Οι εννέα μούσες της αρχαιότητας ήταν όλες θηλυκά και προστάτευαν τις τέχνες! Η Καλλιόπη (*κάλλος+όψη) την ποίηση, η Κλειώ της Ιστορία (*κλέος: δόξα), η Ευτέρπη (*ευ+ τέρψη) την αυλητική τέχνη, η Τερψιχόρη (*τέρπω+χορός) του χορού και της λυρικής ποίησης, η Ερατώ (*έρως ) της ερωτικής ποίησης, η Μελπομένη (*μελωδώ) της τραγωδίας κι από την άλλη η Θάλεια (*θάλλω: ανθίζω) της κωμωδίας. Η Πολύμνια μούσα των ιερών ύμνων! Τέλος, η Ουρανία της αστρονομίας.
Τέτοια απίθανη έμπνευση είχαν οι αρχαίοι Έλληνες για να ονοματίσουν τις προστάτιδες των τεχνών. Αυτή η απόδοση, ωστόσο, παρουσιάζει την εντύπωση ότι οι ωραίες θεϊκές μορφές της τέχνης είναι πάντα θηλυκές! Κι ότι οι αρσενικοί δημιουργοί εμπνέονται από αυτές!Εντύπωση παρωχημένη αν και ρομαντική, επειδή τόσες και τόσες γυναίκες δημιουργούν και μεγαλουργούν στον τομέα της τέχνης και έχουν μεταξύ άλλων και έμπνευση από άντρες! Επειδή κι οι γυναίκες θαυμάζουν το ωραίο και το ερωτεύονται! Κι έχουν αρσενικές καταβολές της έμπνευσής τους.Και τα δύο γένη μπορούν να γονιμοποιήσουν τη σκέψη και τη δημιουργικότητα ο ένας στον άλλο.
Η έμπνευση, κάποτε καταντά μαρτύριο για κάποιον που την ικετεύει να τον φωτίσει για να γεννήσει έργα. Αυτή η περήφανη, εμφανίζεται και σου κελαηδεί όχι όταν την επιδιώκεις, μα όταν αδιάφορα σφυρίζεις τη ζωή. Όταν με ξόρκια τη σαγηνεύεις να σε πλησιάσει αλαφροπάτητη κι αλαφροΐσκιωτη κρύβεται στις σκιές.Κι εμφανίζεται σαν αστραπή εκεί που δεν την περιμένεις! Σε κατακεραυνώνει κι εξαφανίζεται κι άντε να τη συλλάβεις ολόρθη.
Νύμφη την φαντάστηκαν οι αρχαίοι Έλληνες, κόρες του Δία όλες οι Μούσες, δηλαδή της αστραπής! Της αστραπής που σε χτυπάει με κάποια λέξη ενός αγαπημένου προσώπου, με κάποια ανάμνηση, κόρες της Μνημοσύνης όλες (!) ζούνε σε μια ανάμνηση! Μια περαστικά έκφραση που σού ξύπνησε ιδέες και μουσικές. Χορό στο μυαλό σου. Κι εσύ, προσπαθώντας να συλλάβεις την έμπνευση, να την κρατήσεις την κόρη της Μνημοσύνης, γράφεις, ζωγραφίζεις, χορεύεις και τραγουδάς!
Είναι η έμπνευση γένους θηλυκού;
Είναι ερμαφρόδιτη και χωρίς γένος πάλλεται μέσα σου, αρκεί να κάνεις σιγή! Για να εισέλθει και να εν πνεύσει εντός σού την τέχνη!