Βιβλιοκριτική για το παραμύθι του Νίκου Ζαβόλα από την Εκδότρια – Συγγραφέα: Μαρία Στυλιανού

Η κόκκινη Φυσαρμόνικα

Κυκλοφορεί από τις Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις

Το βιβλίο του, Bella Karpathos (ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΣ, 2013), παρουσιάστηκε στο Georgetown University ( Washington DC ) και γίνεται Best Seller ( Top 5 ) στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα, ήταν στις πρώτες θέσεις πωλήσεων στο e-Book Store, Perizitito.gr για το 2013. Το 2015, το ποίημα του “ Η Γυναίκα με το παρασόλι”, σε διαγωνισμό ποιήσεως των εκδόσεων ΑΝΑΖΗΤΗΤΣΕΙΣ, επιλέγεται στην ποιητική Ανθολογία, “ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΨΥΧΗΣ με 21 άλλους ποιητές από Ελλάδα και Κύπρο. Ποιήματα του από το τελευταίο του βιβλίο, Η γυναίκα με το παρασόλι (ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ, 2015) μεταφράστηκαν στην Αγγλική και Ισπανική γλώσσα και παρουσιάστηκαν στο γνωστό Poet’ s Passage του Old San Juan ( Puerto Rico) από την παγκοσμίως γνωστή ποιήτρια, Lady Lee Andrews. Το Flow Magazine επέλεξε το Η γυναίκα με το παρασόλι μέσα στα 10 καλύτερα βιβλία για τον κατάλογο δώρων των Χριστουγέννων το 2016. Tον Νοέμβριο του 2017, η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού σχολείου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, Union NJ, παρουσιάζει το Θεατρικό του Αναλόγιο, “Tα φύλλα που μας μοιάζουν”. To 2019, μαζί με 20 ποιητές από Ελλάδα και Κύπρο, επιλέγεται για δεύτερη φορά με ποίημα του από τις εκδόσεις ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ, στην Ποιητική συλλογή, Ψηφίδες Ζωής. 

 

Βιβλία του Νίκου Ζαβόλα:

1986 – Ανθρώπινα  Φαινόμενα 

1988- American Anthology of Poetry (ομαδικό)

2000- “ΞΑΕΡΦΑΚΙ…” 

2004- Αγγέλοι στη Βωλάδα  

2010- Μην πεθάνεις Τρίτη 

2010- Η κούρσα

2012- Bon Voyage 

2013- Bella Karpathos 

2015- Αποστάγματα Ψυχής ( Βραβείο)

2015- Η γυναίκα με το Παρασόλι 

2019 – Ψηφίδες Ζωής (Βραβείο) Τα φύλλα που μας μοιάζουν

2020-  Ο Χορός του Τρελού

2020- Έλληνας σαν… ΦΩΣ!

2020- Miracles in Elizabeth,

2020 – Ο βασιλιάς δεν είχε θρόνο

2021- Μάσκες

2022- Ο μεγάλος ταξιδευτής

2023- Η κόκκινη φυσαρμόνικα

Νίκος Ζαβόλας!  Ένας άνθρωπος ξεχωριστός, ένας σπουδαίος λογοτέχνης, ένας φίλος ουσιαστικός, πραγματικός υποστηρικτής του ποιοτικού βιβλίου, γνήσιος πατριώτης, ένας καταπληκτικός οικογενειάρχης.  

Κρατώντας στα χέρια μου την καινούργια συγγραφική δουλειά του Νίκου, με τίτλο: Μια κόκκινη φυσαρμόνικα, σκέφτομαι πως μας παραπέμπει στη μουσικότητα μιας φυσαρμόνικας και στην παιδική ψυχή, την αγνή, την αληθινή τη γεμάτη αγάπη.  

Είναι αλήθεια, πως, σαν εκδότρια και φίλη του Νίκου Ζαβόλα, έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι, ώστε να τον πείσω να καταπιαστεί με το παιδικό βιβλίο.  Δεν το θεωρώ καθόλου εύκολο.  Ίσα ίσα που λέω πάντα, πως το παιδικό βιβλίο ανήκει στα δύσκολα κεφάλαια της παιδικής λογοτεχνίας. Η δύναμη της πένας του σε συνδυασμό με την αστείρευτη φαντασία που τον διακατέχει, τον βοήθησε χωρίς καμία δυσκολία, να δημιουργήσει υπέροχες, μαγικές εικόνες, βγαλμένες μέσα από τα κείμενά του, ικανές, να ενθουσιάσουν και να διασκεδάσουν τους μικρούς μας φίλους. Οι λέξεις του, ζωγραφίζουν ορίζοντες γεμάτους εν συναίσθηση. Διδάσκει, τον σεβασμό, την αγάπη, την αλληλοβοήθεια, τη συμπόνια αλλά και την ελπίδα.  

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της κόκκινης φυσαρμόνικας από τον συγγραφέα μας.

Πίσω από αυτήν, κρύβονται πάρα πολλές διαχρονικές αξίες, όπως αυτή της ανθρωπιάς, της μεγαλοκαρδίας, της ευγένειας, της συνεργασίας, της ευγνωμοσύνης και της συγχώρεσης.  

Η ιστορία του Νίκου, μας υπενθυμίζει πως η ζωή είναι όμορφη όταν την μοιράζεσαι. Οι χαρές πολλαπλασιάζονται και οι λύπες μικραίνουν!

Η εικονογράφηση της ταλαντούχας κ. Μαρίας Προδρόμου, μαγνητίζει τον αναγνώστη, μόλις ξεφυλλίσει αυτό το όμορφο βιβλίο. Οι σκέψεις του συγγραφέα, ζωντανεύουν με τη βοήθεια της χρωματιστής παλέτας της. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό!

Διαβάζοντας την Κόκκινη Φυσαρμόνικα, πιστέψτε με, θα ξεφύγετε από την ασχήμια αυτού του κόσμου που μας μαραζώνει και, με τη βοήθεια μιας κόκκινης φυσαρμόνικας, θα αποκτήσετε κι εσείς πολλά και γλυκά ζουμερά πορτοκάλια όπως οι ήρωες αυτής της μαγευτικής ιστορίας.