Το Παρίσι της Γαλλίας είναι γνωστό ως η «πόλη του φωτός». Είναι το θέμα αμέτρητων έργων ζωγραφικής, μυθιστορημάτων, ποιημάτων και ταινιών και η αρχιτεκτονική, τα μουσεία και τα μνημεία του προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η ιστορία του Παρισιού είναι μόνο ένα μέρος της απήχησής του. Παραμένει ένα ζωτικό κέντρο εικαστικών τεχνών, μόδας, κουζίνας και μάθησης.

Για αιώνες, το Παρίσι προσελκύει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που έφτασαν στην πόλη για να εκπαιδευτούν και να αναζητήσουν έμπνευση από τους καλλιτεχνικούς πόρους και τις γκαλερί του. Ως αποτέλεσμα, το Παρίσι έχει λάβει επίσης τη φήμη της «Πόλης της Τέχνης» και εκεί βρίσκονται τα πιο σημαντικά έργα τέχνης της ιστορίας της τέχνης. 

Έκτός από το περιβόητο Μουσείο του Λούβρου, το Παρίσι έχει κι άλλα αξιοθαύμαστα μουσεία και γκαλερί που αξίζει να επισκεφτεί ένας τουρίστας.

Σας προτείνουμε πέντε μουσεία/γκαλερί που αξίζει να επισκεφτείτε κάποια στιγμή στη ζωή σας: 

1. Orsay Museum

Το Orsay Museum άνοιξε τον Δεκέμβριο του 1986 και βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Στεγάζεται στον πρώην Gare d’Orsay, έναν σιδηροδρομικό σταθμό που χτίστηκε μεταξύ 1898 και 1900. Το μουσείο περιέχει κυρίως γαλλική τέχνη που χρονολογείται από το 1848 έως το 1914, συμπεριλαμβανομένων πινάκων, γλυπτών, επίπλων και φωτογραφίας. Στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή ιμπρεσιονιστικών και μετα-ιμπρεσιονιστικών αριστουργημάτων στον κόσμο, από ζωγράφους όπως οι Berthe Morisot, Claude Monet, Édouard Manet, Degas, Renoir, Cézanne, Seurat, Sisley, Gauguin και van Gogh.

Το Orsay Museum εξελίχθηκε σε ένα από τα μουσεία με τις περισσότερες επισκέψεις στο Παρίσι, που συνήθως δέχεται περισσότερους από τρία εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Το πιο γνωστό έργο που εκθέτει θα έλεγα πως είναι ο περίφημος πίνακας του Βαν Γκογκ, «Έναστρη νύχτα στο Ροδανό».

Επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου εδώ.

  1. Centre Pompidou

Το 1969, ο πρόεδρος της Γαλλίας Georges Pompidou από το 1969 έως το 1974, αποφάσισε να προσφέρει στη Γαλλία έναν χώρο όπως κανένας άλλος: ένα κέντρο τέχνης και πολιτισμού ικανό να στεγάσει τόσο το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, με διεθνή διάσταση, μια μεγάλη δημόσια βιβλιοθήκη, ένα κέντρο βιομηχανικής δημιουργία και ένα κέντρο μουσικής έρευνας και δημιουργίας (Ircam), όλα μαζί σε ένα και το αυτό κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας. Ο Georges Pompidou πέθανε το 1974 πριν προλάβει να δει ολοκληρωμένο το Centre Pompidou. Τα εγκαίνια του έγιναν από τον διάδοχό του Valery Giscard d’Estaing με την παρουσία της συζύγου του Georges Pompidou, την Claude Pompidou στις 31 Ιανουαρίου 1977.

Σήμερα η συλλογή του μουσείου αποτελείται από περισσότερα από 120.000 έργα μοντέρνας τέχνης. Είναι η πλουσιότερη συλλογή στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο. Καλλιτέχνες που περιλαμβάνονται είναι οι εξής: Joseph Beuys, Louise Bourgeois, Constantin Brancusi, Marc Chagall, Robert and Sonia Delaunay, Otto Dix, Jean Dubuffet, Marcel Duchamp, Frida Kahlo, Wassily Kandinsky, Yves Klein, Fernand Léger, Henri Matisse, Annette Monanro Messager, Ζοζέ, Jean Prouvé, Niki de Saint-Phalle, Xavier Veilhan, και τόσοι άλλοι!

Επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου εδώ.

3. Orangery Museum

Το Orangery Museum είναι μια γκαλερί τέχνης ιμπρεσιονιστικών και μετα-ιμπρεσιονιστικών έργων ζωγραφικής που βρίσκεται στη δυτική γωνία του κήπου Tuileries δίπλα στην Place de la Concorde στο Παρίσι. Το μουσείο είναι πιο διάσημο ως η μόνιμη κατοικία οκτώ μεγάλων τοιχογραφιών με Νούφαρα του Κλοντ Μονέ και περιέχει επίσης έργα των Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Alfred Sisley, Chaïm Soutine, Maurice Utrillo, και άλλοι.

Ο Ναπολέων Γ’ έχτισε το Orangerie το 1852, για να αποθηκεύει τα εσπεριδοειδή του κήπου του Tuileries από το κρύο το χειμώνα. Το κτίριο χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Firmin Bourgeois (1786-1853).

Επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου εδώ.

 4. Rodin Museum 

Το Μουσείο Rodin παρουσιάζει τα γλυπτά, τα σχέδια και άλλα έργα του Γάλλου καλλιτέχνη Auguste Rodin (1840-1917), του προάγγελου της μοντέρνας γλυπτικής.  

Άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό στις 4 Αυγούστου 1919 και στεγάζεται σε μια έπαυλη, που παλαιότερα ονομαζόταν Hôtel Peyrenc de Moras. Τώρα γνωστό ως Hôtel Biron, χτίστηκε μεταξύ 1727 και 1732. Ο Auguste Rodin μετακόμισε στο Hôtel Biron το 1908 και συνέχισε τη δουλειά του εκεί μέχρι το θάνατό του. Καθώς ο Rodin αρρώστησε βαριά το 1916, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε την ίδρυση ενός μουσείου για να στεγάσει το έργο του. Τρία χρόνια αργότερα, το Hôtel Biron άνοιξε επίσημα ως το κύριο μουσείο που παρουσιάζει τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του Ροντέν. Το μουσείο περιλαμβάνει σχεδόν 400 έργα τέχνης του διάσημου γλύπτη ανάμεσα στις γκαλερί του και στους γύρω κήπους. Ίσως το πιο διάσημο από τα γλυπτά του Rodin είναι «Ο Σκεπτόμενος» (1880), που εκτίθεται στους κήπους απέναντι από το γλυπτό «Πύλες της Κόλασης», ένα έργο που τον κατέτρωγε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής του. Ο καλλιτέχνης πέθανε πριν ολοκληρώσει αυτό το γλυπτό, το οποίο ενσαρκώνει σκηνές από την Κόλαση του Δάντη.

Επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου εδώ.

5. Picasso Museum

Το Μουσείο Πικάσο είναι μια γκαλερί τέχνης που βρίσκεται στο Hôtel Salé στην περιοχή Marais του Παρισιού, αφιερωμένη στο έργο του Ισπανού καλλιτέχνη Pablo Picasso (1881–1973). Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια, κεραμικά, εκτυπώσεις, χαρακτικά και σημειωματάρια) και δεκάδες χιλιάδες αρχειοθετημένα κομμάτια από το προσωπικό αποθετήριο του Πικάσο, συμπεριλαμβανομένου του φωτογραφικού αρχείου του καλλιτέχνη, προσωπικών εγγράφων, αλληλογραφίας και συγγραφέα χειρόγραφα. Ένα μεγάλο μέρος των αντικειμένων δώρισε η οικογένεια του Πικάσο μετά τον θάνατό του, σύμφωνα με τις επιθυμίες του καλλιτέχνη, ο οποίος έζησε στη Γαλλία από το 1905 έως το 1973. 

Επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου εδώ.