Κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Αυτή η εθνική εορτή τιμά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησία της Κύπρου από τη βρετανική κυριαρχία στις 16 Αυγούστου 1960, την οποία εγγυήθηκαν η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο στις Συμφωνίες Λονδίνου-Ζυρίχης το 1959.
Αρχικά, η Κύπρος αποτελούσε αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1878 έως το 1960. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ο ελληνικός λαός της Κύπρου άρχισε να μάχεται για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποφασίζοντας να πολεμήσει υπό την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Η σύγκρουση διήρκεσε τέσσερα χρόνια και ο αγώνας της ΕΟΚΑ έλαβε ουσιαστικά τέλος όταν Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν σε συμφωνία για το Κυπριακό στην Ζυρίχη τον Φεβρουάριο του 1959. Αντί να ενωθεί με την Ελλάδα, η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη επειδή οι τουρκικές μειονοτικές ομάδες δεν ήθελαν να γίνουν ακόμη μικρότερη μειονοτική ομάδα υπό την κυριαρχία της Ελλάδας. Στις 9 Μαρτίου του 1959, ο ηγέτης της οργάνωσης, ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας με μια προκήρυξή του έθεσε τέρμα στον αγώνα της ΕΟΚΑ, αποδεχόμενος τις συμφωνίες.
Οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου επρόκειτο για Πενταμερούς Διασκέψεως στο Λονδίνο και έλαβαν μέρος μέλη των κυβερνήσεων της Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκία και εκπρόσωποι της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου υπογράφηκαν ως ακολούθως: πρώτα από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Αντνάν Μεντερές, πρωθυπουργό της Τουρκίας στις 11 Φεβρουαρίου του 1959 και η δεύτερη στις 19 Φεβρουαρίου του 1959, από τους δύο προαναφερθέντες συν τον Βρετανό ομόλογο τους Χάρολντ Μακμίλαν, ενώ κάποια συνημμένα κείμενα είχαν υπογραφεί από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’ και τον αντιπρόεδρο Φαζίλ Κιουτσούκ, οι οποίοι ήδη γνώριζαν τι περιείχαν οι συμφωνίες στο σύνολο τους.
Επίσημα η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία και έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία στις 16η Αυγούστου του 1960, όταν ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ, σε επίσημη τελετή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρέδωσε την εξουσία στον πρώτο Πρόεδρο της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ (1913 –1977) και στον πρώτο της Αντιπρόεδρο Φαζίλ Κουτσιούκ. Την ίδια μέρα έγινε στο Κυβερνείο η υποστολή της αγγλικής σημαίας και η έπαρση της κυπριακής. Αργότερα, ορίστηκε ως μέρα εορτασμού της κυπριακής ανεξαρτησίας η 1η Οκτωβρίου.
Η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου γιορτάζεται με στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα της Λευκωσίας. Η παρέλαση αποτελείται από μονάδες της Εθνικής Φρουράς, τις ελληνικές δυνάμεις στην Κύπρο, την αστυνομία και την πυροσβεστική. Μετά την εθνική παρέλαση ο Πρόεδρος εκφωνεί καθιερωμένη ομιλία. Επίσης η 1η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα αργίας για τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα.