Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ (αγγλ. The picture of Dorian Grey), είναι μυθιστόρημα από τον περίφημο Όσκαρ Γουάιλντ και θεωρείται ότι ανήκει στην κλασική γοτθική λογοτεχνία με έντονο φαουστικό θέμα.
Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Ντόριαν Γκρέυ, ένας νεαρός του οποίου το πορτραίτο ζωγραφίζει ο καλλιτέχνης Μπάζιλ Χόλγουορντ. Ο Μπάζιλ γοητεύεται από την ομορφιά του νέου και σύντομα ξελογιάζεται μαζί του, θεωρώντας τον Ντόριαν υπεύθυνο για μία νέα κατεύθυνση στην τέχνη του. Τότε όμως ο Ντόριαν συναντά τον Λόρδο Χένρυ Γουότον (Lord Henry Wotton), φίλο του ζωγράφου και σαγηνεύεται από την φανταχτερή προσωπικότητα του και την κοσμοθεωρία του. Πιστός τις ιδέες του περί νέου ηδονισμού ο λόρδος Χένρυ θεωρεί ότι το μόνο πράγμα στη ζωή άξιο αναζήτησης είναι η ομορφιά και η ικανοποίηση των αισθήσεων. Συνειδητοποιώντας ότι μία μέρα η ομορφιά του θα χαθεί, ο Ντόριαν εκφράζει, περιπαικτικά, την επιθυμία του να πουλήσει την ψυχή του με αντάλλαγμα το πορτρέτο που φιλοτέχνησε ο Μπάζιλ να γεράσει αντί εκείνου. Η ευχή του Ντόριαν εκπληρώνεται, και καθώς ο νεαρός βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μια έκλυτη ζωή ακολασίας στο κυνήγι των αισθήσεων, το πορτρέτο εξυπηρετεί ως μία διαρκή υπενθύμιση του αντίκτυπου που έχει κάθε πράξη στην ψυχή με το κάθε αμάρτημα να παρουσιάζεται είτε ως παραμόρφωση της σιλουέτας του είτε ως σημάδια γήρανσης.
Όταν η ιστορία πρωτο-δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουνίου 1890, από το Lippincott’s, ένα μηνιαίο περιοδικό με έδρα τη Φιλαδέλφεια, των ΗΠΑ, απέσπασε τις χειρότερες κριτικές. Οι εκδότες του περιοδικού φοβούμενοι την ανηθικότητα του μυθιστορήματος, λογόκριναν το έργο και αφαίρεσαν περίπου τις 500 λέξεις πριν τη δημοσίευση, χωρίς να ενημερώσουν τον Ουάιλντ. Ακόμα και έτσι όμως το έργο κατάφερε να εξοργίσει το βρετανικό κοινό, οδηγώντας μέχρι και σε κραυγές για δίωξη του συγγραφέα για προσβολή της Βικτωριανής ‘‘ηθικής’’. Η άμεση απάντηση του Όσκαρ σε αυτό ήταν μία σειρά από επές επιστολές στον Τύπο της εποχής, όπου σε μία συγκεκριμένη είπε «αφήστε το βιβλίο μου στην αθανασία του που ανήκει». Εν συνεχεία, ο συγγραφέας αναθεώρησε την ιστορία, προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, διαγράφοντας αμφιλεγόμενα αποσπάσματα και προσθέτοντας καινούργια, καθώς και μια εισαγωγή ποτισμένη με αφορισμούς και σαρκασμό, η οποία έχει γίνει έκτοτε διάσημη ως αυτόνομο κείμενο. Η τροποποιημένη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε στις εκδόσεις Ward Lock & Co τον Απρίλιο του 1891. Μερικοί μελετητές όμως θεωρούν ανώτερη την αρχική έκδοση του μυθιστορήματος.
Στην ταινία Dorian Grey που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 2009, είναι πιστή αντιγραφή του βιβλίου με μικρές ελαφριές αλλαγές, με τον πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Μπεν Μπαρνς (Ben Barns). Ο Μπαρνς καθήλωσε τους θεατές, με τη συγκλονιστική ερμηνεία του, καθώς πήρε το ρόλο στην πλάτη του. Φυσικά όσοι έτυχε να διαβάσετε το βιβλίο του Όσκαρ Ουάιλντ θα είδατε την διαφορά που είχε ο Ντόριαν του βιβλίου με την εμφάνιση του πρωταγωνιστή της ταινίας. Ο Όσκαρ Ουάιλντ περιγράφει το βιβλίο τον Ντόριαν σαν ένα νέο ξανθό με μακριά μαλλιά, ενώ στην ταινία ο σκηνοθέτης Oliver Pakrer, ήθελε να περιγράψει και να δείξει ακριβώς την ψυχοσύνθεση του πρωταγωνιστή, δηλαδή σαν έναν σκοτεινό χαρακτήρα. Αξίζει να ειπωθεί, πως στη ταινία ο γνωστός ηθοποιός Colin Firth υποδύεται τον Λόρδο Χένρυ Γουότον. Η ταινία απέσπασε αρκετά καλές κριτικές και ήταν υποψήφια για τα Βραβεία Όσκαρ.
Εσείς έχετε δει την ταινία;