Ο Auguste Rodin (Ογκίστ Ροντέν) ήταν Γάλλος γλύπτης πολυτελών χάλκινων και μαρμάρινων μορφών, ο οποίος θεωρείται ίσως ο σπουδαιότερος γλύπτης της ιστορίας της τέχνης καθώς έθεσε τις τεχνικές βάσεις της σύγχρονης γλυπτικής.

Ο Ροντέν γεννήθηκε το 1840 στο Παρίσι, από μια φτωχή οικογένεια και από την ηλικία των 13 ετών έμαθε να σχεδιάζει. Στα 17 του έτη προσπάθησε να μπει στην σχολή τεχνών École des BeauxArts του Παρισιού, αλλά απέτυχε στις διαγωνιστικές εξετάσεις 3 φορές. Την επόμενη χρονιά το 1858, αποφάσισε να κερδίσει τα προς το ζην κάνοντας διακοσμητικές λιθοδομές.

Το 1864 ο νεαρός γλύπτης γνώρισε την Rose Beuret, μια μοδίστρα, η οποία έγινε σύντροφος της ζωής του. Την ίδια  χρονιά, ο Ροντέν είχε αρχίσει να συνεργάζεται με τον γλύπτη Albert Carrier-Belleuse (1824-1887). Το 1871 πήγε μαζί του στις Βρυξέλλες  για να εργαστεί σε διακοσμήσεις για δημόσια μνημεία. Η σχέση του μαζί του αποδείχτηκε σημαντική για την μετέπειτα πορεία του, καθώς από τότε άρχισε να δέχεται παραγγελείες. 

Το μπρούντζινο γλυπτό «The Age of Bronze» καθιέρωσε τη φήμη του ως γλύπτη σε ηλικία 40 ετών. Το έργο εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1877 στο Salon de Paris, την επίσημη έκθεση ζωγραφικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού. Το γλυπτό απεικονίζει έναν Βέλγο στρατιώτη που οι φωτογραφίες του σώζονται (στο Μουσείο Ροντέν). Δες το έργο πιο κάτω:

Ενώ, ο Ροντέν εξερεύνησε το προσωπικό του στυλ με το μεγαλειώδης μπρούτζινο γλυπτό «St. John the Baptist Preaching» (1880). Δες το έργο πιο κάτω:

Περίπου το 1885 ο καλλιτέχνης απέκτησε ερωμένη μία από τις μαθήτριές του, την Camille Claudel, αδερφή του ποιητή Paul Claudel. Αποδείχθηκε ένα θυελλώδες ειδύλλιο που κατακλύζεται από πολυάριθμους καυγάδες, αλλά συνεχίστηκε μέχρι που η Camille τον χώρισε το 1898. Η προσκόλλησή τους ήταν βαθιά και μαθεύτηκε σε όλη τη χώρα. Στα χρόνια του πάθους τους, ο Ροντέν εκτέλεσε γλυπτά πολυάριθμων ζευγαριών , όπως το περίφημο «The Kiss». Η προέλευση  γλυπτού αυτού χρονολογείται από το 1880, όταν η γαλλική κυβέρνηση ανέθεσε στον καλλιτέχνη ένα ζευγάρι διακοσμητικές πόρτες για το Musée des Arts Décoratifs (το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών) στο Παρίσι. Οι πόρτες με τίτλο «The Gates of Hell» ήταν αφιερωμένες στη Θεία Κωμωδία του Δάντη και, σύμφωνα με το αρχικό έργο, το ζευγάρι των ερωτευμένων έπρεπε να τοποθετηθεί στην αριστερή πόρτα, αλλά αργότερα ο Ροντέν το μεταμόρφωσε σε ανεξάρτητο γλυπτό. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι δύο εραστές είναι στην πραγματικότητα το πορτρέτο του Auguste Rodin και της μαθήτριας και ερωμένης του. Υπάρχουν 3 μαρμάρινες εκδοχές του γλυπτού αυτού που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του Ροντέν. Το παλαιότερο βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου Ροντέν στο Παρίσι. Δες το έργο πιο κάτω:

Το «The Gates of Hell» πρόκειται για μια χάλκινη πόρτα που θα ήταν η μεγάλη προσπάθεια της ζωής του Ροντέν και παρέμεινε ημιτελές μετά τον θάνατό του το 1917. Δες το έργο πιο κάτω: 

