Μία Διεθνής Ημέρα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Κύπρο και Ελλάδα είναι η σημερινή, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών της Υπαίθρου που εφαρμόστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2008 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου και της κατάστασης των γυναικών στις αγροτικές περιοχές.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών της Υπαίθρου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση στο ψήφισμά της 62/136 της 18ης Δεκεμβρίου 2007 και αναγνωρίζει «τον κρίσιμο ρόλο και τη συμβολή των γυναικών της υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένων των αυτόχθονων γυναικών, στην ενίσχυση της αγροτικής και αγροτικής ανάπτυξης, στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και στην εξάλειψη της αγροτικής φτώχειας». Για το λόγο αυτό, το ψήφισμα προτρέπει τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και την κοινωνία των πολιτών, να εφαρμόσουν μέτρα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή των γυναικών της υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις αυτόχθονες κοινότητες.

Οι γυναίκες που ζουν στην ύπαιθρο αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια από τους άνδρες στην πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κοινωνική προστασία και συνδικάτα και οι μισθοί τους είναι κατά μέσο όρο 40% χαμηλότεροι από εκείνους των ανδρών. Μεταξύ των εργασιών που εκτελούν οι γυναίκες είναι η παραγωγή, η επεξεργασία και η πώληση γεωργικών προϊόντων και επιπλέον, κάνουν δουλειές του σπιτιού, φροντίζουν την οικογένεια και την κοινότητα χωρίς κανενός είδους αμοιβή. Ενώ πολλές από αυτές ζουν σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, νερό και εκπαίδευση είναι σπάνια και παρόλο που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις κοινότητές τους, υπόκεινται σε νόμους και κοινωνικούς κανόνες που κάνουν διακρίσεις εναντίον τους και μειώνουν σημαντικά τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών της Υπαίθρου του 2024 είναι «Γυναίκες της υπαίθρου που διατηρούν τη φύση για το συλλογικό μας μέλλον: Οικοδόμηση ανθεκτικότητας στο κλίμα, διατήρηση της βιοποικιλότητας και φροντίδα για τη γη προς την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών». Οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων ενώ εργάζονται ως διαχειριστές περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας. Ειδικά οι ιθαγενείς γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή της διατήρησης του περιβάλλοντος φέρνοντας ανεκτίμητες γνώσεις και πρακτικές προγόνων, και οι γυναίκες της υπαίθρου ηγούνται παγκόσμιων και εθνικών κινημάτων για το κλίμα που έχουν επισημάνει την ανάγκη για δράση για χάρη αυτής και των μελλοντικών γενεών.

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τις κυβερνήσεις και την κοινωνία: να δώσουν προσοχή στις ανάγκες τους και να επενδύσουν σε αυτές, επιδιώκοντας την πολιτική και κοινωνικοοικονομική ενδυνάμωση των γυναικών της υπαίθρου και υποστηρίζοντας την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, να τις λαμβάνουν υπόψη στις πολιτικές τους, αναπτύσσοντας ειδικά προγράμματα βοήθειας και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προώθηση των οικονομικών δεξιοτήτων των γυναικών της υπαίθρου στον τραπεζικό τομέα, στις σύγχρονες εμπορικές και χρηματοοικονομικές διαδικασίες και στην παροχή μικροπιστώσεων και άλλων χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, ή στον σχεδιασμό νόμων για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες της υπαίθρου έχουν πλήρη και ίσα δικαιώματα στην ιδιοκτησία γης και άλλο ακίνητο, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Ας προωθήσουμε το έργο των γυναικών ως προμηθευτές τροφίμων και προστάτες του περιβάλλοντος. Ας απαιτήσουμε τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων εντός των κοινοτήτων τους. Ας προωθήσουμε τις αγροτικές περιοχές όπου οι γυναίκες μπορούν να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες.

 

 

Πηγή: www.un.org