Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν τη Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν άλλους μέσω εθελοντικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων. Η ημερομηνία της 5ης Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1979 «για το έργο που ανέλαβε στον αγώνα για την υπέρβαση της φτώχειας και της αγωνίας, που επίσης αποτελούν απειλή για την ειρήνη».

Ιστορικό

Η Μητέρα Τερέζα, η διάσημη μοναχή και ιεραπόστολος, γεννήθηκε ως Agnes Gonxha Bojaxhiu το 1910, στα Σκόπια. Το 1928 πήγε στην Ινδία, όπου αφοσιώθηκε στη βοήθεια των απόρων. Το 1948 έγινε Ινδός πολίτης και ίδρυσε το τάγμα των Ιεραπόστολων της Φιλανθρωπίας στην Kolkota (Καλκούτα) το 1950, το οποίο έγινε γνωστό για το έργο του μεταξύ των φτωχών και των ετοιμοθάνατων της πόλης.

Για περισσότερα από 45 χρόνια υπηρέτησε σε φτωχούς, άρρωστους, ορφανούς και ετοιμοθάνατους, ενώ καθοδηγούσε την επέκταση του Missionaries of Charity, πρώτα στην Ινδία και μετά σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ξενώνων και σπιτιών για τους φτωχότερους και άστεγους. Το έργο της Μητέρας Τερέζας έχει αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει μια σειρά από βραβεία και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του Νόμπελ Ειρήνης. Η Μητέρα Τερέζα πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, σε ηλικία 87 ετών.

Το 2012, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο ψήφισμά της A/ Η ΑΠΕ/67/105,  σε αναγνώριση του ρόλου της φιλανθρωπίας στην ανακούφιση των ανθρωπιστικών κρίσεων και του ανθρώπινου πόνου εντός και μεταξύ των εθνών, καθώς και των προσπαθειών φιλανθρωπικών οργανώσεων και ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του έργου της Μητέρας Τερέζας, όρισε την 5η Σεπτεμβρίου, επέτειο του θανάτου της Μητέρας Τερέζας, ως Παγκόσμια Ημέρα Φιλανθρωπίας.

Φιλανθρωπία

Η φιλανθρωπία, όπως και οι έννοιες του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας, παρέχει πραγματικούς κοινωνικούς δεσμούς και συμβάλλει στη δημιουργία περιεκτικών και πιο ανθεκτικών κοινωνιών. Η φιλανθρωπία μπορεί να ανακουφίσει τις χειρότερες επιπτώσεις των ανθρωπιστικών κρίσεων, να συμπληρώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την προστασία των παιδιών. Βοηθά την πρόοδο του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού και την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Προωθεί επίσης τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων και μη προνομιούχων και διαδίδει το μήνυμα της ανθρωπιάς σε καταστάσεις σύγκρουσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη, στην Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, αναγνωρίζουν ότι η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές και διαστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας φτώχειας, είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση και απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ατζέντα ζητά επίσης ένα πνεύμα ενισχυμένης παγκόσμιας αλληλεγγύης, που θα επικεντρώνεται ιδίως στις ανάγκες των φτωχότερων και των πιο ευάλωτων. Αναγνωρίζει επίσης το ρόλο του ποικίλου ιδιωτικού τομέα, που κυμαίνεται από πολύ μικρές επιχειρήσεις έως συνεταιρισμούς έως πολυεθνικές, καθώς και τον ρόλο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων στην εφαρμογή της νέας ατζέντας.

Η Μητέρα Τερέζα λαμβάνει το Νόμπελ Ειρήνης (1979)

ΠΗΓΗ: www.un.org