Αυτό το ανεκπλήρωτο μνημείο ήταν το πλαίσιο μέσα από το οποίο δημιούργησε και ανεξάρτητες γλυπτικές φιγούρες, μεταξύ των οποίων είναι και ο περίφημος «Σκεπτόμενος», που αρχικά είχε σχεδιαστεί ως καθιστό πορτρέτο του Δάντη για το πάνω μέρος τoυ «The Gates of Hell». Ο Ροντέν εξέθεσε για πρώτη φορά τον Σκεπτόμενο το 1888. Δες το έργο πιο κάτω:

 

Το 1884 στον Ροντέν ανατέθηκε να δημιουργήσει ένα μνημείο για την πόλη Calais της Γαλλίας για να τιμήσει τη θυσία των τσιφλικάδων που παραδόθηκαν ως όμηροι στον βασιλιά Εδουάρδο Γ’ της Αγγλίας το 1347. Ο Ροντέν ολοκλήρωσε το «The Burghers of Calais» το 1889. Δες το έργο πιο κάτω:

Αξίζει να ειπωθεί πως το 1889 ο Ροντέν έλαβε την εντολή να δημιουργήσει ένα μνημείο προς τιμήν του γάλλου συγγραφέα Βίκτωρ Ουγκώ(1802–1885) για το Πάνθεον του Παρισιού, ένα μαυσωλείο για διακεκριμένους πολίτες της Γαλλίας. 

Το 1900, η διεθνής έκθεση Exposition Universelle στο Παρίσι παρουσίασε ένα περίπτερο στο οποίο εκτέθηκαν 150 από τα γλυπτά του Ροντέν και πολλά σχέδια, που μαρτυρούν τη διεθνή εμβέλεια της φήμης του. Μετά το 1900, η ​​παγκόσμια επιτυχία του Ροντέν προσέλκυσε άφθονες παραγγελίες για προτομές πορτρέτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Γνωστό του έργο είναι η πρωτομή του Thomas Fortune Ryan (1851-1928), Αμερικανού χρηματοδότη που έπαιξε βασικό ρόλο σε πολυάριθμες συγχωνεύσεις και επιχειρηματικές αναδιοργανώσεις που έλαβαν χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα. Δες το πιο κάτω:

Ο Ροντέν είχε μεγάλη φήμη στην Αγγλία, όπου είχε πολλούς φίλους και την οποία επισκεπτόταν συχνά. Το 1907 πήγε στο Λονδίνο για τα εγκαίνια του μνημείου του  ποιητή William Henley στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και τον Μάιο του 1908, ο βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄ της Αγγλίας τον επισκέφτηκε στο εργαστήριό του στην περιοχή Meudon του Παρισιού, το πρώην Hôtel Biron, Ο Ροντέν νοίκιασε έναν όροφο σε αυτή την πανέμορφη επαύλη του 18ου αιώνα, όπου τελικά, κατέλαβε ολόκληρο τον χώρο βάση συμφωνίας με την οποία το γαλλικό κράτος. Συμφώνησε να αποκτήσει και να διατηρήσει την έπαυλη ως το τωρινό Μουσείο Ροντέν (Musée Rodin) σε αντάλλαγμα για τη δωρεά του στο κράτος όλων των έργων του. Το μουσείο συγκροτείται ως αυτόνομος οργανισμός που συντηρείται από πωλήσεις χυτών από γύψινα εκμαγεία που άφησε.

Ο Ωγκύστ Ροντέν κατά τη διάρκεια της ζωής του, έκανε εικονογραφήσεις βιβλίων, χαρακτικά  και πολλά σχέδια γυμνών, κυρίως γυναικείων. Είχε επίσης λογοτεχνικές αξιώσεις και παρήγαγε αρκετά γραπτά με τη βοήθεια φίλων. Αγαπούσε την τέχνη του Μεσαίωνα και μεταξύ των σημαντικότερων προσπαθειών του ήταν το βιβλίο Les Cathédrales de France (Καθεδρικοί ναοί της Γαλλίας).

O Ογκίστ Ροντέν πέθανε στις 17 Νοεμβρίου το 1917 και την ημέρα της ταφής τουτελέστηκε πανηγυρική λειτουργία προς τιμήν του στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.