Η Τζέιν Όστεν (αγγλ. Jane Austen, 1775 – 1817) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα μεγάλη συγγραφέας στην Αγγλία και η πρώτη μυθιστοριογράφος της Αγγλίας. Τα μυθιστορήματα της αποδεικνύουν ότι η καθημερινή, κοινή εμπειρία μπορεί να αποτελέσει πηγή μεγάλης τέχνης με διάρκεια στον χρόνο.
Η συγγραφέας γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια και ήταν το μικρότερο κορίτσι από τα 8 αδέλφια της. Αν και όλα της τα βιβλία πραγματεύονται τον γάμο, η ίδια δεν παντρεύτηκε ποτέ. Η Τζέιν Όστεν προστάτευε την ανωνυμία της ως συγγραφέας όσο ήταν εν ζωή. Ελάχιστοι έξω από τον οικογενειακό περίγυρο της γνώριζαν πως ήταν συγγραφέας εφόσον, κανένα από τα βιβλία της δεν έφεραν το πραγματικό της όνομα. Το πρώτο της μυθιστόρημα ‘‘Λογική και Ευαισθησία’’ απλώς αναφερόταν ότι έχει γραφτεί από «μια κύρια», ενώ στα επόμενα της μυθιστορήματα την ανάφεραν ως την συγγραφέα του προηγούμενου. Κατά τη διάρκεια του βίου της δεν είχε γίνει ακόμη μπεστ σέλλερ συγγραφέας.
Τα πρώτα γραπτά της, κατά την δεκαετία του 1790 περιλαμβάνουν σατιρικά κείμενα, λογοτεχνικές παρωδίες και τα πρώτα προσχέδια των κατοπινών μυθιστορημάτων της ‘‘Περηφάνια και Προκατάληψη’’, ‘‘Λογική και Ευαισθησία’’ και το ‘‘Αβαείο του Νορθάγνκερ’’. Το 1809 σε ηλικία 34 ετών, εξέδωσε τα περίφημα έργα της Περηφάνια και Προκατάληψη και το Λογική και Ευαισθησία ενώ μετέπειτα εξέδωσε άλλα τρία μυθιστορήματα, ‘‘Πάρκο Μάνσφιλντ’’ , ‘‘ Έμα’’ και ‘‘Πείθω’’. Το Αβαείο του Νορθάγνκερ δεν έζησε να το δει εκδομένο.
Αν και τα μεγάλα γεγονότα της εποχής όπως η Γαλλική Επανάσταση δεν επηρέασαν το έργο της, αντίθετα τα μυθιστορήματα της εστιάζονται στο δράμα της καθημερινής ζωής και στα ήθη των αγγλικών οικογενειών στην επαρχία. Είχε πάθος με την αλήθεια οπόταν απέκλειε κάθε θέμα που δεν γνώριζε προσωπικά. «Όλα τα βιβλία της προσφέρουν ένα ηθικό δίδαγμα, αναθέτοντας στις ηρωίδες της το δύσκολο έργο της κατανόησης του κόσμου και του εαυτού τους. Το δραματικό επίκεντρο όλων των βιβλίων της Τζέιν Όστεν είναι οι πολύπλοκοι χειρισμοί που οδηγούν στον γάμο» (Daniel Bart, 2006). Στο Λογική και Ευαισθησία, η Όστεν επιχειρεί να ξεδιαλύνει τους πολύπλοκους υπολογισμούς ανάμεσα στις απαιτήσεις της καρδιάς και αυτές του μυαλού, ενώ στο Έμα, το εγώ της ηρωίδας διαμορφώνεται από το οδυνηρό μάθημα της αυταπάτης και τη δίψα για έλεγχο και ισχύ.
Η Τζέην Όστεν πέθανε το 1817 σε ηλικία 41 ετών έπειτα από πολύμηνη ταλαιπωρία από επώδυνη ασθένεια. Έχει ταφεί στον Καθεδρικό Ναό του Γουίντσεστερ και το σπίτι της στο Τσώτον είναι σήμερα μουσείο. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μυθιστορήματα υπήρξαν έμπνευση για πολλές κινηματογραφικές ταινίες, με την πιο επιτυχημένη να είναι η «Περηφάνια και Προκατάληψη» του 2005, με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι (Keira Knightley) στον ρόλο της Ελίζαμπεθ Μπένετ.