Στον Ολλανδό ζωγράφο Hieronymus van Aken ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός Hieronymus Bosch (Ιερώνυμος Μπος) έχουν αποδοθεί περίπου 25 πίνακες και 16 σχέδια. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Βόρειας Αναγέννησης και είναι γνωστός για τη δημιουργία έργων με θρησκευτικούς συμβολισμούς, αλληγορίες και φανταστικά στοιχεία.

Ο Hieronymus Bosch γεννήθηκε μεταξύ του1450 και 1456 στην πόλη ‘s-Hertogenbosch της Ολλανδίας. Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Antonius van Aken και της Aleid van der Mynnen και καταγόταν από οικογένεια ζωγράφων. Ο παππούς του Bosch, ο Johannes Thomaszoon van Aken, ήταν από τους πιο εξέχοντες ζωγράφους στο ‘s-Hertogenbosch στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα. Ο Johannes έχτισε αυτό που θεωρείτο «δυναστεία ζωγράφων» για την οικογένειά του, προσφέροντας στα παιδιά και τα εγγόνια του άνετη ζωή. Ενώ πολύ λίγα είναι γνωστά για την καλλιτεχνική πρακτική του πατέρα του Antonius van Aken, ο Bosch αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφα ως μέλος του εργαστηρίου του πατέρα του το 1475.

Οι μελετητές εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι τι ακριβώς έκανε ο Bosch μεταξύ του 1475 και 1480, αλλά γνωρίζουν ότι παντρεύτηκε την Aleid van der Mervenne, η οποία καταγόταν από πλούσια οικογένεια, κάπου μεταξύ του 1480 και 1481. Ο καλλιτέχνης ίδρυσε το δικό του εργαστήριο αμέσως μετά το γάμο και δημιούργησε ουσιαστικές σχέσεις με αριστοκράτες της εποχής.

Τα πρώτα γνωστά έργα του καλλιτέχνη απεικόνιζαν ρητά θρησκευτικές σκηνές. Ο πίνακας του με τίτλο «Crucifixion with Saints and Donor» (1485–90), που τώρα φυλάσσεται στη συλλογή των Royal Museums of Fine Arts του Βελγίου, πιστεύεται ότι είναι από τα πρώτα σωζόμενα έργα του Bosch. Δες το έργο πιο κάτω: 

Το χαρακτηριστικό στυλ του Bosch διακρίνεται στις ελαιογραφίες που απεικονίζουν Αγίους, όπως οι ακόλουθοι:St. John the Baptist in Meditation (1490), St. Jerome at Prayer (1485–90), The Garden of Earthly Delights (1490–1500), St. John on Patmos (1489).

St. John on Patmos (1489)

Το τρίπτυχο του «Adoration of the Magi» (περίπου 1494), που αποτελεί μέρος της συλλογής του Μουσείου Padro της Μαδρίτης, θεωρείται ευρέως το αριστούργημα του Bosch. Μεταγενέστεροι σπουδαίοι ζωγράφοι τόλμησαν να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή. Ο πίνακας δείχνει την Παναγία και τον Ιησού να λαμβάνουν δώρα κάτω από μια ερειπωμένη αχυροσκεπή. Δες το έργο πιο κάτω: 

 

Ίσως το πιο διάσημο έργο του Bosch, είναι το Χριστιανικό τρίπτυχο «Garden of Earthly Delights» (ελληνικά:«Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων»), που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τον Κόμη Ερρίκο Β’. Το κεντρικό πλαίσιο απεικονίζει τον Κήπο της Εδέμ, στο αριστερό πλαίσιο απεικονίζεται ο Αδάμ και η Εύα και η Ημέρα της Κρίσης στο δεξιό πλαίσιο. Περισσότερα από 500 χρόνια μετά τη δημιουργία του, ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων, που αποδεικνύει την απεριόριστη φαντασία του Bosch, παραμένει πηγή γοητείας και ψυχαγωγίας τόσο για τους ιστορικούς τέχνης όσο και για τους λάτρεις της τέχνης. Δες το έργο πιο κάτω: 

Ο καλλιτέχνης είχε εμμονή με τη κόλαση και τους δαίμονες και αυτό φαίνεται από τα σχέδια του «Two Monsters» (περίπου 1500) και «Infernal Landscape» (περίπου 1500) αντίστοιχα:

Ο σπουδαίος ζωγράφος πέθανε το 1516 και οι μεταγενέστεροι καλλιτέχνες δημιούργησαν έργα με εικόνες που θύμιζαν εκείνα του Hieronymus Bosch, αλλά ο ίδιος φαίνεται να ακολούθησε το δικό του εσωτερικό όραμα. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Bosch ταξίδεψε ποτέ εκτός της Ολλανδίας και αυτό κάνει το έργο του ακόμη πιο αξιοθαύμαστο!

Αξίζει να ειπωθεί πως ο σπουδαίος ζωγράφος πήρε το επώνυμο Bosch από το όνομα της γενέτειράς πόλης του, ‘s-Hertogenbosch, όπου εκεί δημιουργήθηκε το 2007 εις μνήμη του το κέντρο τέχνης Jheronimus Bosch Art Center. Εκεί εκθέτονται περίπου 60 φωτογραφικά αντίγραφα των έργων του Jheronimus Bosch. Το μέγεθος των αναπαραγωγών αντικατοπτρίζει φυσικά το πραγματικό μέγεθος των πινάκων του, ενώ οι κορνίζες έχουν επίσης αναπαραχθεί πιστά.

 

 

 

 

 

 

 

Dutch painter