Ο Abraham Louis Rodolphe Ducros (1748-1810) ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς ζωγράφους στις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα. Με καταγωγή από την Ελβετία, έφτασε στη Ρώμη το 1776 και σύντομα απέκτησε φήμη για τις τοπογραφίες του με ακουαρέλα και λάδι.

Ο Ducros γεννήθηκε στο Μουντόν της Ελβετίας, από πατέρα καθηγητή σχεδίου, ενώ το 1769 πήγε στη Γενεύη για να σπουδάσει κοντά στον Ολλανδό τοπογράφο  Nicolas-Henri-Joseph de Fassin. Στη συνέχεια έφυγε για την Ιταλία και εγκαταστάθηκε στη Ρώμη στα τέλη του 1776. Ο Ducros παρέμεινε στη Ρώμη έως το 1793, δουλεύοντας ως τοπιογράφος, κυρίως σε ακουαρέλες (τα λάδια του είναι, συγκριτικά, πολύ σπάνια). Επίσης σε συνεργασία με τον χαράκτη Giovanni Volpato (1735–1803), ο Ducros δημοσίευσε 24 χαρακτικά που απεικονίζουν την Ρώμη και τα περίχωρα. 

Το 1778, ο Ducros προσλήφθηκε από δύο Ολλανδούς ευγενείς για να τους συνοδεύσει σε ένα ταξίδι τεσσάρων μηνών στο Βασίλειο των Δύο Σικελιών (βασίλειο στη Νότια Ιταλία από υπό τον έλεγχο των Ισπανών Βουρβόνων, πριν την ενοποίηση της Ιταλίας το 1861) και στη Μάλτα.  Αυτό το ταξίδι επωφέλησε πολύ τον Ducros, «τον έβαλε στον χάρτη» για στους ομοϊδεάτες πελάτες και τους ομότεχνους του. Επηρεασμένος από το ταξίδι αυτό και από τους καλλιτέχνες της veduta, ο Ducros δημιούργησε σχεδόν 300 υδατογραφήσεις της Ιταλίας και της Μάλτας.

Το veduta (ιταλικά: «θέα») αναφέρεται στη λεπτομερής, σε μεγάλο βαθμό τεκμηριωμένη ζωγραφική, σχέδιο ή χαρακτικό που απεικονίζει μια πόλη ή άλλο μέρος. Αυτό το είδος τοπίου προήλθε από τη Φλαμανδική Περιφέρεια του Βελγίου (ή Φλάνδρα: ολλανδόφωνη περιοχή του Βελγίου) όπου καλλιτέχνες όπως ο Paul Bril ζωγράφιζαν veduta ήδη από τον 16ο αιώνα.

Δες πιο κάτω πέντε έργα του A.L.R. Ducros που απεικονίζουν την Ιταλία και την Μάλτα: 

1.The Interior of the Villa of Maecenas (1785)

Το έργο αυτό απεικονίζει το εσωτερικό από τα ερείπια του Santuario di Ercole Vincitore (αγγλ. Sanctuary of Hercules Victor) στην πόλη Τίβολι της Ιταλίας, τα οποία πιστεύεται ότι τον 18ο αιώνα ήταν τα απομεινάρια της βίλας που έχτισε o Maecenas, ένας πλούσιος προστάτης των τεχνών στην αρχαία Ρώμη και φίλος του αυτοκράτορα Αυγούστου. Το αξιοθέατο έγινε μόνιμος πόλο έλξης για διεθνείς καλλιτέχνες στα τέλη του 18ου αιώνα λόγω της τεράστιας κλίμακας και του μεγαλείου τους.   

Abraham L.R. Ducros εμπνευσμένος από την veduta του Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) του ίδιου αξιοθέατου, λίγα χρόνια νωρίτερα, έκανε την πρώτη του απόπειρα να ζωγραφίσει το εσωτερικό βίλας του Maecenas. H εκδοχή του 1785 είναι η πιο γνωστή από τον Ducros. 

2.The Grotto of Posillipo (1794-1800)

Η ακουαρέλα αυτή απεικονίζει το σπήλαιο του Posillipo, περιοχής της Νάπολη της Ιταλίας και πιο συγκεγκριμένα απεικονίζει μια ρωμαϊκή σήραγγα μήκους 700 μέτρων που χτίστηκε από τον Marcus Cocceius Nerva το 37 μ.Χ, τον Ρωμαίο αυτοκράτορα από τo 96 έως το 98 μ.Χ. μετά από μία ζωή υπηρεσίας υπό τον αυτοκράτορα Νέρωνα. Η τεχνητή σήραγγα διασχίζει τον φουντωτό λόφο Posillipo, συνδέοντας την περιοχή Bagnoli και τα Φλεγραϊκά Πεδία με τη βαθιά κοιλάδα Gaiola. 

3.TheTemple of Concordia (undated)

Αυτό το έργο απεικονίζει τον Temple of Concordia (Ναό της Ομόνοιας) στη πόλη Agrigento, και χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. σε ένα ψηλό ακρωτήρι. Η κεντρική του θέση πλαισιώνεται από ένα μαγευτικό τοπίο που αποτελείται από τους γύρω λόφους από πηλό. Όλα υποβαθμίζονται προς τη θάλασσα σε ένα πλαίσιο στο οποίο είναι ακόμα δυνατό να παρατηρήσουμε το αυλάκι που αφήνει ο ποταμός Ακράγας.

Πρόκειται για έναν Ελληνικό ναό στην Valle dei Templi (Κοιλάδα των Ναών) της Ακράγαντα, στη νότια ακτή της Σικελίας. Η Κοιλάδα των Ναών περιλαμβάνει τα ερείπια επτά ναών δωρικού ρυθμού και από το 1997 αποτελεί πολιτιστικό μνημείο της Unesco. Ο Ναός της Ομόνοιας είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος δωρικός ναός της Σικελίας. 

4.View of the Grand Harbour (1800-1801)

Αυτή η ακουαρέλα του Ducros απεικονίζει την θέα προς το Grand Harbour (Μεγάλο Λιμάνι) της Βαλέτας της πρωτεύουσας της Μάλτας. Ο καλλιτέχνης βρισκόταν στη Μάλτα τον Νοέμβριο του 1800 έως τον Μάιο του 1801, λίγο αφότου ο στρατός των Άγγλων είχε καταλάβει το νησί από τα γαλλικά στρατεύματα του Βοναπάρτη. O Ducros ζωγράφισε πολλαπλές όψεις της Βαλέτας, έχοντας λάβει εντολή από τον διοικητή των κατακτητών, ταξίαρχο Thomas Graham. 

Η θέα του Μεγάλου Λιμανιού είναι εξαιρετικά λεπτομερής και δείχνει τα σπίτια στη Βαλέτα, τον προμαχώνα της Αγίας Βαρβάρας με το φύλακά του, τις διακριτικές καμάρες της Lower Baracca (Κάτω Μπάρακα) στο βάθος και το φρούριο Ρικάσολι που κλείνει το λιμάνι. Επίσης πολλά αγγλικά πλοία φαίνονται αγκυροβολημένα στη θάλασσα. Ο Ducros φαίνεται να ζωγράφισε από ψηλά αυτή τη θέα, από ένα σημείο των δημόσιων κήπων Upper Barrakka Gardens

5. Grotte auf Malta (1806)

Αυτός ο πίνακας του Abraham L.R. Ducros απεικονίζει βαρκάρηδες στο Blue Grotto, μια σειρά από θαλάσσια σπήλαια στη νοτιοανατολική ακτή της Μάλτας, σε μικρή απόσταση από τα όρια του λιμανιού για ψάρεμα του Wied iż-Żurrieq.  Απέναντι φαίνεται το οχυρό Ricasoli, το οποίο χτίστηκε από το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη μεταξύ 1670 και 1698. Μέχρι σήμερα το Blue Grotto είναι διάσημο αξιοθέατο για τους τουρίστες.  

Πηγή: DUCROS-A SWISS PAINTER IN ITALY (2003) National Gallery of Ireland Publications