Ο Κάρολος Ντίκενς ήταν ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 18ου αιώνα όπου έγινε γνωστός μέχρι και την Αμερική, ενόσω ζούσε. Εκτός από συγγραφέας, δούλεψε ως δημοσιογράφος, συντάκτης, εικονογράφος και κοινωνικός σχολιαστής. Ο Ντίκενς έγραψε συνολικά 15 μυθιστορήματα, συμπεριλαμβανομένων των : Όλιβερ Τουίτς, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Ιστορία δύο πόλεων, Μεγάλες Προσδοκίες κ.α. Η γραφή του παρείχε ένα έντονο πορτρέτο των φτωχών και των ανθρώπων της εργατικής τάξης στη βικτωριανή εποχή που βοήθησε να επιφέρει κοινωνική αλλαγή.
Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1812, στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας του και παρά τις μεγάλες προσπάθειες των γονιών του, παρέμειναν φτωχοί. Το 1816, μετακόμισαν στο Chatham του Κεντ, όπου ο νεαρός Ντίκενς και τα αδέρφια του ήταν ελεύθεροι να περιπλανούνται στην ύπαιθρο. Ο Ντίκενς ήταν ένα άρρωστο παιδί και επιρρεπές σε σπασμούς, που τον εμπόδιζαν να αθληθεί, έτσι διάβαζε μανιωδώς και αγάπησε τη λογοτεχνία. Το 1822, η οικογένεια Ντίκενς μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου ο πατέρας του φυλακίστηκε για χρέη το 1824, όταν αυτός ήταν μόλις 12 ετών. Η σχολική του φοίτηση του Ντίκενς διακόπηκε στα 15 έτη του και δεν κατάφερε να σπουδάσει. Αυτά τα σοκ επηρέασαν βαθιά τον συγγραφέα, και οι στερήσεις τις ζωής έμπνευσαν στα γραπτά του.
Εργάστηκε ως πολιτικός ανταποκριτής δημοσιογραφώντας για τις αντιδικίες του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ταξίδεψε σε αρκετά μέρη της Βρετανίας για να καλύψει εκλογικές εκστρατείες για λογαριασμό του περιοδικού Morning Chronicle. Η πρώτη του δημοσιευμένη ιστορία του ήταν το A Dinner at Poplar Walk, το οποίο κυκλοφόρησε στο Monthly Magazine του Λονδίνου το 1833. Η δημοσιογραφία του υπό τη μορφή σχεδιαγραμμάτων σε περιοδικά, αποτέλεσε και την πρώτη ανθολογία διηγημάτων του που δημοσιεύτηκε το 1836 υπό τον τίτλο «Sketches by Boz» (ελεύθερη μετ. Σκιαγραφήματα του Μποζ). Το ‘‘Μποζ’’ ήταν οικογενειακό υποκοριστικό που ο ίδιος χρησιμοποιούσε ως ψευδώνυμο για μερικά χρόνια.
Η υιοθέτηση του Νόμου της Φτώχειας του 1834 στην Αγγλία, ο οποίος σταματούσε τις κυβερνητικές πληρωμές στους φτωχούς αν δεν έμπαιναν πτωχοκομεία της εποχής, υπήρξε η κινητήρια πηγή έμπνευσης για να γράψει το μυθιστόρημα Όλιβερ Τουίστ (1838) μαζί με τις εμπειρίες του από της περιοδείες ως ανταποκριτής εφημερίδος. Η πλοκή πρόκειται για την ιστορία ενός ορφανού αγοριού που μπλέκει σε συμμορία με κλεφτρόνια. Χρησιμοποίησε το μυθιστόρημα αυτό ως όχημα κοινωνικής κριτικής για την ανισότητα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Το έργο εκδόθηκε αρχικά σε συνέχεις στο διάστημα 1837-39 και έπειτα σε τρεις τόμους το 1838. Είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα έχοντας ως πρωταγωνιστή ένα παιδί. Το μυθιστόρημα διασκευάστηκε σε αμέτρητα θεατρικά και κινηματογραφικά έργα.
