Και ποιος δεν γνωρίζει τη γιορτή του Halloween (Χαλοουίν) που γιορτάζεται στις 31 του Οκτώβρη; Το Χαλοουίν είναι γνωστό για τις σκαλισμένες κολοκύθες και το λεγόμενο έθιμο “Trick or treat”, όπου τα παιδιά πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα στη γειτονία, φορώντας τρομακτικές στολές και ζητούν γλυκά.
Αλλά ας πάμε να δούμε από που έρχονται οι ρίζες του. O όρος Halloween προέρχεται από τη φράση All–Halow–Even, που σημαίνει «Βράδυ πριν από την ημέρα των Αγιών Πάντων». Φημολογείται ότι ξεκίνησε από Κέλτικο φεστιβάλ, ονόματι Samhain, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες άναβαν φωτιές και φορούσαν στολές με σκοπό να απωθήσουν τα κακά πνεύματα. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε βραδιάτικη γιορτή με χορό και ποτό. Παρόλο που οι ρίζες του Halloween είναι από την βόρεια Ευρώπη το έθιμο αναπτύχθηκε και αγαπήθηκε περισσότερο στην Αμερική, και αυτό ευθύνεται η μετανάστευση των ευρωπαϊκών λαών στην Αμερική, όπου έφεραν μαζί τους τα ήθη και τα έθιμα τους. Και έτσι τα αρχαίο Κέλτικο φεστιβάλ με την ανάμειξη των Αμερικανών Ινδιάνων ήταν η αιτία να δημιουργηθεί η γιορτή του Χαλογουίν όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
Σταδιακά το έθιμο ξεκίνησε με δημοσίους εορτασμούς όπου οι παρευρισκόμενοι μοιράζονταν μεταξύ τους τρομακτικές ιστορίες και παλιούς θρύλους. Όπως απαιτούσε το έθιμο oι μικροί συμμετέχοντες έπρεπε να ντυθούν με τρομακτικές στολές ή μάσκες. Φρόντισαν πάντα να έχουν την πιο πρωτότυπη στολή ώστε να πάρουν περισσότερα γλυκά. Φυσικά τα παιδιά δεν ήταν τα μόνα που κατέληξαν να γιορτάζουν το Χαλογουίν. Από τον 20ο αιώνα ο εορτασμός της «ημέρας των νεκρών» είχε μπει για τα καλά στις ζωές των ενηλίκων, οι οποίοι ξεκίνησαν να διοργανώνουν φαντασμαγορικά πάρτι κάθε 31η Οκτωβρίου. Κάπως έτσι το Χαλογουίν ξεκίνησε να αποκτά εμπορικό χαρακτήρα, στην Αμερική και την Ευρώπη, και συνήθως οι εορτασμοί διαρκούν τουλάχιστον 3μέρες. Αν και εσύ περιμένεις το Χαλογουίν, για να μασκαρευτείς μην καθυστερείς μπήκε Οκτώβρης! Ντύσου βαμπίρ, φάντασμα, ζόμπι ή οτιδήποτε άλλο τρομακτικό και βγες έξω με τη παρέα σου να διασκεδάσεις!
Πάλι αν είσαι από αυτούς που προτιμάς να μείνεις στο σπίτι αγκαλιά με ένα βιβλίο, σου προτείνω το ακόλουθο: «At the mountains of madness» (ελλ.τίτλος: Στα βουνά της τρέλας), το οποίο είναι κατάλληλο για όλα τα γούστα. Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον βασιλιά του τρόμου, Howard Philip Lovecraft, και το ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο 1931. Δυστυχώς απορρίφθηκε τότε λόγω της έκτασης του και εκδόθηκε κανονικά το 1936. Η νουβέλα είναι γραμμένη στο πρώτο πρόσωπο, με αφηγητή τον γεωλόγο William Dyer, και ο στόχος του είναι να αποτρέψει μια σημαντική και πολυδιαφημισμένη επιστημονική αποστολή στην Ανταρκτική. Η ομάδα επιστημόνων ανακαλύπτει ένα πανάρχαιο μυστικό πολιτισμό όπου ζουν μη ανθρωπομορφικές οντότητες και τρομερά γεγονότα αρχίζουν να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της αποστολής τους.
O συγγραφέας, Η.Ρ. Lovecraft είχε εμμονή με την Ανταρτική από μικρό παιδί, που τότε ήταν ανεξερεύνητη και λέγεται ότι εμπνέυστηκε το «Στα βουνά της τρέλας» από το μοναδικό μυθιστόρημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, «The Narrative of Arthur Gordon Pym» (ελλ. τίτλος: Η Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ από το Ναντάκιτ). Επίσης αξίζει να ειπωθεί πως το βιβλίο «Στα βουνά της τρέλας» έχει προσαρμοστεί σε βιντεοπαιχνίδια, ταινίες και καρτούν.
Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, καθώς αποτελεί από τα κλασικά βιβλία τρόμου!