τρίτοι που βλέπουν να εκτυλίσσεται μπροστά τους ένα τέτοιο γεγονός.

 

4. Καλλιέργεια κλίματος ασφάλειας, ανοχής και αποδοχής

Η εισαγωγή αυτόνομου μαθήματος κατά του μπούλινγκ θα βοηθήσει τα σχολεία μας να δημιουργήσουν ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για όλα τα παιδιά. Είναι αυτονόητο ότι τα σχολεία θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και αποδοχή.

Συμπέρασμα

Είναι αυτονόητο ότι το μάθημα αυτό δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στο σχολείο. Η οικογένεια και γενικά η κοινωνία έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την καταπολέμηση του εκφοβισμού. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και οι γονείς και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και οργανωμένα σύνολα να ενισχύσουν το αυτόνομο μάθημα κατά του μπούλινγκ και να αναλάβουν συντονισμένη προσπάθεια καταπολέμησης αυτής της μάστιγας που στις μέρες μας εξαπλώνεται ραγδαία.

Η εισαγωγή λοιπόν ενός αυτόνομου μαθήματος για το μπούλινγκ στα σχολεία είναι αναγκαία για την προώθηση ενός υγιούς, ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος. Η εκπαίδευση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση, αποδοχή και υποστήριξη των παιδιών, προάγοντας την ευημερία τους τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.