Ποιος είναι ο ρόλος της δημιουργικής γραφής στην παιδική ηλικία; Πώς η δημιουργική γραφή μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη γλωσσική καλλιέργεια των παιδιών μας;
Αυτά τα ερωτήματα λύνονται στη συνέντευξη που έδωσε η εκδότρια, συγγραφέας και writing coach Μαρία Στυλιανού στον δημοσιογράφο Λουκά Χριστοδουλίδη.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
- Να αρχίσουμε τη συνέντευξή μας με το τι είναι και τι δεν είναι η δημιουργική γραφή;
«Η δημιουργική γραφή είναι η πειθαρχημένη μαθητεία της προσωπικής έκφρασης μέσα από την τέχνη του λόγου. Αφορά, όσους νιώθουν ότι η συγγραφή είναι μια ανερμήνευτη αλλά και γόνιμη διαδικασία. Αποτελεί μορφή επικοινωνίας, ενώ πλάθει ιστορίες, έννοιες, ιδέες και νοήματα. Δεν είναι δημιουργική γραφή οτιδήποτε γράφεται χωρίς να τεκμηριώνεται από τους βασικούς κανόνες της λογοτεχνίας. Γι’ αυτό και διαχωρίζουμε τους λογοτέχνες από τους συγγραφείς».
- Ποια η σημασία αλλά και ποια είναι τα οφέλη της δημιουργικής γραφής από την παιδική ηλικία;
«Η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει να παρακολουθεί σεμινάρια δημιουργικής γραφής ένα παιδί, είναι γύρω στα επτά. Τα σεμινάρια αυτά επιτρέπουν στα παιδιά να ενισχύσουν τη φαντασία τους, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Η ουσία των σεμιναρίων στην παιδική ηλικία είναι η πρωτοτυπία».
- Υπάρχουν τρόποι για να αγαπήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες το γράψιμο και ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι; Αν θα μπορούσαμε να αναφερθούμε εν συντομία σε αυτούς…
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αγαπήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες το γράψιμο όπως για παράδειγμα: 1. Αφήγηση παραμυθιών από τα παιδικά τους χρόνια 2. Βιωματικά εργαστήρια ποίησης / αφήγησης 3. Λογοτεχνικό Παιχνίδι / Ασκήσεις / Εμβάθυνση στον κόσμο των βιβλίων και των δημιουργών τους».
- Με τη δημιουργική γραφή από την παιδική ηλικία θα μπορούσαμε να πούμε ότι καλλιεργείται και η λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη;
«Με τη δημιουργική γραφή από την παιδική ηλικία θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε, ότι καλλιεργείται η συναισθηματική νοημοσύνη. Τα παιδιά, μπορούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα διαφοροποιούν και να τα λεκτικοποιούν. Μπορούν επίσης να τα κατανοούν. Ακούνε τους άλλους και να τους συναισθάνονται εκφράζοντας τα συναισθήματά τους με τρόπο παραγωγικό».
- Υπάρχουν στις μέρες μας εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης και γραφής για μικρά παιδιά; Πως μπορούν να τα εντοπίσουν εύκολα οι γονείς;
«Υπάρχουν εγκεκριμένα εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης, με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά των εκπαιδευτών αλλά και των χώρων όπου πραγματοποιείται η διδασκαλία. Οι γονείς μπορούν να τα εντοπίσουν, από τις υπηρεσίες του υπουργείου παιδείας, από τα σχολεία και από το διαδίκτυο αφού κάνουν με προσοχή την έρευνα τους».
Πηγή: infokids.gr