Ο Sandro Botticelli (Σάντρο Μποτιτσέλι), γεννημένος στη Φλορεντία το 1445, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Αναγέννησης. Χάρη στην επιρρόή από τα μέλη της οικογένειας των Μεδίκων (Οικογένεια τραπεζίτων της Φλορεντίας) ως οι κορυφαίοι προστάτες του, ο Μποτιτσέλι έλαβε πολλές προμήθειες υψηλού προφίλ, μερικές από τις οποίες θεωρούνται τα καλύτερα επιτεύγματα του κινήματος της Αναγέννησης. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 15ου αιώνα, δημιούργησε κοσμικά πορτρέτα της ελίτ της Φλωρεντίας, καθώς και θρησκευτικές και μυθολογικές σκηνές που καθόρισαν μια νέα εποχή καλλιτεχνικών επιτευγμάτων.Τα έργα του  «Η γέννηση της Αφροδίτης» και «La Primavera » συχνά λέγεται ότι αποτελούν επιτομή για τους σύγχρονους θεατές του πνεύματος της Αναγέννησης.

Όπως συμβαίνει συχνά με τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, οι περισσότερες σύγχρονες πληροφορίες για τη ζωή και τον χαρακτήρα του Μποτιτσέλι προέρχονται από μια σειρά από βιογραφίες με τίτλο Lives of the Most Eminent Painters, Sculptors, & Architects (1550-1568) γραμμένες από τον Giorgio Vasari, Ιταλό αρχιτέκτονα και ζωγράφο του 16ου αιώνα. Το όνομα του Botticelli προέρχεται από αυτό του μεγαλύτερου αδελφού του Τζιοβάνι, ενεχυροδανειστή που ονομαζόταν Botticello, που σημαίνει  «Μικρό Βαρέλι», ενώ ο πατέρας του ήταν βυρσοδέψης.  Ο Σάντρο Μποτιτσέλι μαθήτευσε σε έναν χρυσοχόο αφού τελείωσε το σχολείο και  καθώς  προτιμούσε τη ζωγραφική, ο πατέρας του τον έβαλε κάτω από τον Filippo Lippi O.Carm. (1406-1469), γνωστό και ως Lippo Lippi, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο θαυμαστούς δασκάλους της Φλωρεντίας. Το ζωγραφικό ύφος του Lippi, το οποίο διαμορφώθηκε στην πρώιμη Αναγέννηση της Φλωρεντίας, ήταν θεμελιώδες για τον καλλιτεχνικό σχηματισμό του ίδιου του Μποτιστέλι και η επιρροή του είναι εμφανής ακόμη και στα τελευταία έργα του. Ήδη από το 1470 ο Μποτιτσέλι ιδρύθηκε στη Φλωρεντία ως ανεξάρτητος δάσκαλος με το δικό του εργαστήριο. Απορροφημένος στην τέχνη του, δεν παντρεύτηκε ποτέ και έζησε με την οικογένειά του.

Το πρώτο του χρονολογημένο έργο του  Μποτιτσέλι , είναι το Fortitude (1470), το οποίο ζωγραφίστηκε για την αίθουσα Tribunale dell’Are della Mercanzia, του δικαστηρίου εμπόρων της Φλωρεντίας. Αυτό το έργο ανήκε αρχικά σε ένα σύνολο επτά ξύλινα πάνελ που αντιπροσώπευαν τις Αρετές. Τώρα εκθέτεται στη Γκαλερί Uffizi. Δες το έργο πιο κάτω:

Περίπου το 1478 μέχρι και το 1481 ο καλλιτέχνης εισήλθε στην καλλιτεχνική του ωριμότητα και επέδειξε το ταλέντο του στην ζωγραφίζοντας σκηνές από  αφηγηματικά κείμενα, όπως το Δεκαμερόν του Μποκάτσιο (Decameron) ή τη Θεία Κωμωδία του Δάντη με το πασίγνωστο έργο «Ο χάρτης της Κόλασης». Τα πιο γνωστά έργα του μέχρι σήμερα  είναι η «Γέννηση της Αφροδίτης»  εμπνευσμένο από την Ελληνική μυθολογία και το «Άνοιξη» ή  La Primavera, που λέγεται ότι το εμπνεύστηκε από την περιγραφή της άνοιξης από το βιβλίο του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου “Ημερολόγιο” (Fasti). 

Η Γέννηση της Αφροδίτης (1485-86)
Primavera (1478)

Εκτός από τα μυθολογικά θέματα για τα οποία είναι περισσότερο γνωστός σήμερα, ο Μποτιτσέλι ζωγράφισε ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων παραστάσεων της Μαντόνας (Παναγίας), όπως τα παρακάτω: 

Madonna and Child (1470)
Virgin and Child (1490)

Ο Μποτιτσέλι εργάστηκε σε όλα τα τρέχοντα είδη της τέχνης της Φλωρεντίας, και φιλοτέχνησε πολλές εκκλησίες της πόλης με τα έργα του.  Σημαντικά εκκλησιαστικά του έργα του περιλαμβάνουν: στενά κάθετα πάνελ όπως ο Άγιος Σεβαστιανός (1474) για την εκκλησία της Santa Maria Maggiore,μικρά επιμήκη πάνελ όπως η περίφημη Adoration of the Magi (1475-76) στην εκκλησία της Santa Maria Novella, μεσαίου μεγέθους βωμοί, εκ των οποίων το καλύτερο είναι το πανέμορφο βωμό Bardi Madonna (1484–85), για την εκκλησία Santo Spirito Basilica.  

Δες τα έργα πιο κάτω:

Το 1481, ο Πάπας Pope Sixtus IV κάλεσε τον Μποτιτσέλι και άλλους εξέχοντες καλλιτέχνες από τη Φλωρεντία και την Ούμπρια για να τοιχογραφήσουν τους τοίχους της τότε ολοκληρωμένης Sistine Chapel, του Αποστολικού Παλατιού του Βατικανού.  Οι περισσότερες από τις τοιχογραφίες παραμένουν αλλά επισκιάζονται σε μεγάλο βαθμό και διαταράσσονται από το έργο του Μιχαήλ Άγγελου τον επόμενο αιώνα, καθώς ορισμένες από τις προηγούμενες τοιχογραφίες καταστράφηκαν για να δημιουργηθεί χώρος για τους πίνακές του. Τα 30 πορτρέτα των πρώτων παπών φαίνεται ότι ήταν κυρίως ευθύνη του Μποτιτσέλι. Από αυτά που επιζούν, οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι δέκα σχεδιάστηκαν από τον Μποτιτσέλι και πέντε πιθανώς τουλάχιστον εν μέρει από αυτόν, αν και όλα έχουν καταστραφεί και αποκατασταθεί.

Ο Σάντρο Μποτιτσέλι πέθανε στις 17 Μαΐου 1510 και έζησε στην ίδια περιοχή όλη του τη ζωή. Τάφηκε στην εκκλησία Ognissanti («Άγιοι Πάντων») της γειτονιάς του. Το Μουσείο/Γκαλερί Uffizi της Φλορεντίας στεγάζει πολλά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, όπου οι φιλότεχνοι μπορούν να θαυμάσουν.