Η παιδεία, φαίνεται στη συμπεριφορά κι όχι στη μόρφωση. Με το να κρεμάς τα πτυχία σου στον τοίχο, δεν σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Η μόρφωση δεν αντικαθιστά τις αρχές που παίρνουμε από την οικογένεια μας όπως την ευγένεια, την ηθική, την αξιοπρέπεια.  Στην εποχή μας, έχει δοθεί μια λανθασμένη αντίληψη ότι ο μορφωμένος έχει πολλά πτυχία.  Η αλήθεια είναι πως δεν έχει να κάνει με τα πτυχία αλλά με τη συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου. Η οικογένεια είναι αυτή που θα φροντίσει για τη διαπαιδαγώγηση, για τις αξίες, τα ιδανικά ενός παιδιού.  Μ’ αυτά θα πορευτεί στη ζωή. 

Πόσες φορές γνωρίσαμε ανθρώπους με αμέτρητα πτυχία, αλλά διαπιστώσαμε πως έχουν απαράδεκτη συμπεριφορά, κάτι που τους κάνει να φαίνονται υποδεέστεροι.  Καλώς ή κακώς, δεν συμβαδίζει το κύρος και η αξιοπιστία τους με τις σπουδές και τα διπλώματά τους. Δεν είναι αλληλένδετα. Η σπουδές μας δίνουν τα εφόδια και τις βάσεις για να κτίσουμε μια επαγγελματική καριέρα. Δεν μας κάνουν σπουδαίους.  Δεν γινόμαστε πιο ευγενικοί, πιο ηθικοί ή πιο αξιοπρεπείς.

Ξοδεύουμε ένα σωρό λεφτά, για να μάθουν τα παιδιά μας πέντε γλώσσες, για να πάνε στο μπαλέτο, να μάθουν να παίζουν πιάνο ή κιθάρα, τους αγοράζουμε πανάκριβα ρούχα για να ξεχωρίζουν από τους φίλους τους, τα μαθαίνουμε από νωρίς να επενδύουν στην ύλη και φτάνουν κάποια στιγμή στο σημείο μηδέν, που βγαίνοντας έξω στη ζωή, δεν έχουν ιδέα πώς πρέπει να συμπεριφερθούν, πώς να αξιολογήσουν, τι να σεβαστούν και πώς να διαπρέψουν. 

Η σημερινή γενιά πατά επί πτωμάτων.  Δεν έχουν σημαία την πατρίδα αλλά το σήμα το ευρώ.  Το σπίτι με πισίνα, το πανάκριβο αυτοκίνητο, το resort των διακοπών.

Τα κορίτσια δεν σέβονται τον ίδιο τους τον εαυτό, δεν ξέρουν πώς πρέπει να κάτσουν σε μια καρέκλα σαν σωστές δεσποινίδες, πώς πρέπει να ντυθούν χωρίς να επιδεικνύουν τη γύμνια τους, πώς να μιλήσουν.  Δεν έχουν διδαχθεί από τις μανάδες τους, αλλιώς θα ήξεραν και φυσικά θα πρόσεχαν.  Τα αγόρια, λειτουργούν, χρησιμοποιώντας λιγότερο την καρδιά  και περισσότερο την πονηριά τους.  Αρπακόλες παντού… για λίγα ευρώ, μια θέση ψηλά, ένα δώρο, ένα κρεβάτι και μια βόλτα στον ψεύτικο κόσμο του φαίνεσθαι. 

Σημαντικό είναι να αφήσουμε το στίγμα μας σ’ αυτή την κοινωνία, κερδίζοντας το κάθε τι με την αξία και την προσωπικότητά μας. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στην καριέρα και στον τίτλο.  Τα πάντα είναι θέμα σωστής ανατροφής. Έτσι ξεχωρίζουν οι αξίες…  Αλλιώς, τι να τα κάνεις τα πτυχία, άμα δεν έχεις τρόπους!