-Τελείωσε… την Δευτέρα αρχίζω διατροφή.
-Το αγαπημένο μου τζιν θα σκάσει επάνω μου.
-ΩΩ… πάλι έφαγα και το τελευταίο μπισκότο.
-Είπα δεν θα φάω πάλι και τσακ τα καταβρόχθισα όλα αστραπιαία.
-Πώς θα ζυγιστώ αύριο;
– Δεν τα κατάφερα ούτε και σήμερα… ας φάω ακόμη κάτι, είμαι ανάξιος/ανάξια.
Σας θυμίζουν κάτι οι πιο πάνω εκφράσεις; Είμαι σίγουρη ότι σε μερικά άτομα τους θυμίζουν αρκετά! Kάποτε γελάνε με την κατάσταση αυτή και κάποιες άλλες φορές απλά θυμώνουν με τον εαυτό τους και ξαναρχίζουν να τρώνε αλόγιστα με μανία, τύψεις, ντροπή και με ενοχή. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος χωρίς τέλος, ένα ιδιαίτερο ‘‘κρυφό ραντεβού’’ για δυο σχηματίζεται -του ατόμου με το φαγητό. Το άτομο καταναλώνει φαγητό λιπαρό με πολλή ζάχαρη και ποσότητα. Μια ψεύτικη απαιτητική ανάγκη.
Συναισθηματική/Καταναγκαστική Υπερφαγία-Έχεις ξανακούσει αυτόν τον όρο;
Σύμφωνα με το DSM 5 – το διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο των ψυχικών διαταραχών της Αμερικάνικης ψυχιατρικής εταιρείας ο όρος είναι Binge Eating Disorder, όπου στα ελληνικά μεταφράζεται ως Συναισθηματική /Καταναγκαστική Υπερφαγία.
Τα διαγνωστικά κριτήρια σύμφωνα με το DSM-5 για την διαταραχή της Συναισθηματικής/Καταναγκαστικής Υπερφαγίας είναι τα ακόλουθα:
Α. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας (binge eating). Ένα επεισόδιο υπερφαγίας χαρακτηρίζεται και από τα δύο ακόλουθα:
- Η κατανάλωση σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο (π.χ. μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ωρών). Η ποσότητα τροφής είναι μεγαλύτερη από αυτή που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να φάνε μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες.
- Αίσθηση έλλειψης ελέγχου στο φαγητό κατά τη διάρκεια του επεισοδίου (π.χ. αίσθημα πως δεν μπορεί το άτομο να σταματήσει ή να ελέγξει τι και πόσο τρώει- απουσία κορεσμού).
Β. Τα επεισόδια υπερφαγίας συνδέονται με τρία ή περισσότερα από τα παρακάτω:
- Κατανάλωση τροφής με γρηγορότερο ρυθμό από το φυσιολογικό
- Kατανάλωση τροφής, ακόμη και όταν το άτομο νιώθει κορεσμό- τρώει μέχρι να νιώσει δυσάρεστα υπερπλήρης
- Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, ακόμη και όταν κάποιος δεν πεινάει
- Το άτομο τρώει μόνο του, γιατί ντρέπεται λόγω της υπερβολικής λήψης τροφής
- Αισθήματα αηδίας, ενοχής και κατάθλιψης, κατακλύζουν το άτομο, έπειτα από κάθε επεισόδιο υπερφαγίας
Γ. Εμφάνιση άγχους λόγω της ύπαρξης του προβλήματος της υπερφαγίας
Δ. Τα επεισόδια υπερφαγίας παρατηρούνται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 1 φορα την εβδομάδα για 3 συνεχόμενους μήνες.
Ε. Η υπερφαγία δεν σχετίζεται με την επανειλημμένη χρήση της απρόσφορης αντισταθμιστικής συμπεριφοράς* όπως στην ψυχογενή βουλιμία.
(*αντισταθμιστικής συμπεριφοράς-Είναι συνήθως μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί ο αριθμός των θερμίδων ή η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται ή να ανακουφιστούν τα αρνητικά/ άβολα συναισθήματα που προκαλούνται από το φαγητό. Ο αυτοπροκαλούμενος εμετός είναι η πιο γνωστή αντισταθμιστικής συμπεριφοράς. Επίσης κατάχρηση καθαρτικών, κακή χρήση διουρητικών και των κλύσματα, αυστηρή νηστεία και καταναγκαστική άσκηση).
Αλήθεια γιατί τρώμε μετά από μια έντονη ημέρα, μετά από ένα τσακωμό ή μετά από στεναχώρια, μετά από μια πολύ κουραστική ημέρα γιατί αναζητούμε αμέσως φαγητό ιδιαίτερα λιπαρό;
Τελικά το φαγητό μας τρέφει σε αυτή την περίπτωση ή τρέφουμε κάτι άλλο; Το συναίσθημα μας- τα συναισθήματα μας που μας διακατέχουν εκείνη την στιγμή. Θυμός, λύπη, ενοχή, ντροπή, θλίψη, μοναξιά, βαρεμάρα, κούραση, απογοήτευση.
