Η Χιλή θεωρείται πατρίδα σπουδαίων λογοτεχνών. Το έθνος της Νότιας Αμερικής έχει προσφέρει μερικούς από τους σημαντικότερους συγγραφείς και κάποια από τα πιο αξιοσημείωτα έργα της διεθνής λογοτεχνικής σκηνής. Η Χιλή αποκαλείται συχνά «país de poetas» που σημαίνει «η χώρα των ποιητών» στα ισπανικά. Η λογοτεχνία είναι απαραίτητη για τον πολιτισμό της Χιλής και η εκδοτική βιομηχανία της Χιλή είναι αρκετά κερδοφόρα, με εκατομμύρια δολάρια να δαπανούνται σε βιβλία ετησίως βάση της Statista.

Πάμε να δούμε πιο κάτω κάποιους από τους πιο σημαντικούς Χιλιανούς λογοτέχνες:

Gabriela Mistral (1889-1957)

 

Η Gabriela Mistral ήταν η πρώτη Λατινοαμερικανίδα που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1945. Υπήρξε ποιήτρια,  εκπαιδευτικός, διπλωμάτης και φεμινίστρια. Οι πολλοί ποιητικοί της τόμοι θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη λογοτεχνία της Χιλής γενικότερα. Έγραψε εκατοντάδες δοκίμια και άλλα λογοτεχνικά έργα. Η Mistral ταξίδεψε εκτενώς λειτουργώντας ως αγωγός μεταξύ της χιλιανής κουλτούρας και του υπόλοιπου κόσμου.

Pablo Neruda (1904-1973)

Ίσως ο πιο διάσημος ποιητής της Χιλής, ο Pablo Neruda κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971. Είναι γνωστός για τη γραφή σε μια ευρεία ποικιλία στυλ, από ερωτική ποίηση αγάπης έως πολιτικό είδος γραφής. Ο Νερούδα συνέβαλε στη ζωή της Χιλής πέρα ​​από τη λογοτεχνία του, υπηρετώντας ως πολιτικός και διπλωμάτης στα μέσα του 20ού αιώνα. Τα τρία σπίτια του Νερούδα που ανήκουν στη Χιλή είναι σήμερα ανοιχτά στο κοινό ως μουσεία. Θεωρείται βασικό πρόσωπο στην ιστορία και τη λογοτεχνική κουλτούρα της Χιλής.

Roberto Bolano (1953-2003)

Ήταν Χιλιανός ποιητής, μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος του 21ου αιώνα και θεωρήθηκε ο καλύτερος Χιλιανός συγγραφέας της εποχής του. Το μυθιστόρημά του «2666» θεωρείται ένα σύγχρονο αριστούργημα ενώ το 2008 του απονεμήθηκε, μεταθανάτια, το National Book Critics Circle Award for Fiction. Το έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και λίγο πριν την εποχή θανάτου του είχε 37 εκδοτικά συμβόλαια σε δέκα χώρες, ενώ μεταθάνατον τα συμβόλαια αυξηθήκαν κατακόρυφα. 

Isabel Allende (1942-)

Η Isabel Allende είναι Χιλιανο-αμερικανίδα συγγραφέας και αποτελεί μια από τις πρώτες λατινοαμερικανίδες συγγραφείς που γνώρισαν διεθνή επιτυχία. Έχει κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας στη Χιλή το 2010  και το στυλ του μαγικού ρεαλισμού της εμφανίζεται σε πολλά από τα έργα της, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου «The House of the Spirits» (2002). Τα μυθιστορήματά της συχνά περιέχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία, με έμφαση στη γυναικεία οπτική.