Το 1942 ο Κάρολος Ντίκενς επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Αμερική και οι αμερικάνοι τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Κι όμως, του συγγραφέα οι Αμερικανοί του φάνηκαν ακαλλιέργητοι και κατάκρινε την δουλεία και θεωρούσε πως δεν σέβονταν την ξένη πνευματική ιδιοκτησία. Αυτές τις απόψεις δεν δίστασε καθόλου να εκφράσει και γυρίζοντας στην Αγγλία έγραψε τις όχι και τόσο κολακευτικές εντυπώσεις από την Αμερική στα “Αμερικάνικα Σημειώματα” (1842) και στο Martin Chuzzlewit (1844). Αργότερα ζήτησε συγγνώμη όταν ξανά επισκέφτηκε την Αμερική.
Το 1843 εκδόθηκε το μυθιστόρημα Χριστουγεννιάτικη Ιστορία που σημειώνει τεράστια επιτυχία μέχρι σήμερα, πούλησε με την πρώτη βδομάδα έκδοσης του 6,00 αντίτυπα και μέχρι και το τέλος του ιδίου χρόνου το βιβλίο αυτό πούλησε περισσότερα από 15,000 αντίτυπα. Ο πρωταγωνιστής του Εμπενίζερ Σκρουτζ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για θεατρικά έργα, ταινίες και καρτούν. Περαιτέρω χριστουγεννιάτικα βιβλία, δοκίμια και ιστορίες έγραφε ο Ντίκενς κάθε χρόνο έως το 1867, εκτός από το 1847, όμως κανένα δεν ισοδυναμούσε σε δημοτικότητα με την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία.
Το μυθιστόρημα του με τίτλο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ (1850) αποτελεί σχεδόν την αυτοβιογραφία του. Στο έργο αυτό απαθανατίζει τον ίδιο στο ρόλο του μικρού ορφανού Ντέιβιντ. Αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο, αναδρομικά τη πολυκύμαντη ζωή του από την τρυφερή παιδική ηλικία, την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση και την περίοδο ωριμότητας.
Το 1859 εκδόθηκε το μυθιστόρημα Το Ιστορία δύο πόλεων , του οποίου η πλοκή του εξελίσσεται μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, πριν και κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Γαλλικής Επανάστασης. Ενώ το μυθιστόρημα Μεγάλες Προσδοκίες αποτελεί το 13ο μυθιστόρημα του Καρόλου Ντίκενς και τελευταίο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα, το οποίο απεικονίζει την εκπαίδευση του πρωταγωνιστή Πιπ ως σιδηρουργός σε ένα μικρό χωριό μέχρι την ενηλικίωση του και διαμονή του στο Λονδίνο.
Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε την σύζυγο του Κάθριν το 1836 και απέκτησαν μαζί 10 παιδιά μεταξύ 1837 και 1852. Το 1851, ο Ντίκενς υπέστη δύο καταστροφικές απώλειες: τον θάνατο της κόρης του, Ντόρα, και του πατέρα του, Τζον. Το 1858 χώρισε από την Κάθριν και έκανε σχέση με την ηθοποιό Ellen Ternan (1839 –1914).
Ο Κάρολος Ντίκενς πέθανε σε ηλικία 58 ετών στις 9 Ιουνίου του 1870, αφήνοντας ατέλειωτο το τελευταίο του μυθιστόρημα The Mystery of Edwin Drood. Ο σπουδαίος λογοτέχνης άφησε πίσω του κληρονομία από 15 μυθιστορήματα, 5 νουβέλες, εκατοντάδες διηγήματα και άρθρα μη μυθοπλασίας. Η κατοικία όπου έζησε με τη σύζυγο του, στο Λονδίνο έχει γίνει μουσείο που φέρει το όνομα του Charles Dickens Museum. Εκεί μπορεί να θαυμάσεις πολυάριθμες πρώτες εκδόσεις, πρωτότυπα χειρόγραφα και πρωτότυπες επιστολές του Καρόλου Ντίκενς.
STAY CONNECTED