Μήπως φροντίζουμε τον εαυτό κατά την διάρκεια του υπερφαγικού επεισόδιού, ή τελικά το τιμωρούμαι, αυτοτιμωρούμεθα τον εαυτό μας που ίσως δεν κατάφερε να διεκπεραιώσει κάποια καθήκοντα ή να διαχειριστεί τα άβολα συναισθήματα της δεδομένης στιγμής ή που δεν κρατήσαμε την υπόσχεση – να είναι ενταγμένος σε ισορροπημένη διατροφή καθημερινά.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν βιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες. Η λιγούρα, η λαχτάρα για μία συγκεκριμένη γεύση είναι συνήθως συναισθηματική ανάγκη. Πως μπορείς να αναγνωρίσεις αν πραγματικά πεινάς ή λιγουρεύεσαι;
- Παρατήρησε τον εαυτό σου όταν πεινάς, πότε εμφανίζεται αυτή η ανάγκη;
- Ποιος είναι ο χρόνος της πείνας, είναι αργός και αυξάνεται σταδιακά;
- Νιώθεις την πείνα στο στομάχι;
- Αν η πείνα εμφανίστηκε μετά από αρκετή ώρα του τελευταίου γεύματος.
- Αν αισθάνεσαι την πείνα από το στομάχι και ξεκινάει ήπια και αυξάνεται σταδιακά, τότε η πείνα είναι βιολογική/πραγματική.
Σε αντίθεση, συναισθηματική πείνα είναι όταν:
- το στομάχι είναι ήρεμο αλλά ο σκέψεις- ο νους αναζητεί απεγνωσμένα γεύση.
- Η επιθυμία είναι συγκεκριμένη και επιθυμούν συγκεκριμένη λιχουδιά/φαγητό
- Η πείνα εισβάλει ξαφνικά και απαιτητική – επιτακτική και ‘‘διψά’’ για άμεση ικανοποίηση
- Δεν πέρασε αρκετός χρόνος από το τελευταίο γεύμα και η παθιασμένη ανάγκη για λιπαρή τροφή χειραγωγεί τις αισθήσεις ιδιαίτερα τη γεύση.
Η Συναισθηματική /Καταναγκαστική Υπερφαγία είναι ένα σύμπτωμα το οποίο έχει την στρατηγική του, τις σκέψεις του, τη φωνή του, τις συνήθειες του, όμως και εσύ σαν προσωπικότητα έχεις τις ικανότητες σου, τις ποιότητες σου, τη δική σου δυνατή φωνή και μπορείς να διαχειριστείς την συναισθηματική υπερφαγία με ηρεμία, μεθοδικότητα, πρακτική και με αγάπη εαυτού. Οι αλλαγές γίνονται από εμάς για εμάς, γίνονται βήμα- βήμα, με εξάσκηση με επανάληψη, δέσμευση και με βασικές τεχνικές της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Κλινικής Υπνοθεραπείας. Δυο απλές και υπέροχες προσεγγίσεις οι οποίες αγκαλιάζουν τον άνθρωπο ολιστικά με πραότητα και σεβασμό. Γνωσιακή είναι η προσέγγιση η οποία εστιάζεται στις αυτόματες αρνητικές σκέψεις, στα άβολα συναισθήματος στην παρορμητική/αρνητική συμπεριφορά. Υπνοθεραπεία – η επιλεκτική επικεντρωμένη της προσοχής σε ένα επίπεδο βαθύτερης χαλάρωσης που ευνοεί την μάθηση. Η Γνωσιακής Συμπεριφορικής Κλινικής Υπνοθεραπεία βοηθάει στο να βελτιώσεις τη σχέση σου με το φαγητό.
Η Συναισθηματική /Καταναγκαστική Υπερφαγία δεν είναι ένα μεγάλο θηρίο, με επίγνωση, γνώση, παρατήρηση και καθημερινή ψυχοεκπαίδευση, ναι, μπορεί να μετριαστεί και να επιφέρεις στη ζωή σου ισορροπημένη διατροφή. Το φαγητό για πολλά άτομα είναι μια απόλαυση, κατατάσσετε στις πρώτες ανάγκες του ατόμου για τη φυσική του υπόσταση, γιατί να μην είναι απόλαυση και για εσένα; Kαι να είναι μια μικρή γιορτή χωρίς ενοχή και ντροπή;
Ένα καθημερινό ημερολόγιο – ένα υπέροχο εργαλείο για το άτομο για να αρχίσει να αναγνωρίζει τις σκέψεις του τα συναισθήματα του τον χρόνο και τις ενέργειες του σε σχέση με το φαγητό.
Άλλαξε τις συνθήκες δημιούργησε επιλογές εκεί «έξω» υπάρχουν πολλές επιλογές για να ζήσεις τη ζωή που σου αξίζει.
Οργάνωσε το φαγητό σου ανά ημέρα, θα σε βοηθήσει ένας καλός Κλινικός Διαιτολόγος.
Δώσε χρόνο στη συναισθηματική υπερφαγία θα σε βοηθήσει ένας καλός θεραπευτής.
Ψυχοεκπαίδευση- θα αναγνωρίσεις τα συναισθήματα σου, τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τα κύρια συναισθήματα, τις αρνητικές σκέψεις σου, ένα καλός θεραπευτής σιγουρά θα σε μυήσει στην τέχνη της ηρεμίας αλλά και της αυτοαποδοχής και της αυτοαγάπης.
Αγάπησε και φρόντισε το σώμα σου, είναι το σπίτι της ψυχή σου, ένας καλός γυμναστής σίγουρα θα σε βοηθήσει.
Σύμπτωμα: Συναισθηματική /Καταναγκαστική Υπερφαγία, πίσω από κάθε σύμπτωμα κρύβονται πολλά και χρειάζεται ολιστική θεραπεία.
Τελικά πόσο είσαι έτοιμος/έτοιμη για αλλαγές, να σπάσεις τον φαύλο κύκλο της συναισθηματικής υπερφαγίας;
Είμαι σίγουρη ότι μια φωνή σου φωνάζει «Είσαι έτοιμος/έτοιμη! »
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κάποτε είπε «Τρέλα είναι να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα».
Δεν συμφωνείς;