Οι σελίδες ενός βιβλίου είναι οι μονάδες που συγκροτούν το περιεχόμενο και τη δομή του βιβλίου. Κάθε σελίδα περιέχει κείμενο, εικόνες ή άλλα γραφικά στοιχεία που συμβάλλουν στην αφήγηση ή την παρουσίαση πληροφοριών.
Οι σελίδες ενός βιβλίου αριθμούνται, και η αρίθμηση περιλαμβάνει όλο το περιεχόμενο του βιβλίου, τίτλους, προλόγους, εισαγωγές, παραρτήματα κλπ. άσχετα αν σε κάποιες από αυτές τις σελίδες δεν εκτυπώνεται ο αριθμός της σελίδας. Πολλές φορές ένα λάθος που κάνουν αρκετοί είναι η σύγχυση μεταξύ σελίδας και φύλλου. Το φύλλο έχει 2 σελίδες, μια μπροστά και μια πίσω. Άλλο πράγμα το φύλλο ενός βιβλίου και άλλο πράγμα η σελίδα του. Τα φύλλα ενός βιβλίου είναι ακριβώς τα μισά του αριθμού των σελίδων του.
Οι σελίδες ενός βιβλίου περιλαμβάνουν το περιεχόμενο του βιβλίου και διάφορα άλλα στοιχεία, ανάλογα με το είδος και το σκοπό του βιβλίου, αλλά και το τι και πώς θέλει να παρουσιάσει ο συγγραφέας το έργο του, όπως εικόνες, φωτογραφίες, πίνακες, γραφικές παραστάσεις κτλ.
Σημείωση: Το εξώφυλλο δεν συμπεριλαμβάνεται στις σελίδες ενός βιβλίου. Αποτελεί ξεχωριστό τμήμα και θα το δούμε σε επόμενο σημείωμα.
Συνήθως ένα βιβλίο περιέχει απαραίτητα τις ακόλουθες σελίδες:
Τη σελίδα του τίτλου: Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς ανοίγοντας ένα βιβλίο είναι η σελίδα που περιλαμβάνει τον τίτλο, τον συγγραφέα, τη χρονολογία έκδοσης και συχνά κάποια εικαστική απεικόνιση. Οι περισσότερες εκδόσεις στις μέρες μας δεν αρχίζουν από τη σελίδα τίτλου αλλά από 2 λευκές σελίδες (ένα φύλλο) και ακολουθεί ο ψευδότιτλος (=μια σελίδα που αναγράφει μόνο τον τίτλο του βιβλίου και καμιά άλλη πληροφορίας) και μετά η σελίδα τίτλου στην πέμπτη σελίδα. Επίσης το βιβλίο τελειώνει με δύο λευκές σελίδες.
Τη σελίδα της ταυτότητας του βιβλίου: Η σελίδα αυτή συνήθως εκτυπώνεται πίσω από τη σελίδα του τίτλου και περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες για την έκδοση, όπως τον τίτλο, τα στοιχεία του συγγραφέα ή του εκδότη, το ISBN του βιβλίου, το copyright (πνευματικά δικαιώματα), το αν είναι πρώτη έκδοση ή ανατύπωση, τους συντελεστές του βιβλίου (επιμελητή έκδοσης, τυπογραφείο, τυχόν χορηγό κτλ).
Πρόλογο ή εισαγωγή: Πολλές φορές τα βιβλία έχουν και πρόλογο και εισαγωγή, ενώ πολλές φορές έχουν μόνο πρόλογο. Συνήθως τον πρόλογο ή την εισαγωγή την γράφει άλλος από τον συγγραφέα, ο οποίος γνωρίζει το έργο του συγγραφέα ή είναι επίσημο πρόσωπο, για να δώσει κύρος στο βιβλίο. Αν έχει και πρόλογο και εισαγωγή τότε το ένα είναι συνήθως γραμμένο από άλλο πρόσωπο και το άλλο είναι γραμμένο από τον συγγραφέα.
Σελίδα ή σελίδες περιεχομένων: Είναι μια λίστα που περιλαμβάνει τα κεφάλαια και τις ενότητες του βιβλίου, μαζί με τους αντίστοιχους αριθμούς σελίδων, για την εύκολη πλοήγηση του αναγνώστη στο περιεχόμενο του βιβλίου.
Πάρα πολλά βιβλία έχουν και σελίδα αφιέρωσης του βιβλίου, στην οποία ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο σε κάποιον. Αν υπάρχει η σελίδα αυτή, συνήθως μπαίνει μετά τη σελίδα της ταυτότητας του βιβλίου και στο πίσω μέρος της η σελίδα είναι λευκή.
Μετά όλες αυτές τις αρχικές σελίδες αρχίζει το κυρίως βιβλίο το οποίο μπορεί να αποτελείται από διάφορα κεφάλαια, ενότητες και υποενότητες, ανάλογα με το περιεχόμενο του βιβλίου και το τι και πώς ο συγγραφέας θέλει να επικοινωνήσει αυτό το περιεχόμενο στον αναγνώστη. Πολλά βιβλία, κυρίως επιστημονικά, στο κάτω μέρος της σελίδας περιέχουν παραθέσεις και υποσημειώσεις, που παρέχουν στον αναγνώστη παραπομπές και περισσότερες πληροφορίες για το υπό αναφορά θέμα.
Άλλες σελίδες που μπορεί να περιέχει ένα βιβλίο, αλλά δεν είναι απαραίτητες, ανάλογα με το είδος και το περιεχόμενό του, είναι τα Παραρτήματα, το Γλωσσάρι, η Βιβλιογραφία, το Ευρετήριο και ο Κολοφώνας. Π.χ. ένα λογοτεχνικό βιβλίο δεν περιέχει αυτές τις σελίδες, αλλά ένα επιστημονικό πολλές φορές τις περιέχει. Ο Κολοφώνας περιέχει πληροφορίες σχετικά με την έκδοση του βιβλίου (περίπου όπως τη σελίδα της ταυτότητας αλλά με λιγότερες πληροφορίες) και τον συναντούμε συνήθως σε επιστημονικές εκδόσεις.
Αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στη δομή και την πληρότητα ενός βιβλίου, προσφέροντας στους αναγνώστες μια οργανωμένη και πλούσια εμπειρία ανάγνωσης.