Το 2023, ταξίδεψαν σε παγκόσμο επίπεδο 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι (statista.com). Το ταξίδι για κάποιους είναι χόμπι, για άλλους αναγκαίο λόγω δουλειάς, ενώ ο περισσότερος κόσμος συνηθίζει να ταξιδεύει το καλοκαίρι για διακοπές. Έρευνες δείχνουν πως το να ταξιδεύεις συχνά είτε για να ξεκουραστείς, είτε για να εξερευνήσεις νέες κουλτούρες βοηθάει στην καλή ψυχική υγεία. Aυτό το άρθρο θα αναλύσει τα οφέλη του ταξιδιού στη καλή ψυχική υγεία. 

Bάση των ευρημάτων και παρατηρήσεων του Αμερικανού Δόκτωρ Paul Simeone, Ψυχικής και Συμπεριφορικής Υγείας με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας ως εκπαιδευτικός, διαχειριστής και ασκούμενος κλινικός ψυχολόγος, τέσσερα οφέλη των διακοπών στη ψυχική μας υγεία είναι τα εξής: 

1. Πρώτα, ένα ταξίδι μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση μόνο και μόνο που το προγραμματίζεις. «Η προσμονή ενός ταξιδιού είναι εξίσου καλή, αν όχι καλύτερη, από το ίδιο το ταξίδι. Ο προγραμματισμός του ταξιδιού παρέχει μια απόδραση από τις κουραστικές ή κοσμικές ρουτίνες», λέει ο Simeone.

2. Τα ταξίδια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης (S.Hyun, Y.Lee, S. Park, 2022) . Οι ειδικοί ψυχικής υγείας υποστηρίζους τη σχέση μεταξύ ταξιδιού και της αύξηση της διάθεσης και της ενέργειας. Εάν βρεθείτε σε μια αποτυχία προσωπική ή επαγγελματική, το να κάνετε ένα διάλειμμα από την καθημερινή σας ρουτίνα, το ταξίδι βοηθάει το μυαλό να ξεφύγει έστω και προσωρινά. «Βλέποντας νέα αξιοθέατα, ακούγοντας νέους ήχους και γενικά βιώνοντας κάτι το νέο, διεγέιρονται διάφορα μέρη του εγκεφάλου που τονώνουν τη διάθεσή μας», τονίζει ο Simeone. 

3. Το ταξίδι είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να ξεφύγουμε από την ρουτίνα και το στρες που ίσως βιώνουμε στην εργασία μας.  «Το ταξίδι για ευχαρίστηση μπορεί να συμβάλει στην υποκειμενική ευημερία, επειδή οι άνθρωποι έχουν περισσότερες ευκαιρίες να απομακρυνθούν από το εργασιακό τους περιβάλλον, να βιώσουν νέα πράγματα και να ελέγξουν τι θέλουν να κάνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών», λέει ο Simeone. 

4. Επιπλέον, «Τα ταξίδια μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του ύπνου, αν κάποιος δεν κοιμάται καλά. Η κακή υγιεινή του ύπνου έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η κατάθλιψη. Η απομάκρυνση από τη ρουτίνα στο σπίτι, ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο, μπορεί να βοηθήσει το άτομο να επαναφέρει το μοτίβο του ύπνου του διαταράσσοντας τυχόν συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου του. Ακόμη και μια απόδραση μόνο για ένα Σαββατοκύριακο σε διαφορετικό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει το άτομο να χαλαρώσει αρκετά ώστε να μπορέσει να κοιμηθεί, και να αισθάνεται ξεκούραστο όταν ξυπνήσει», λέει ο Simeone.

Ο Paul Theroux , ο λαμπρός Αμερικανός ταξιδιωτικός συγγραφέας, κάποτε είπε: «Αυτό που με παρασύρει σε ένα ταξίδι είναι ένα άλμα στο σκοτάδι. Ξεκινάς από το σπίτι και στο κλασικό ταξιδιωτικό βιβλίο, πηγαίνεις σε ένα άγνωστο μέρος. Ανακαλύπτεις έναν διαφορετικό κόσμο και ανακαλύπτεις τον εαυτό σου». 

Κλείνοντας, θα σας συμβούλευα να ταξιδεύετε έστω μία φορά το χρόνο, αν φυσικά το επιτρέπουν τα οικονομικά σας γιατί όπως λένε και οι ειδικοί, οι διακοπές κάνουν καλό στην υγεία! 

 

ΠΗΓΕΣ: