Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη.

– Η φιλία [ή η αγάπη] είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα είπε ο Αριστοτέλης, ενώ ο Σωκράτης ερωτηθείς τι κτήμα συμφορώτατον είπε: «φίλος βέβαιος».

– Ο Σωκράτης όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το απόκτημα που συμφέρει περισσότερο είπε: «ο σταθερός φίλος».

Και ο Μέγας Αλέξανδρος ερωτηθείς πού αυτώ οι θησαυροί εισί, επιδείξας τους φίλους έφη «εν τούτοις».

Η φιλία είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή. Οι φίλοι, όταν είναι πραγματικοί, ίσως είναι καλύτεροι και από οικογένεια. Γιατί εκτός των άλλων, τους έχουμε επιλέξει. Ή μας έχουν επιλέξει.

Γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους στην πορεία της ζωής μας. Όμως σπανίζουν αυτοί που μένουν σταθεροί μέσα στα χρόνια. Περνάμε διάφορες φάσεις, οι συνθήκες μεταβάλλονται, οι ανάγκες μας αλλάζουν, τα σχέδια ανατρέπονται ανά πάσα στιγμή και οι άνθρωποι πολλές φορές απομακρύνονται. Μπαίνει κάπου ανάμεσα η απόσταση…

Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας, μετράμε αυτούς που στέκονται δίπλα μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι κατά που τους βολεύει, σ’ αυτούς που σέβονται τις επιλογές μας, σ’ αυτούς που παραμερίζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και τον εγωισμό τους, σ’ αυτούς που χαίρονται και στηρίζουν τη χαρά μας, σε όσους μας αγαπάνε το ίδιο κατά την απουσία μας, που αξίζουν να είναι στο πλάι μας και που μπορούν να τιμούν κυριολεκτικά και ουσιαστικά τον ορισμό της πραγματικής φιλίας.